interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Stolice – ukras prostora

Stolice – ukras prostora
Neizostavan element u opremanju interijera su stolice. Iako tržište nudi maštovito dizajnirane modele, raznovrsne materijale izrade, prihvatljive cijene i dobru kvalitetu, ne zaboravite bitno: jedan od osnovnih kriterija odabira stolica je udobnost pri sjedenju!

07.02.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

0

Stolice su ukras prostora. Svojim oblicima i kombinacijama primjenjenih materijala, predstavljaju svojevrsne skulpture u prostoru, pa ih tako treba doživljavati prilikom odabira. Stolice se nalaze posvuda: u ulaznom prostoru radi lakšeg oblačenja i svlačenja obuće, u blagovaonici  i kuhinji za objedovanje, dječjoj i spavaćoj sobi uz radni ili toaletni stolić...

  • 0

Ovisno o načinu i intenzitetu korištenja, postavljaju se kriteriji za odabir stolica. Iako je dizajn prvi koji će privući pažnju na određeni model, nikako ne bi trebao biti i posljednji. Vizualni dojam je izuzetno bitan, iako se često događa da manje atraktivne stolice budu estetski i funkcionalno prihvatljivije rješenje. Odabir stolica vezan je uz namjenu i vrstu prostora kao i ostale elemente namještaja koji ga definiraju.

  • 0

Ukoliko odabirete stolice za blagovaonicu, svakako ih dizajnerski vežite uz odabrani stol. Drveni stol zahtjeva drvene ili tapacirene stolice, stakleni stol s metalnim nogama - tapecirane, metalne ili one od pleksiglasa, drveni stol s dekorativnim metalnim umecima daje mogućnost odabira stolica s metalnim nogama, itd. U svakom slučaju, nastojte naći poveznicu materijala i boja kako bi svi elementi tvorili skladnu cjelinu.

  • 0

Izrazito dekorativne stolice, koje stoje skulpturalno u kutu dnevnog boravka i koriste se samo u iznimnim situacijama, mogu biti potpuno autonomne u materijalima, bojama i dizajnu. Promatraju se kao estetski naglasak prostora dok im je funkcionalna uloga u drugom planu. Dekorativne stolice mogu biti smještene u spavaćoj sobi ili ulaznom prostoru tj. tamo gdje nemaju intenzivniju primjenu.

  • 0

Odabir radne stolice treba zadovoljiti prvenstveno ergonomske, a zatim i estetske kriterije. Stolice za radne ili dječje sobe trebaju biti u potpunosti prilagođene osobama koje ih koriste, a to se najjednostavnije postiže kupovinom onih koje omogućavaju regulaciju visine sjedala i rukohvata, nagiba naslona i drugih bitnih elemenata. Udobno i pravilno sjedenje osigurat će bolju učinkovitost i zadovoljstvo pri radu ili učenju.

  • 0

Visina i oblik naslona često su presudni faktori u definiranju udobnosti sjedenja na pojedinim modelima stolica. Nijanse u dizajniranju i modeliranju stvaraju izrazite kvalitativne razlike u osjećajima koji se javljaju u području leđa. Ovisno o visini i građi svakog pojedinca, različite vrste naslona stvarat će različite ugođaje, a kako biste odabrali onaj pravi, isprobajte sjedenje u više modela. Osobitu pažnju posvetite odabiru stolica za blagovaonicu, jer na njima, u ugodnom društvu i uz ukusan objed, ponekad provodimo više sati u sjedećem položaju.

  • 0

Sjedalo stolice je od velike važnosti za udobnost sjedenja. Oblici, dimenzije i završni materijali su raznovrsni, a tako i konačni ugođaji koje stvaraju. Tapecirana sjedala su vrlo ugodna za sjedenje, dok se za drvene, plastične ili metalne stolice preporučuje upotreba jastučića zbog osjećaja topline i mekoće. Dekorativni jastučići mogu biti u neutralnim ili naglašenim bojama, ovisno o interijeru u koji se smještaju.

  • 0

Stolice mogu imati rukohvate, pa u svojim raskošnijim i udobnijim izvedbama postaju polufoteljice. Idealne su za smještaj u prostranu blagovaonicu ili dnevni boravak – kao nadopuna garnituri za sjedenje. Ovakve stolice tj. polufoteljice zauzimaju malo više mjesta, ali su u konačnici odličan odabir, jer uspješno zamjenjuju masivnije fotelje, udobne su za sjedenje i uklapaju se u sve stilove uređenja.

  • 0

Priča o stolicama je duga i ,čini se, uvijek neispričana, zahvaljujući dizajnerima, koji uvijek idu korak dalje u onome što stolica treba predstavljati te potrebama i navikama suvremenog života, koji od svakog elementa namještaja traži nešto više...

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se