interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Tepisi za toplinu i dekoraciju doma

Tepisi za toplinu i dekoraciju doma
Uloga tepiha u uređenju doma je višestruka. Svojim oblicima, materijalima, načinima tkanja i bojama, stvaraju dojmljive efekte i obogaćuju podnu plohu. Tepisi naglašavaju željene dijelove prostora i sudjeluju u formiranju konačnog ugođaja.

21.02.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

0

Odabir tepiha ovisi o mnogim faktorima, a ponajprije o sadržaju prostorije u koji se postavlja. Može imati isključivo funkcionalnu ulogu - kao podna prostirka, koja pojačava toplinu doma, poboljšava zvučnu i toplinsku izolaciju poda te dodatnu dekorativnu, koja u modernim koncepcijama uređenja doma postaje primarna. Održavanje tepiha je jednostavno. Učestalo usisavanje, povremeno brisanje vlažnom pamučnom krpom u smjeru vlakana, (za uklanjanje zaostale prašine) i pravovremeno regiranje na mrlje od hrane i napitaka, učinit će ga urednim i dekorativnim dijelom interijera.

  • 0

Tepisi se izrađuju ručno ili strojno, od prirodnih ili sintetičkih vlakana. Vuneni, svileni, kožni, laneni, bambusovi, akrilni, sintetički ili u mješanim sastavima, naći će svoju primjenu u različitim stilovima uređenja i svaki od njih dodatno obogatiti. Kvalitetu tepiha određuje način izrade i sastav materijala, vrsta i broj čvorova tj. gustoća po m2, težina i visina flora. Mogu biti klasični ili moderni, a odabir ovisi o željenom načinu uređenja.

  • 0

U grupi klasičnih tepiha se osobito ističu orijentalni tepisi, koji se redovito izrađuju od prirodnih materijala poput vune i svile. Izrada je ručna, a može trajati i do dvije godine. Najkvalitetniji primjerci imaju preko 1.000 000 čvorova/m2, pa to objašnjava dugotrajnost njihove izrade. Odlikuju se iznimnom trajnošću, otpornošću i izdržljivošću. Iako spadaju u grupu klasičnih tepiha, odlično se kombiniraju s modernim minimalističkim namještajem. Često se izrađuju u intenzivnijim bojama, no mješavina kolorita i uzoraka daje skladnu cjelinu, koja u konačnici pristaje gotovo svakom prostoru.

  • 0

Strojno izrađeni tepisi su jednakomjerno zastupljeni na tržištu, te svojom kvalitetom,dizajnom, a osobito cijenom, mogu zadovoljiti veliki broj kupaca. Prednosti strojno izrađenih tepiha su: preciznost izrade, jednostavnost održavanja, antistatičnost, mogućnost izrade uzoraka, dimenzija i oblika prema želji. U kratkom vremenu, željeni motiv interijera, možete prenjeti na tepih dnevne, spavaće ili dječje sobe te tako podnu površinu kvalitetnije integrirati s ostalim elementima prostora. Unikatnost, koja se postiže ovakvim odabirom, dodatna je vrijednost koju nude strojno izrađeni tepisi.

  • 0

Tepisi mogu biti različitih dimenzija i oblika. Kvadratični, pravokutni, okrugli ili ovalni, istaknut će se u prostoru ovisno o poziciji na koju ih smještate. Izbjegavajte pokrivanje kompletne podne površine tepihom, jer će njegova dekorativnost puno više doći do izražaja na manjoj površini u kombinaciji s drugim materijalima – drvom, kamenom, opekom ili keramikom.

  • 0

Odabir boja i vrste tepiha ovisi o svim elementima prostora. Kolorit treba biti usklađen sa željenim bojama interijera, a vrsta namještaja će utjecati i na odabir kvalitete. Vrhunski namještaj zahtjeva postavljanje vrhunskog modernog ili klasičnog tepiha, pogotovo u frekventnim prostorima blagovaonice i dnevnog boravka.

  • 0

U spavaće sobe je preporučljivo stavljati tepihe manjih dimenzija. Možete ih postaviti ispred ili pored kreveta, a osim dekorativne uloge, namjenjeni su osiguranju toplog kontakta s podnom površinom neposredno nakon izlaska iz kreveta. Tepisi u dječjim sobama imaju ulogu stvaranja tople podne površine za igru djece kao i naglašenu dekorativnu ulogu. Ovi tepisi mogu biti izrazito veseli i šareni kako bi se uklopili u opći ugođaj dječje sobe.

  • 0

Tepisi su neizostavan dio uređenja doma. Redovitim održavanjem spriječi ćete alergijske reakcije kod osoba s poteškoćama u disanju, a prostor i samu podnu površinu, obogatiti oblicima, bojama, uzorcima i materijalima odabranog tepiha.

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se