interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

BAU 2017 - Svjetski vodeći stručni sajam za arhitekturu, građevinske materijale i sustave

BAU 2017 - Svjetski vodeći stručni sajam za arhitekturu, građevinske materijale i sustave
Sajam BAU na 185.000 m² izložbenog prostora predstavlja arhitekturu, građevinske materijale i sustave za poslovne i stambene zgrade te projektiranje interijera novih i postojećih zgrada.

03.11.2016.

BAU Press

0

Već mnogo godina, na sajmu Messe München nema slobodnih izložbenih prostora. I za sljedeći sajam BAU u siječnju 2017. zakupljen je cjelokupan prostor sajma.

Sajam BAU 2017 ponovo će ugostiti više od 2.000 izlagača iz više od 40 zemalja. Očekuje se da će udio inozemnih izlagača biti 30-ak posto.

Što se tiče posjetitelja, cilj nam je ostvariti brojku od najmanje 250.000 posjetitelja, a nastojimo i povećati udio inozemnih posjetitelja.

BAU se održava u prostorima sajma Messe München od 16. do 21. siječnja 2017. Organizator je tvrtka Messe München GmbH.

 

Datum: 16. – 21. siječnja 2017.
Mjesto: Messe München

 

Profil izlagača

Proteklih je godina BAU usavršio svoj međunarodni profil. Potražnja za izložbenim prostorom na sajmu osobito je velika među inozemnim tvrtkama. U 2015. godini ostvaren je rekordan broj inozemnih sudionika – 637. Gotovo svaki treći izlagač bio je iz inozemstva. Na sajmu su sudjelovali izlagači iz 41 zemlje.

Još od 2005. godine na sajmu BAU nema slobodnih izložbenih prostora. Potražnja je štoviše mnogo veća od dostupnih prostora. Iz tog razloga vodimo liste čekanja, na kojima je trenutno 400 tvrtki.

Tijekom planiranja dodjele paviljona, činimo sve da ispunimo zahtjeve za prostorima i da ugostimo što više izlagača, osobito iz inozemstva. Naš je cilj dodatno povećati broj inozemnih sudionika.

 • 0

Kretanje broja posjetitelja 

Profil posjetitelja iz djelatnosti sličan je profilu izlagača. 2015. godine po prvi smo put probili magičnu brojku od četvrt milijuna posjetitelja.

Istodobno smo zabilježili 72.000 posjetitelja iz inozemstva, što je također novi rekord. To je udio od oko 29 posto.

Te izvrsne rezultate smatramo potvrdom da je sajam BAU postao poznat i u međunarodnim razmjerima.

 • 0

Inozemni posjetitelji

Što se tiče zastupljenosti pojedinih zemalja među posjetiteljima, na vrhu su ljestvice Austrija, Italija i Švicarska.

Ovaj slajd pokazuje broj posjetitelja sajma BAU 2015 iz 15 zemalja s najvećim brojem posjetitelja. Osobito snažan rast može se vidjeti kod Kine (+94%), Izraela (+73%), Slovenije (+66%), Turske (+53%) i Španjolske (+45%).

Da je sajam BAU zaslužio naslov “vodećeg svjetskog stručnog sajma” vidi se i iz kretanja broja posjetitelja iz neeuropskih zemalja. Više od 12.000 posjetitelja sajma BAU 2015 – što je također rekordna brojka – došlo je izvan Europe.

Imali smo gotovo 2.500 više stručnih posjetitelja iz Azije nego u 2013. godini. Predvodi Kina s nevjerojatnom brojkom od 2.167 posjetitelja.

Povećao se i broj stručnih posjetitelja s bliskog i srednjeg istoka – za više od 1.000.

 • 0

Pregled prostora sajma / plan paviljona

Tu je prikazana karta sajma BAU 2017 - 17 izložbenih paviljona ukupne izložbene površine185.000 m².

Izložbeni paviljoni organizirani su prema građevinskim materijalima, sektorima proizvoda i tematskim područjima. Neću detaljno objašnjavati pojedine izložbene prostore jer ćete kartu sajma i dodatna objašnjenja naći u svojim materijalima.

Samo želim istaknuti: ono što je fascinantno u vezi sa sajmom BAU jest što su na jednom stručnom sajmu objedinjene sve tehnologije, proizvodi i materijali koji se primjenjuju u projektiranju i gradnji. Po tome je BAU jedinstven.

