interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Prirodni materijali za ljetne ugođaje

Prirodni materijali za ljetne ugođaje
Ljeto je vrijeme kada svi više vremena provode u prirodi, pa je i prostor ispunjen prirodnim materijalima pravi odgovor za ostvarenje ljetnih ugođaja u interijerima. Kamen, drvo i opeka, primjenjeni na moderan ili tradicionalan način, snažno će utjecati na prostor i dati mu identitet.

22.07.2012.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

U ljetno vrijeme, interijeri su više nego u drugim godišnjim dobima  vezani uz eksterijere terasa, balkona i vrtova te ih je poželjno tretirati istim ili sličnim materijalima. Preporuka je koristiri prirodne materijale, koji utječu na pojačan osjećaj ugode i opuštenosti. Prirodni materijali, kao odgovor na prirodu kojoj težimo, uravnotežuju urbani način života i oplemenjuju sredinu u kojoj živimo.

  • 0

Najčešće korišteni prirodni materijali su drvo, kamen i opeka. Drvo i opeka unose toplinu u prostor dok je kamen po svojoj prirodi hladan, a o načinu postavljanja, dimenziji i boji kamena, ovise ugođaji koje će stvoriti. Prirodni materijali su preporučljivi za upotrebu u vikendicama tj. kućama za odmor i apartmanima, koji su najčešće smješteni u prirodi i u kojima su prirodni ugođaji imperativ.

  • 0

Kamen je izuzetan materijal, koji svoju primjenu nalazi kao podna ili zidna obloga, ali i kao materijal za izradu specifičnih komada namještaja. Kamen se često koristi kao podna obloga u kuhinjama ili kupaonicma, a također i na vanjskim površinama. Može se slagati na tradicionalan ili moderan način, koji će prostor učiniti rustikalnijim ili neutralnijim, otvorenim za različite stilove uređenja.

  • 0

Zidna kamena obloga je izuzetno efektna u prostoru. Preporuka je koristiti kamen lokalnog podneblja, a osobito za oblaganje vanjskih površina, jer će takav puno bolje podnositi klimatske utjecaje i imati duži vijek trajanja. Održavanje kamena ovisi o njegovoj vrsti, pa se stoga posavjetujete oko toga sa stručnjacima za kamen, kako primjenom agresivnih kemijskih sredstava ne biste uništili njegovu ljepotu.

  • 0

Opeka daje izuzetan šarm interijerima i eksterijerima. Često se koristi kao obloga fasadnih i unutarnjih  zidova, podna obloga terasa i vrtnih staza, za zidanje kamina i krušnih peći te oblaganje različitih elemenata u interijeru, koji se posebno žele naglasiti. Osobito često se koristi u vikendicama tj. kućama za odmor i to zbog specifičnog ugođaja koji stvara u prostoru.

  • 0

Iako se često povezuje s tradicionalnim ili rustikalnim načinom uređenja, opeka se može primjeniti u modernim minimalističkim prostorima, u kojima upravo zbog stila uređenja dolazi do punog izražaja. Slaganje opeke, boja kao i način fugiranja utjecat će na efekte u prostoru. Opeka će se odlično uklopiti u prostore u kojima dominira drvo.

  • 0

Materijal, koji je nezaobilazan u interijerima i eksterijerima, uklapa se u sve stilove uređenja i željene ambijente te unosi prirodne ugođaje u prostor je drvo. Primjenjeno na moderan ili tradicionalan način, u natur ili nekoj drugoj boji, bit će zapaženo i dominantno u prostoru.

  • 0

Drvo se koristi kao podna, zidna, i stropna obloga, materijal za konstrukcije,( koje su najljepše kada kao drvene ostanu vidljive u prostoru), izradu namještaja i razne druge predmete vezane uz interijere i eksterijere. Ukoliko se odlučite za drvo kao željeni materijal, važno je odabrati pravu vrstu obzirom na namjenu u prostoru. Naime, tvrdoća drva kao i način održavanja bitni su za njegovu trajnost, uporabljivost i ljepotu u prostoru.

  • 0

Prirodni materijali, ovisno o načinu obrade i mjestu ugradnje, imaju svoje specifičnosti oko načina održavanja, ali svojom ljepotom i trajnošću, koje garantiraju, neizostavni su u svakom prostoru namjenjemom opuštanju i uživanju.

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se