interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

IMM - Sajam namještaja Koeln 2011 - Trend report

IMM - Sajam namještaja Koeln 2011 - Trend report
Od 18-23.01.2011. u Koelnu je održan IMM - jedan od najvećih svjetskih sajmova namještaja, kuhinja, kućanskih aparata i prateće opreme. Na površini od cca 300 000 m2 i više od 100 000 komada namještaja 1200 izlagača je prikazalo najnovije trendove u ovoj godini. Život suvremenog čovjeka utječe na formiranje novih trendova, kako u oblikovnom smislu, tako i tehološkom. Sada im treba dodati i ekologiju i održivost!

24.01.2011.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

Ovogodišnji je sajam ponudio niz noviteta počevši od oblikovanja do upotreba i kombinacija boja  i materijala, rasvjete i tehnologije kao sastavnog elementa namještaja. U oblikovanju se uz pravokutne forme sve više javljaju meke, zaobljene linije, kao samostalne  ili u kombinaciji sa pravokutnima, što elementima daje lakoću i dinamičnost u vizualnom doživljaju

 • 0

I dalje dominira bijela boja, ali u tonovima od mliječnobijele do boje bijele kave. Koristi se samostalno ili se kombinira. Plava je sve prisutnija, u tonovima od tirkiznih preko petrolej do tamnoplavih nijansi. Zelena, siva i boja šljive prema ljubičastoj su i dalje moderne, a u trend na velika vrata ulazi crvena boja. Prisutna je i bakreno-hrđava boja.

 • 0

Od materijala dominira drvo, staklo, keramika, kamen i lakirani mdf u visokom sjaju. Treba naglasiti da je hrast ponovo apsolutni hit. Koristi se u dnevnim boravcima, spavaćim sobama, kuhinjama, a odlično se kombinira sa svim ostalim materijalima i bojama.

 • 0

Površine su glatke, sjajne ili mat i reljefne te se međusobno kombiniraju stvarajući zanimljive igre površina. LED rasvjeta je preuzela primat u svjetlosnim efektima namještaja i interijera općenito. Dominira bijela svjetlost, ali sve je prisutniji i plavi spektar kao i izmjena boja.

 • 0

Obzirom na trendove u kojima čovjek sve više vremena provodi u vlastitom domu, prije svega zbog napredne tehnologije koja mu omogućuje kontakt sa okolonom, ta se ista tehnologija sada sve više stavlja u službu pojedinca kako bi korištenje elemenata namještaj bilo što jednostavnije, praktičnije i udobnije. Ovaj se napredak osjeti u svim prostorima, od kuhinja preko dnevnih boravaka do spavaćih soba. I dalje je prisutan trend povezivanja prostora, što znači da su dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica stilski i prostorno povezane, kao i spavaća soba i kupaonica.

 • 0

Dnevni boravci, bilo da se radi o velikim prostorima ili malim, imaju zajedničke karakteristike- horizontalni naglasak komode za tv, upotpunjene visećim elementima u kombinaciji horizontalnih i vertikalnih, sa obavezno ugrađenom LED rasvjetom. Vrata komode su najčešće klizna, ručkice se negiraju, a kombinira se bijela glatka ploha sa elementima u strukturi drveta u detaljima. Za sve one koji nisu ljubitelji strukture drveta, bijela se boja kombinira sa crvenim, plavim, zelenim ili ljubičastim detaljima u namještaju. Cijela je kompozicija obogaćena staklom, lakiranim ili prozirnim.

 • 0

Prozirno staklo je dominantan materijal i na klub stolićima. Njegova prozirnost odražava skulpturalnost baznog dijela izrađenog od drveta, kamena ili MDF-a.

 • 0

Na sjedećim garniturama dominiraju koža i pliš, a ergonomija je važan element sjedeće garniture. Pomični nasloni, rukonasloni, integrirane police, sve što je namjenjeno potpunoj udobnosti i praktičnost korištenja sjedećeg elementa je prisutno. Linije su pravokutne i zaobljenje, ali niske. Jednobojne su ili u kombinaciji 2-3 materijala ili boje. Prisutni su i prugasti, pepito, karirani materijali te cvjetni motivi.

 • 0

Moderno je naglašavanje jednog zida bojom, svjetlošću, tapetom kao uvećanom fotografijom određenog materijala ili apstraktnog motiva ili materijalom koji će naglasiti reljefnost zida-kamen, drvo, keramika.