Taj interdisciplinarni pristup čini BAU jedinstvenim izvorom informacija za sve koji se bave projektiranjem i gradnjom: od investitora preko urbanista i arhitekata do obrtnika i građevinara.

BAU je platforma za lansiranje proizvoda i inovacije. Izlagači iz djelatnosti usklađuju izlazak svojih proizvoda na tržište s rasporedom sajma BAU. BAU je mjesto gdje se inovativni proizvodi – bilo prozori, vrata, podne obloge ili fasadni elementi – izlažu po prvi put. To je još jedan razlog zašto stručni posjetitelji iz cijelog svijeta dolaze svake dvije godine na münchenski sajam BAU.

 • 0

Ključne teme

Za sajam BAU 2017 definirali smo četiri ključne teme. Mnogi će izlagači ponuditi rješenja u vezi s tim temama, a njima će se baviti i forumi i posebne izložbe.

 • Inteligentne fasade 

Danas su fasade višefunkcionalni sustavi koji moraju ispuniti sve složenije zahtjeve. Moraju biti optimalne s obzirom na energetsku učinkovitost, održivost i spojivost s recikliranjem. Novija kretanja u tim tehnologijama raznolika su i fascinantna, a također i izazovna, ne samo za arhitekte i konzultante nego i za proizvođače građevinskih proizvoda.

 • Digitalno planiranje, gradnja i pogon

Digitalna tehnologija gradnje postavlja standarde za buduću arhitekturu. Pored toga, računalno potpomognuta proizvodnja sadrži neviđen ekonomski potencijal: od nacrta preko logistike gradilišta i pogona zgrade do recikliranja. To znači ravnotežu između rizika i prilika lanca digitaliziranog planiranja, gradnje i pogona.

 • Povezivanje zgrada

Digitalizacija i povezivanje usluga u graditeljstvu mogu pomoći da se primjerice smanje troškovi energije i poboljša sigurnost i udobnost. Ne samo da je sama zgrada u mreži, nego i postaje lakše povezati razne zgrade, pa čak i kvartove u inteligentnu digitalnu mrežu.

 • Gradnja i život u 2020. godini

Kako ćemo živjeti, stanovati i raditi za 5, 10 ili 20 godina? Ono što gradimo danas, predstavlja prostor za život i rad u sljedećim desetljećima. Povećanje potrebe za stambenim prostorima danas zahtijeva inteligentne koncepte koji se mogu brzo provesti u djelo.

 • 0

Struktura posjetitelja

Otkud dolaze posjetitelji sajma BAU? Široka ponuda koja obuhvaća sve struke privlači specijalizirane posjetitelje iz svih sektora planiranja, projektiranja i gradnje.

S udjelom u broju posjetitelja sajma BAU od 37%, na prvom je mjestu još uvijek izgradnja i opremanje.

Tradicionalno su dobro zastupljeni trgovci građevinskim materijalom / ostali trgovci, s udjelom od 30%.

Proteklih je godina u naglom porastu broj posjetitelja sajma iz skupine urbanista, arhitekata i građevinskih inženjera, koji čine 26% posjetitelja.

3% posjetiteljasajma dolazi iz sektora stanovanja i nekretnina, a 4% iz sektora istraživanja i visokog obrazovanja.

 • 0

Udio urbanista u broju posjetitelja

BAU je informacijska i komunikacijska platforma broj 1 za urbaniste, arhitekte i građevinske inženjere iz cijelog svijeta.

Na svijetu ne postoji događaj na kojem bi ta skupina posjetitelja bila toliko istaknuta i zastupljena u tolikom broju.

Sajam BAU 2015 privukao je preko 65.000 posjetitelja iz arhitekture i arhitektonskih ureda, više nego ikad dotad.

Ovdje je prikazan brz rast od 2005. godine. U 2015. ostvarili smo novu rekordnu razinu po peti put zaredom. Ugled među urbanistima i arhitektima čini sajam BAU jedinstvenim.

 • 0

Forum “Budućnost gradnje”

Forum “Budućnost gradnje” i ovaj će put ugostiti poznate urbaniste, arhitekte i građevinske inženjere, koji će na primjerima projekata objasniti kako će projektiranje i gradnja funkcionirati u budućnosti.

