interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Međunarodni sajam DOMOTEX 2013: svijet podnih obloga

Međunarodni sajam DOMOTEX 2013: svijet podnih obloga
Međunarodna industrija podnih obloga s napetošću iščekuje Hannover. Tamo će se od 12. do 15. siječnja 2013. održati DOMOTEX. Oko 1.400 tvrtki iz 60 zemalja predstavit će svoje nove proizvode i kolekcije na vodećem međunarodnom sajmu sagova i podnih obloga.

13.10.2012.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

„DOMOTEX je najvažniji događaj u kalendaru međunarodne industrije tepiha i podnih obloga. Niti jedna druga priredba ne nudi ovoj branši pozornicu koja će privući toliko pažnje. S glavnom temom „Flooring Deluxe” predstavljamo važan trend na tržištu podnih obloga i ciljano stavljamo težište DOMOTEX-a 2013. na proizvode koji se odlikuju vrhunskom kvalitetom i dizajnom”, objašnjava Dr. Jochen Köckler, član uprave poduzeća Deutsche Messe AG.

  • 0

U skladu s geslom DOMOTEX-a „The World of Flooring“, u Hannoveru će se opsežno predstaviti sve skupine proizvoda i njihovi trendovi, a to su ručno i strojno izrađeni sagovi, tekstilne i elastične podne obloge, parketi i laminati, kao i tehnike postavljanja, održavanja i primjene.

  • 0

Posjetitelji iz područja veleprodaje i maloprodaje, arhitekture, dizajna interijera, uređenja prostora i obrta dobit će cjelovit pregled tržišta. Samo na DOMOTEX-u tvrtke se mogu predstaviti toliko međunarodnoj i profesionalnoj publici. Köckler: „Ovdje susrećete partnere za ulazak na nova tržišta, njegujete postojeće kontakte i postavljate temelje poslovnih odnosa diljem svijeta. Na DOMOTEX-u u Hannoveru savršeno se susreću ponuda i potražnja globalne branše podnih obloga.“

  • 0

DOMOTEX će predstaviti trendove za podove u sezoni 2013./14.

Aktualni dizajn oslanja se na prošlost, nagovještava budućnost i opisuje višeslojnu sliku sadašnjosti. Na sajmu DOMOTEX u Hannoveru, najvećem svjetskom sajmu sagova i podnih obloga, dizajn će ponovno igrati središnju ulogu. Veliki trendovi dizajna na ovom sajmu mogu se sažeti u pojmove Dark Opulence, Native Craft i Soft Coolness.

  • 0

Dark Opulence

Izgleda da nam se u svakodnevnici ponovno nudi više glamura i raskoši. U to spadaju luksuz, sjaj i dramatika. Od boja se prije svega crna vraća u većoj mjeri. Njoj se pridodaje mješavina tamnih, elegantnih tonova: tamnosmeđa, mistična ljubičasta, ponoćno plava, boja petroleja, tamnocrvena, boje bakra, jantara i zlata. Kod parketa i laminata postoji tendencija prema tamnim i plemenitim vrstama drveta, kao što su primjerice dimljeni hrast, orah i trešnja. Načini polaganja mogu biti zahtjevniji – od klasične riblje kosti do umjetničkih intarzija različitih vrsta drveta. Sagovi su izrađeni od elegantnih materijala, kao što je primjerice fina vuna, svila i šenil, a metalna Lurex vlakna dodaju im svjetlucavi sjaj. Na uzorcima sagova, tapisona i elastičnih podnih obloga nalaze se mozaici, barokno cvijeće i bogata ornamentika. Klasični uzorci, kao što su primjerice citati sa zidnih fresaka i motivi goblena, vraćaju nas u prošlost.

Native Craft

Udobnost i doživljaj prirode zauzimaju visoko mjesto u svijetu kojim dominira tehnologija i virtualnost. To se odražava i u dizajnu. Nepravilne šare i dojam ručne obrade površina, kao primjerice grubo obrađene, postarane, kitane i krpane površine, pobuđuju dojam izvornosti i rustikalnosti. Drvo dolazi iz domaćih, održivih šumarskih gospodarstava, primjerice jasen, ariš i hrast, ili raste brzo poput bambusa. Različite vrste drveta i pronađenih starih komada drveta rado se miješaju i slažu kao u kolaž. Boje su najčešće zemljane i tople, primjerice bež, smeđa, crvenosmeđa, narančasta i oker. Uz to su jake boje, kao primjerice zelena, tirkizna, crvena i žuta, prisutne u etno uzorcima, koji su i nadalje jako popularni.  Teksture površina i kod sagova i tapisona igraju važnu ulogu – priroda nije samo vidljiva, mora ju se i osjetiti. Vuna, lan, konoplja i reciklirani materijali tkaju se i vežu u čvoriće u sagovima grube strukture.

Soft Coolness

Svijetli i okupani svjetlom – tako se prikazuju suvremeni, urbani prostori, koji su prije svega pod utjecajem arhitekture i tehnologije. No, mnoge neboje, kao primjerice bijela, svijetlosiva, boja kita, bež, i uz to nježne pastelne boje, od sivkastozelene boje metvice, nebesko plave, boje kože do ružičaste, razbijaju strogu hladnoću. I drvo je svijetlo: javor, breza i posvijetljeni hrast položeni paralelno, kao brodski pod. Nalazimo mnoge jednobojne sagove i sve više tapisone, najčešće s kratkim vlaknima, ali djelomično i čupavce. Novost je i slaganje više velikih jednobojnih površina jednih do drugih,  koje se samo malo razlikuju u tonu. Colourblocking, sa ili bez blagih prijelaza boja, također je nov i važan motiv. I dalje su prisutni konstruirani, grafički i geometrijski uzorci, pruge, a također i modni klasici, kao primjerice karirani uzorci Vichy i Glencheck. Tome se pridružuju natpisi i kaligrafija. Svijetlo izbijeljeni orijentalni sagovi čine zanimljiv kontrast suvremenom, purističkom namještaju.

  • 0

Više o sajmu možete naći na web stranici: www.domotex.de 

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se