interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Drveno kompozitni podovi

Drveno kompozitni podovi
Uređujete li terasu, balkon, vrt, prostor oko bazena ili okućnicu te se dvoumite oko izbora završne podne obloge, preporučit ćemo vam odabir drveno kompozitnih podova za eksterijere, koji su zbog svojih odličnih svojstava postali pravi hit!

26.07.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

 

0

Među mnogim materijalima, koji se nude kao dobro rješenje za oblaganje vanskih površina, posebno se ističu drveno kompozitni podovi, koji se mogu postavljati samostalno ili u kombinaciji s drugim materijalima poput kamena, keramičkih pločica, opeke i sl. Svojim izgledom, stvaraju tople i ugodne ambijente, primjerene privatnim, ali i javnim prostorima.

  • 0

Drveno kompozitni podovi se izrađuju od mješavine recikliranog drveta i polimera. Tako nastaje ekološki kompozitni materijal, koji svojim svojstvima nadmašuje drvo zbog trajnosti i održavanja te keramičke pločice zbog konačnog ugođaja. Zbog izuzetne trajnosti, otpornosti na vremenske utjecaje, truljenje, plijesan i gljivice, ovakvi se podovi preporučuju za oblaganje terasa, prostora oko bazena, dokove marina, itd. Ovaj drveno kompozitni materijal se može reciklirati, ne sadrži nikakve toksične spojeve i kao takav je preporučljiv za sve ekološki osvještene pojedince.

  • 0

Iako se radi o drveno kompozitnim podovima, potrebno je naglasiti da oni prenose ljepotu drveta na povšinu poda. Upravo je to bila osnovna ideja pri stvaranju ovog materijala: prenijeti ono najbolje od drveta, a to je izgled i ugođaj koji stvara u prostoru te korigirati njegova svojstva u smislu trajnosti, lakoće održavanja, osjetljivosti na vlagu, truljenje, napade insekata, itd.

  • 0

Bitne karakteristike drveno kompozitnih podova su sljedeće:

• izuzetno dug vijek trajanja (garancija tvrtke dobavljača do 25 godina)
• stvara ugođaj drvene obloge
• materijal nema šupljina, pukotina i čvorova
• jednostavno održavanje, mogućnosti obrade kao kod drveta
• ne sadrži štetne kemijske tvari i može se reciklirati
• nizak koeficijent bubrenja u vlažnim uvjetima.      

Prilikom postavljanja drveno kompozitnih podova, potrebno je slijediti upute proizvođača ili taj posao prepustiti ovlaštenim tvrtkama, koje garantiraju za svoj rad. Ovakvi podovi su namijenjeni isključivo za vanjske površine i podnose konstantna dinamička opterećenja do 450kg/m2. Postavljaju se na podlogu u nagibu (1%) zbog odvodnje. Pod se polaže na potkonstrukciju tj. oslonce minimalne dimenzije 5x5cm, kako bi se omogućila pravilna ventilacija. Oslonci ne smiju biti postavljeni u vodu. Potrebno je osigurati razmake, koje definira proizvođač, zbog pravilnog odvoda vode i temperaturne ekspanzije materijala.

  • 0

Daske drveno kompozitnog poda se održavaju pranjem mekim deterdžentima i vodom, a jednom godišnje je preporučljivo očistiti reške. Za uklanjanje eventualnih gljivica i plijesni, upotrijebite proizvode s klorom, a za uklanjanje masnih mrlja, sredstva za odmašćivanje. Većina masnih mrlja će nestati nakon nekoliko tjedana izloženosti UV zrakama. Ogrebotine ćete jednostavno ukloniti četkanjem površine poda. Zbog neravnomjerne izloženosti vlazi, može doći do pojave mrlja, ali one će nestati djelovanjem UV zraka, koje će također vremenom malo izmijeniti boju dasaka. Drveno kompozitni podovi su odlično rješenje za eksterijere zbog izuzetno dobrih svojstava u praktičnom, funkcionalnom i estetskom smislu.

  • 0

Kontakt:

MARTINČIĆ-PROJEKT d.o.o.

Horvaćanska cesta 29, 10000 ZAGREB
tel./fax: 01/36 999 35

e-mail:
info@martincic-projekt.hr
prodaja@martincic-projekt.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se