Od tema koje se svakodnevno mijenjaju, predstavljamo aktualne. Navest ću samo neke od njih:

 • pametni građevinski materijali: Ovdje se radi o ugradnji različitih materijala primjerice u fasade, tako da se mogu prilagoditi i odgovoriti na razne vanjske utjecaje. Pored toga, sve su važnije i fasade koje mogu proizvesti energiju.
 • BIM: Očite su prednosti aktivne digitalne mreže u koju su uključene sve strane koje se bave gradnjom. Kakvo je stanje danas? Koje koristi već ostvarujemo alatom za planiranje BIM (modeliranje informacija o građevinama (Building Information Modelling)) u Njemačkoj, a koja su ograničenja i teškoće? To su pitanja kojima se bavimo.
 • Stambena gradnja: U Njemačkoj raste potreba za povoljnim stambenim prostorima. Ove će godine biti izgrađeno 400.000 stanova, a gradnja će nastaviti u tim razmjerima i sljedećih godina. Stoga se traže ideje za serijsku i modularnu gradnju i inovativni koncepti stambene gradnje. Oni bi trebali omogućiti fleksibilne tlocrte i ispunjenje energetskih zahtjeva.

I ovaj smo put uspjeli na Forum C2 privući poznate predavače, primjerice sljedeće:

 • David Chiepperfield, London
 • Christoph Timm, SOM, New York
 • Kasper Jensen, 3XN, Kopenhagen
 • Jean Philippe Vassal, Lacaton&Vassal, Pariz
 • Anna Popelka, PPAG architects, Beč

Naši su partneri na Forumu C2 časopisi za arhitekturu Bauwelt i DBZ te tvrtka Schüco International. 

 • 0

Forum “Arhitekt i industrija u dijalogu”

U 2017. ćemo nastaviti iskušan i dokazan niz rasprava na temu “Arhitekti i industrija u dijalogu”.

Kroz svih šest dana stručnog sajma, na Forumu A4, koji je organiziran u suradnji s časopisom za arhitekturu AIT/xia i tvrtkom Egger, odvijat će se uzbudljive rasprave između arhitekata i proizvođača iz građevinske djelatnosti o aktualnim temama.

Svakog dana od 11 do 14 sati, tri predavača iz međunarodno poznatih arhitektonskih ureda i tri predstavnika industrije govorit će o novim kretanjima i trendovima.

Svakog popodneva, arhitekti, istraživači i predstavnici industrije predstavit će neke od težišnih tema u arhitektonskim istraživanjima. U tome nam je partner DETAIL research, posrednička platforma časopisa za arhitekturu DETAIL, koji se bavi pitanjima razvoja i budućih scenarija u građevini.

Teme Foruma A4 uključuju inteligentnu gradnju, fasadne sustave i postojeće zgrade u novoj funkciji.

 

Posebne priredbe

 • Building 2020: Od energetske učinkovitosti do produktivnosti

U budućnosti, nove zgrade u Europi moraju se graditi kao zgrade gotovo nulte energije. Tako energetska učinkovitost postaje bitna i u prodaji građevinskih materijala i građevnih elemenata. To se odnosi i na spojivost s recikliranjem i troškove amortizacije. Na temelju utrživih proizvoda, posebna izložba Njemačkog društva za održivu gradnju (Deutsche Gesellschaft für nachhaltiges Bauen, DGNB) pokazuje kako se bitni parametri mogu optimizirati i transparentno prenijeti donositeljima odluka.

 • Fraunhofer StadtLabor (city lab): Budućnost naših gradova

Zgrade koje razmišljaju energetski učinkovito. Fasade koje pozitivno utječu na unutarnju klimu. Gradovi koji ne proizvode ni otpad niti otpadne vode. To možda zvuči vizionarski, ali istraživanje i razvoj već rade na tome. 15 instituta Fraunhofer predstavlja trenutno stanje svog rada.

 • Promjene u stambenoj industriji–Gradnja za sve životne dobi(Cross-generational building) 4.0

Više udobnosti u svim životnim fazama – to je ono što se očekuje od nekretnina projektiranih za sve životne dobi. Izložbena kuća Njemačkog društva za tehniku prilagođenu starijim ljudima, GGT Deutsche Gesellschaft für Gerontotechnik®, predstavlja inovativna rješenja za nove i postojeće stambene zgrade.