 • 0

Foteljice su sveprisutne. One su udobne, neobičnih oblika, boja, u kombinaciji materijala (koža, drvo). Smještaju se uz samu sjedeću garnituru i u kut prostora, dajući mu šarmantan identitet. Tepisi su najčešće reljefni, sa apstraktnim krupnim ili sitnim motivima, ili čupavi sa dugim nitima.

 • 0

Zavjese su u pastelnim tonovima, najčešće reljefne ili potpuno neutralne.

 

 • 0

Kuhinje su postale prošireni prostor dnevnog boravaka, a samim time i stilska poveznica sa istim. Minimalizam u oblikovanju je doveo do još većeg naglaska na same materijale i njihove kombinacije. Dominiraju glatke plohe u visokom sjaju, koje se kombiniraju sa staklom, keramikom, reljefnim povšinama ili strukturom drveta. Osim već viđeni radnih ploča u većim debljinama, javlja se i novi trend u kome radna ploča postaje tanja. Izvedena je od keramike koja imitira brojne uzorke ili stakla u koje je ugrađena LED rasvjeta.

 • 0

Uređaji su skriveni u visoke kolone iza kliznih vrata, a ručkice se negiraju. Daljinski upravljači i elektronički ormari polako ulaze u sve širu primjenu i u kuhinjama. Dominacija volumena i svjetla te izražajnost materijala glavne su karakteristirke modernih kuhinja. Kod uređaja dominira energetska učinkovitost, dizajn prilagođen novim trendovima te određeni stupanj umjetne inteligencije. Uređaji su u crnoj ili bijeloj boji, potpuno minimalistički, neutralni u samoj kuhinji. Nape su i dalje skulpturalne i vrlo izražajne sa jedne strane ili potpuno negirane sa druge.

 • 0

Blagovanice su elegantne, stolovi su stakleni sa skulpturalnom nogom, drveni ili čak kameni.

Dekorativna centralna noga, umjesto rubnih sve je češća pa cijela kompozicija sa stolicama odaje profinjen dojam.

 • 0

Stolice su nižih naslona, vrlo često u kombinaciji sa drvom ili šupljikavih, čipkastih struktura.

 • 0

Klupa, kao sjedeći element je sve češća u blagovaonicama.

 • 0

U spavaćim sobama još uvijek dominira naglašeno uzglavlje-tapecirano, metalno, drveno, stakleno, ali su linije mekše, blago zaobljene.

 • 0

Ormari su jednostavni, najčešće jednobojni ili obogaćeni ogledalima ili detaljem u drugom materijalu koji u kombinaciji stvara geometrijske elemente. Dominiraju svijetle boje-od mliječnobijele do boje bijele kave ili drvo. Pojavljuju se zanimljivi mehanizmi otvaranja koji štede prostor i mogućuju bolju iskorištenost istih.

 • 0

U kupaonicama je također vrlo izražena upotreba LED rasvjete, ili u samom elementu ili oko ogledala. Kombinacija je horizontalnih visećih baznih elemenata sa vertikalnim i horizontalnim elementima iznad, kao i udnevnim boravcima. Pipe su elegantne, ali i praktične. Kade su sastavni dio spavaće sobe.

 • 0

Dječje sobe su, kao i uvijek vesele. I tu je sveprisutna LED rasvjeta, igra materijalima i bojama. Višefunkcionalnost elemenata, a osobito krevita je vrlo naglašena- od prostora za učenje, dodatnog ležaja do mini dnevnog boravka.

 • 0

Rasvjetna tijela su i dalje velika i vrlo naglašena u prostoru, a svjetlosni efekti neizostavan dio svakog prostora u domu.

 • 0

Jedan od najznačajnijih domaćih proizvođača namještaja od masivnog drveta DIN Novoselec već petu godinu zaredom predstavlja svoje proizvode na sajmu IMM u Koelnu. Na stotinjak kvadrata izložbenog prostora DIN je pokazao svoje nove kolekcije.

Pohvalili bismo i proizvođača tapeciranog namještaja Simpo iz Vranja koji je prikazao kvaltetnu i dizajnerski interesantnu kolekciju sjedećih garnitura, na štandu koji prati sve svjetske trendove. Tvrtka Rukotvorine iz Konjica također je privukla pažnju svojim istančanim dizajnom stolova i stolica.

Uz sve tehnološke i dizajnerske novitete, opći je dojam da ekologija i održivost zauzimaju važno mjesto u formiranju novih trendova za budućnost, kao i sve veća veza između dizajna i tehnologije, u cilju što jednostavnijeg i ugodnijeg boravka u vlastitom domu.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se