interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Podne obloge za vrtove i terase

Podne obloge za vrtove i terase
Ukupnom vizualnom dojmu vrta ili terase uvelike doprinosi odabir materijala za popločenje podnih površina. Osim samog materijala, specijalne efekte stvara boja, format odabranog materijala kao i shema polaganja. Kako biste odabrali ono najbolje za vaš vrt ili terasu, upoznajte se s odabirom podnih obloga koje se nude na tržištu.

27.05.2012.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Vrijeme provedeno u vrtu ili na terasi zasigurno je jedno od najkvalitetnijih u smislu opuštanja i uživanja. Eksterijerski ambijent, koji si sami stvorite, pojačajte podnim oblogama, koje mogu biti drvene, drveno kompozitne, keramičke, kamene, šljunčane ili travnate. Svaka od njih pridonosi na svoj način vizualnom doživljaju i traži poseban tretman održavanja, koji je bitan faktor pri odabiru podne obloge.

  • 0

Drveni decking sistemi se na zapadnim tržištima učestalo primjenjuju u uređenju eksterijera, a sada postaju sve korišteniji i u regiji, jer se drvo ponovno prepoznaje kao pogodnije rješenje zbog svoje prirodnosti i topline te dobiva prednost pred umjetnim materijalima.

  • 0

Korištenjem finske tehnologije za toplinsku modifikaciju drva, dolazi do poboljšanja kvalitete i promjene određenih karakteristika drva korištenjem samo visoke temperature, tlaka i vodene pare, dakle bez ikakvih kemijskih dodataka. Toplinskom modifikacijom drva smanjuje se vodoupojnost, poboljšava se dimenzijska stabilnost, povećava biološka izdržljivost i izolacijska svojstva, te se ravnomjerno kroz cijeli presjek mijenja boja u tamnije tonove. Time se dobije znatno kvalitetnije i podobnije drvo za izradu deckinga od prirodnog drva. Toplinski tretirane domaće vrste drva promjenom boje potsjećaju na egzotične vrste te tako postaju još atraktivnije kao podne obloge terasa i vrtova.

  • 0

Drveno kompozitni podovi se izrađuju od mješavine recikliranog drva i polimera. Tako nastaje ekološki kompozitni materijal, koji svojim svojstvima nadmašuje drvo zbog trajnosti i održavanja te keramičke pločice zbog konačnog ugođaja. Zbog izuzetne trajnosti, otpornosti na vremenske utjecaje, truljenje, plijesan i gljivice, ovakvi se podovi preporučuju za oblaganje terasa, prostora oko bazena, vrtova. Ovaj drveno kompozitni materijal se može reciklirati, ne sadrži nikakve toksične spojeve i kao takav je preporučljiv za sve ekološki osvještene pojedince.

  • 0

Keramičke pločice su materijal koje se često upotrebljava za oblaganje podnih površina i to zbog više razloga: mogućnosti odabira vrsta pločica koje imitiraju drvo, kamen, travnate površine, drvene oblice, kamene oblutke, beton ili mogu imati neku neutralnu teksturu. Keramičke pločice su izuzetno jednostavne za održavanje, a i trajnost im je jedna od istaknutih kvaliteta.

  • 0

Posebne vrste pločica su one pojačane debljine, 2-3cm, koje se postavljaju na visinski podesive podmetače bez vezivnog sredstva. Polažu se na šljunčanu ili travnatu podlogu i prema potrebi se mogu jednostavno skinuti i premjestiti na drugo mjesto. Ovakva mobilna kombinacija će naći svoju primjenu u mnogim vrtovima i terasama, a pogotovo kod onih koji vole stalne promjene.

  • 0

Popločenje kamenim pločama može biti slagano na moderne ili rustikalne načine s pločama pravilnog ili nepravilnog formata. Lomljeni formati daju posebno rustikalan ugođaj. Kamen je najbolje odabrati u skladu s lokalitetom tj.domaću vrstu kamena, koja će najbolje podnositi lokalne klimatske uvjete te tako biti najbolja za trajnost i održavanje.

  • 0

Atraktivna popločenja se postižu kombiniranjem različitih materijala ili slaganjem pločama ili letvicama od istog materijala u različitim motivima. Konačan ugođaj će ovisiti i o vašoj maštovitosti: kako povezati i naglasiti podnu oblogu s ostalim elementima prisutnim u eksterijeru – arhitekturom i prirodom.

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se