 • Kvaliteta slijedi iz funkcije!

Stan, škola, upravna zgrada – ovisno o korištenju zgrade, građevni elementi i materijali moraju ispunjavati različite zahtjeve. Institut ift Rosenheim stavlja težište na „kvalitetu gradnje orijentiranu na korisnike“ i daje dragocjene preporuke o primjenama i nove poticaje za svakodnevnu praksu.

 • 0

Duga noć arhitekture

Apsolutni je vrhunac sajma “Duga noć arhitekture”, događaj koji smo prvi put organizirali na sajmu BAU 2011. Godine 2017. ponovo je dio sajma BAU, a održava se u petak 20. siječnja.

Želimo iskoristiti taj događaj da izgradimo most između stručnog sajma BAU te grada Münchena i svih građana koje zanima arhitektura.

Duga noć arhitekture odvest će vas u najljepše i najpoznatije zgrade u gradu. Osjetite raspoloženje grada noću i njegov poseban šarm.

Od 19 sati do ponoći, između pojedinih zgrada vozit će autobusi. Vožnja je besplatna, a možete sići i ukrcati se kadgod želite. Pored toga, održat će se i šetnja središtem grada uz vodiča.

Nudimo i tematske obilaske, isključivo za izlagače i posjetitelje sajma BAU. Svaki obilazak bavi se nekom temom koja je predstavljena na sajmu. Tematski obilasci kreću sa sajma.

Dodatne informacije možete naći na www.lange-nacht-der-architektur.de

Akademija Archi-World Academy

Na sajmu BAU 2011, BAU i Archi-Europe-Group pokrenuli su najveći svjetski natječaj za studente arhitekture: The Archi-World Academy.

Tekući dvogodišnji natječaj već ulazi u treći krug. Ovogodišnja je tema “Odgovorna buduća arhitektura”. Studenti arhitekture i mladi arhitekti iz cijelog svijeta pozvani su da podnesu odgovarajuće projekte.

Dobitnici će osvojiti praksu u velikim svjetskim arhitektonskih uredima. Dakle, ako uvjerite primjerice Wolfa D. Prixaiz ureda Coop Himmelblau u svoj rad, bit ćete nagrađeni šestomjesečnom praksom u njegovom uredu u Beču.

Za sajam BAU 2017 ponovno smo uspjeli nagovoriti 12 poznatih arhitektonskih ureda iz cijelog svijeta da ponude praksu u svom uredu. Pored ureda Coop Himmelblau, tu su i druga poznata imena, primjerice SBA Architects iz Njemačke, Rudy Ricciotti iz Francuske i Grafton Architects iz Irske. Predsjednici tih 12 arhitektonskih ureda ujedno su i članovi žirija.

Svečanost dodjele, na kojoj će biti prisutni barem neki od istaknutih članova žirija, održat će se 18. siječnja 2017. na sajmu BAU.

Rok za natječaj je 30. rujna 2016. Dodatne informacije možete naći na www.awacademy.org

 

Istraživanje i umrežavanje

Online katalog daje brz pregled svih izlagača koji će se predstaviti na sajmu. Sve možete brzo pretražiti potezom miša. Možete pretraživati primjerice po nazivu tvrtke ili skupini proizvoda.

Mobilna aplikacija: I za sajam BAU 2017 postoji mobilna aplikacija.U osnovi se poklapa s online katalogom, ali je nadopunjena sadržajima pomoćnog programa. Očekuje se da će se aplikacija moći preuzeti od studenog 2016. s App-Storea. Radit će na iPhone, iPad ili iPod uređajima te na pametnim telefonima s operativnim sustavom Android.

Posredovanje kod kontakta (matchmaking): Da biste mogli stupiti u kontakt s izlagačima već i prije sajma i dogovoriti sastanke, na sajmu BAU 2017 prvi put nudimo alat za posredovanje kod kontakta. Alat će biti dostupan od jeseni 2016. na stranici sajma BAU.

