interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Drvo u interijeru

Drvo u interijeru
Zbog svojih iznimnih svojstava, mogućnosti obrade i oblikovanja, završnih efekata i konačnog ugođaja koji stvara u prostoru, drvo je omiljeni materijal za građenje i opremanje kroz povijest. Suvremeno stanovanje 21. stoljeća, temeljeno na ekološkoj i socijalnoj osvještenosti, i dalje ističe drvo kao neizostavni materijal za uređenje prostora u kome živimo, radimo ili se opuštamo...

25.10.2009.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

interijerNET.hr

0

Drvo je prirodan i obnovljiv materijal. Ipak, unatoč tome, statistike pokazuju da je potrošnja drva u našoj zemlji samo 0,10m2 / stanovniku, što su poražavajući rezultati obzirom da je šumom prekriveno 48% teritorija. Odgovornim i održivim gospodarenjem šumama, kakvo se provodi u našoj zemlji, sječom manje količine drva od one koja priraste, povećavaju se drvne zalihe, stvaraju mogućnosti zadovoljavanja potreba za drvom kao sirovinom i ne uskraćuju buduće generacije.

  • 0

Drvo se koristi za građenje te opremanje interijera i eksterijera. Zbog svoje trajnosti i postojanosti, načina obrade, elastičnosti, specifičnosti godova kao i mogućnosti oblikovanja, drvo je nezamjenjiv materijal u stvaranju prostornih vrijednosti. Sve stilske odrednice, svoj su konačan izražaj, kako u prošlosti tako i danas, najsnažnije ispoljavale kroz primjenu drva u različitim oblicima – od raskošnih do minimalističkih.

  • 0

Danas se najčešće upotrebljavaju ekološki materijali za završnu obradu drva za izradu namještaja, jer nisu štetni za zdravlje, ne otpuštaju u prostorije štetni formaldehid, smole i druge otrovne sastojke, omogućuju reciklažu i biorazgradivost. Razvijena svijest o zaštiti okoliša i zdravom stanovanju, bit će povod odabira ekološki tretiranog drvenog namještaja, koji je jednostavan za održavanje i preporučljiv za osobe koje pate od alergija.

  • 0

Završni izgled namještaja se može fromirati kroz upotrebu punog drva ili furnira. Danas se najčešće upotrebljava furnirani namještaj, koji se sastoji od prirodnog furnira određene vrste drva te iverice ili panel ploča, koje čine bazu za furniranje. Furniri su tanki listovi drva, debljine od 0,05 mm do 10 mm, koji se dobivaju piljenjem, rezanjem i ljuštenjem te suše i obrađuju kako bi se dalje iskoristili za završni sloj namještaja ili neke druge proizvode. Na ovaj se način smanjuje cijena proizvoda, plohe su mirnije i ravnije, jer je poznato da drvo uvijek „radi“ zbog količine vlage koju zadržava u sebi.

  • 0

Drvo u interijeru se koristi i za podne obloge – parkete, brodski pod, seljački pod itd. Parketi mogu biti klasični masivni, termo obrađeni ili lamelirani. Klasični parket je još uvijek najrasprostranjeniji u svojoj primjeni. Termičkom obradom drva se smanjuje vlažnost, poboljšana je biološka otpornost, boja parketa postaje tamnija i ujednačenija te vizualno uspješno zamjenjuje egzote. Ovakvi su parketi novitet naših renomiranih proizvođača i zasigurno će zauzeti istaknutu ulogu u opremanju interijera.

  • 0

Lamelirani parketi se sastoje od nekoliko slijepljenih slojeva drva. Najčešće su u formi gotovih parketa, koji se jednostavno polažu bez naknadnog brušenja i lakiranja, a čvrsta veza se može ostvariti i bez ljepljenja. Višeslojnost mu omogućava povećanu stabilnost i korištenje u prostorijama s podnim grijanjem.

  • 0

Drvena vrata i prozori će upotpuniti ugođaj kreiran drvom u prostoru. Drvena građevinska stolarija će biti dugotrajna ukoliko je pravilno konstruirana, proizvedena, montirana i održavana za vrijeme upotrebe. Vrata od drveta ili u kombinacija sa staklom i aluminijem, važan su dio opremanja interijera i svojim vizualnim identitetom podižu kvalitetu prostora.

  • 0

Drvene zidne obloge kao i vidljiva drvena stropna konstrukcija, dodatno će naglasiti prirodne ugođaje ispoljene kroz željene stilove. Masivnost drva u konstrukcijsikm elementima, posebno su zapaženi elementi interijera, jer osim nosive, imaju naglašenu estetsku funkciju. Odabrana boja drva značajno će sudjelovati u kreiranju konačnih prostornih ugođaja.

  • 0

Drvo je omiljeni materijal prošlosti, sadašnjosti, a zasigurno i budućnosti!

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se