interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Vrtne garniture za uživanje

Vrtne garniture za uživanje
Dolazak proljeća je stavio uređenje terasa, balkona i vrtova u prvi plan. Slobodni trenuci, provedeni u udobnoj vrtnoj garnituri, u direktnom kontaktu s prirodom i sunčevim zrakama, pravi su način za opuštanje i odmaranje.

09.05.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

0

Odabir vrtnih garnitura, od kojih ćete one manjih dimenzija uspješno smjestiti i na balkone manjih površina, ovisi o tome koliki komoditet želite i koliko ćete slobodnog vremena provoditi na balkonu, terasi ili u vrtu. Veličina raspoloživog prostora ograničavajući je faktor ukoliko želite masivnije i udobnije stolice ili fotelje, popraćene stolom za veći broj osoba. Namjena garniture – za objedovanje ili trenutke opuštanja, utjecat će na odabir dizajna i udobnosti.

  • 0

Materijali za izradu vrtnih garnitura su različiti: drvo, metal, kovano željezo, ratan, plastika te drugi umjetni materijali, od kojih mnogi imitiraju prirodne. Iako su vrtne garniture načunjene od prirodnih materijala najugodnije za ljudsko tijelo i najbolje se uklapaju u prirodni okoliš, one od umjetnih materijala i metala, kao hladnog materijala, bolje podnose dugu izloženost atmosferilijama i vlazi. Vrstu materijala stoga odaberite u skladu s pozicijom vrtne garniture, tj. obzirom na to koliko će biti izložena vanjskim utjecajima. Nadstrešnice i tende uvelike će zaštititi garnituru od vlage i tako joj produžiti rok trajanja.

  • 0

Dileme pri odabiru vrtne garniture mogu biti vezane uz oblik stola. Iako su ovalni i okrugli oblici «mekši» i tako elegantniji u prostoru, često zauzimaju više mjesta i omogućavaju smještaj manjeg broja stolica ili foteljica u odnosu na kvadratični stol sličnih dimenzija. Prednost kvadratičnih i pravokutnih stolova je ta što ih jednostavno smještate uz slobodni zid ili pregradu, dok ovalni ili okrugli uvijek stoje kao slobodnostojeći u prostoru i tako zahtjevaju veću tlocrtnu površinu za smještaj.

  • 0

Vrtnu garnituru možete odabrati u kombinacijama različitih materijala. Kovano željezo i drvo, ratan i staklo, plastificirani pleteni materijali i metal, samo su neke od uspješnih kombinacija, koje vrtnu garnituru čine atraktivnijom. Jastuci, kao samostalni ili s naslonom, upotpunit će garnituru bojom ili uzorkom materijala. Boje odaberite u skladu s elementima koji se nalaze u okolini - poput tende, suncobrana, boje fasade i sl. Vrtna garnitura je element koji unosite u postojeći okoliš, pa ga nastojte skladno uklopiti vrstom materijala i koloritom.

  • 0

Stil i način oblikovanja vrtne garniture prilagodite stilu uređenja vašeg doma. Ukoliko garnituru postavljate na balkon ili terasu stana, koji je smješten u višestambenom objektu, posvetite pažnju načinu oblikovanja fasade, a osobito vrsti ograde. Sve što se događa na vašem balkonu, projicira se na fasadu, pa stoga uz moderne fasade, koje karakterizira primjena stakla i aluminija izbjegavajte garniture od kovanog željeza ili masivnog drva, koje su primjerenije rustikalnijim ugođajima.

  • 0

Odabirom određene vrste vrtne garniture možete stvoriti željene ugođaje. Ovisno o smještaju vrtne garniture u prirodni ili urbani ambijent, možete stvarati kontrastne ugođaje ili efekt stapanja s okolišem. Ponekad je efektno zeleni vrt naglasiti modernim linijama i hladnim materijalima vrtne garniture, dok je u drugim slučajevima odabir toplih prirodnih materijala, poput drva ili ratana pravo rješenje. Konačan odabir ovisi o senzibilitetu stanara, željom za dinamiziranjem ili smirivanjem prostora, ali oba rješenja mogu rezultirati izuzetno ugodnim balkonom, terasom ili vrtom.

  • 0

Vrtna garnitura definira vanjski prostor svojim dizajnom, materijalom izrade, dimenzijom i udobnošću. Svi ovi elementi određuju njenu kvalitetu i interakciju s okolinom. Uređenje eksterijera – u ovom slučaju balkona, terasa i vrtova, podjednako je važno kao i uređenje interijera, jer ovi vanjski prostori postaju aktivni sudionici stanovanja u proljetnim, ljetnim i jesenskim mjesecima.

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se