Društveni mediji: Naravno, BAU je predstavljen u društvenim medijima. Lako budite u toku putem Facebooka i Twittera ili nas gledajte na youtubeu. Posebno preporučujemo BAU-Blog, kojem možete pristupiti putem naše stranice. Tu prikupljamo novosti. Osim informacija u vezi sa sajmom BAU, pronaći ćete i informacije iz djelatnosti i doprinose stručnjaka.

 

Smještaj i karte

Želimo da vam i organizacija putovanja i kupovina karata budu što jednostavnije.

München je smješten u srcu Europe i u njega možete stići svim vrstama prijevoza: automobilom, vlakom, avionom.

Zračna luka München druga je najveća u Njemačkoj. Povezana je sa sajmom autobusom koji vozi svakih 30 minuta. Cijena povratne karte iznosi 13,50 eura.

Mrežne stranice sajma BAU pomažu vam da nađete odgovarajući smještaj. Naći ćete široku ponudu smještaja – od privatnog do luksuznih hotela. Moguća je online rezervacija.

Naše podružnice i agencije u inozemstvu pomoći će vam da dobijete vizu i organizirate grupna putovanja. Odgovarajući podaci za kontakt mogu se naći i na www.bau-muenchen.com.

Ulaznice za sajam BAU 2017 najbolje je kupiti putem interneta. Ako se registrirate online, možete isprintati svoju ulaznicu. Tako nećete morati čekati na licu mjesta, a ulaznica će biti jeftinija.

 

Sajam Messe München u brojkama

Sa 40-ak stručnih sajmova za osnovna sredstva, robu široke potrošnje i nove tehnologije, Messe München International (MMI) spada među vodeće sajamske tvrtke u svijetu, s prihodom koncerna većim od 300 milijuna eura.

Više od 30.000 izlagača i oko 2 milijuna posjetitelja svake godine sudjeluje u priredbama koje se održavaju na sajmu Messe München.

Osim toga, sajam Messe München organizira stručne sajmove u Aziji, Rusiji, na srednjem istoku, u Južnoj Americi i u Južnoj Africi.

Našu globalnu mrežu čini šest podružnica u Europi i Aziji te više od 60 predstavničkih agencija u inozemstvu, koje pružaju usluge u više od 100 zemalja.

Zajedno sa sajmovima Düsseldorf i Hanover, sajam Messe München vodi vlastiti sajam u Šangaju, Shanghai New International Expo Centre (SNIEC), koji je otvoren 2001. godine.

Građevinski sektor na Sajmu München

Sajam Messe München ima nekoliko desetljeća iskustva osobito u stručnim izložbama za građevinski sektor.

Među vodećim su svjetskim sajmovima koji se organiziraju za taj sektor u Münchenu, između ostalog, stručni sajam građevinskih strojeva bauma (najveći stručni sajam te vrste u svijetu) i stručni sajam za poslovne nekretnine Expo Real.

Ta tri sajma obuhvaćaju čitav lanac procesa planiranja i gradnje – od ulaganja do projektiranja, planiranja i izvedbe, a također i upravljanje zgradama.

Ovog je travnja sajam bauma, najveći svjetski stručni sajam sa 600.000 m² izložbenog prostora, privukao oko 580.000 posjetitelja iz cijelog svijeta.

 

Novi paviljoni za sajam BAU 2019

Jedan od najvećih izazova s kojima se suočavamo tijekom nekoliko proteklih vodećih stručnih sajmova potpuno je zauzeće kapaciteta paviljona.

Iz tog razloga možemo samo djelomično ispuniti zahtjeve velikih tvrtki za određenim prostorom. Nove zahtjeve ponekad moramo staviti na listu čekanja.

Samo za sajam BAU, na listi je čekanja trenutno više od 400 tvrtki.

Ne možemo si priuštiti da to postane dugotrajan scenarij, a to ni ne želimo.

Kako taj manjak kapaciteta ne bi postao još teži i kako bismo u budućnosti mogli ispuniti sve zahtjeve korisnika, gradimo dva nova paviljona, Paviljone C5 i C6.

Gradnja paviljona trajat će dvije godine. Od 2018. godine naš ukupan kapacitet paviljona bit će 200.000 m², tj. 20.000 m² više nego prije.

To otvara nove izglede za sajam BAU i njegove izlagače. Za sajam BAU 2019 postoji velika vjerojatnost da ćemo moći ponuditi izložbene prostore i tvrtkama koja su na listi čekanja.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se