interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Domotex 2013 trend report

Domotex 2013 trend report
Od 12-15. 01.2013. u Hanoveru je održan međunarodni sajam podnih obloga i tepiha, Domotex. Na sajmu je izlagalo 1350 izlagača iz 60 zemalja, a posjetilo ga je 40 000 posjetitelja iz 80 zemalja.

20.01.2013.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

Prezentirani su najnoviji proizvodi i trendovi za nadolazeću sezonu u području tepiha i tekstilnih podnih obloga, elastičnih podnih obloga, parketa i laminata, podnih obloga za eksterijer kao i prateća oprema. Sajam je namjenjen trgovcima, arhitektima, dizajnerima, kako bi vidjeli nadolazeće trendove i odabrali nove kolekcije.

Ukupna ponuda je pokazala svu važnost podnih obloga u opremanju interijera-njihov izražaj i ljepota postaju dominantni u prostoru te ravnopravno sudjeluju u njegovom izražaju. Dizajnerski iskorak u ovom segmentu stvara i veću bazu proizvoda te širenje ponude i potražnje. Održivost i reciklirani materijali su budućnost u svijetu podnih obloga-stare bačve vina ili viskija, reciklirana plastika, beton, ultratanki slojevi kamena za tvrde podove. Novi drveni podovi od supertankih pruga izrađenih u više slojeva ili pod izrađen od recikliranog drveta starih šupa.

  • 0

U području parketa vidljive su različite površinske obrade koje ovisno o vrsti daju moderan ili rustikalan dojam. Grubo četkane površine ili ručno grebane, ovisno o samoj strukturi parketa odlično će se uklopiti u moderni ambient. Vraćanje prirodi je u svijetu parketa jako naglašeno. Sve se više naglašava šarenilo i neujednačenost strukture drveta, a mat efekt je imperativ. Čest je vizualni dojam oguljene boje na podnoj oblozi te ispucanog drveta. Uzdužno slaganje je i dalje u trendu, ali prisutno je i slaganje riblje kosti, puzzle, kombinacije uzdužnog i poprečnog slaganja parketa, mozaici koji se mogu odlično kombinirati sa drevnim zidnim mozaicima. I parketi dobivaju boju, bilo da se radi o cijeloj površini ili kombinaciji sa prugastim, cvjetnim uzorkom ili apstraktnom geometrijom u određenoj zoni. U trendu su još uvijek šire letvice, a velika se važnost pridaje i praktičnosti postavljanja parketa. Hrast u svim nijansama, od prirodne do pepeljastih tonova u tamnijim ili svijetlijim  nijansama dominira.

  • 0

Područje laminata doživljava veliki dizajnerski uspon - optički dojam površine je odličan, bilo da se radi o imitaciji drveta ili neke druge teme. Površine su često u izražajnim bojama poput plave, zelene, crvene ili sive. Reljefnost površine, miješanje kolorita boja te mogućnosti kombinacija predstavljat će pravi izazov arhitektima i dizajnerima, a vizualni dojam grube ili fine površine dodatno će obogatiti ponudu.

  • 0

Veliki je izbor kožnih, plutenih i pvc obloga. Životinjski uzorci su u trendu, a pluto i pvc stvara obilje novih motiva koji mogu zadovoljiti potrebe svakog prostora.

  • 0

Vanjske podne obloge se, osim klasičnih nijansi drveta također počinju izrađivati u živim bojama-plava, zelena, ružičasta, a u ponudi su i podloge od pletenih pvc niti koje stvaraju veliku mogućnost kombinacija samih niti pa taso i završnog dojma podloge.

U svijetu tepiha trendovi su usmjereni ka intenzivnim bojama i njihovom miješanju, ali često dojmu starog, istrošenog tepiha. Patchwork je također vrlo prisutan. Motivi su apstraktni, cvjetni, životinjski, geometrijski ili etno i često velikih dimenzija. Print na velika vrata ulazi i u svijet tepiha, stvarajući time nove izražaje. Površine tepiha su glatke ili reljefne, a duge niti su sve manje prisutne.

  • 0

Na sajmu je prikazano oko 350 novih materijala, različitih proizvođača koji trebaju arhitektima i dizajnerima postati baza za izradu novih proizvoda i širenje mogućnosti uređenja.

  • 0

U organizaciji HGK Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo i Sektora za trgovinu i u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede RH, na sajmu podnih se predstavilo i 8 hrvatskih tvrtki iz područja drvoprerađivačke industrije: DIN Novoselec d.o.o., PPS Galeković, Exportdrvo d.d., Spačva d.d., Pan Parket d.o.o., Parketi Požgaj d.o.o., Drvo proizvod d.d, Monolitinvest d.o.o.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se