interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Zaštitite se od sunca

Zaštitite se od sunca
Iako ga za vrijeme tmurnih jesenskih i hladnih zimskih dana željno iščekujemo, već pri prvim pojavama, skrivamo se i štitimo od njega. Toliko željeno, a istovremeno neugodno i opasno, ukoliko nema odgovarajuće zaštite, sunce ima veliku ulogu u životu svakog pojedinca.

14.06.2009.

interijerNET.hr

0

Sunčeva je svjetlost neophodna za održavanje života na Zemlji, ali i za održavanje dobrog raspoloženja i stanja psihe. Stambenim i radnim prostorima, terasama i balkonima, nepohodna je sunčeva svjetlost zbog uništavanja bakterija, isušivanja eventualne vlage i podizanja ugođaja. No, uživanje u blagodatima sunčeve svjetlosti bit će kvalitetno tek kada se pravilno zaštitimo od nje.

 • 0

Insolacija glavnih stambenih prostorija, (npr. dnevnog boravka, spavaće i dječje sobe, radnog prostora), je nužna i to minimalno 2 sata dnevno kroz 250 dana u godini. Na ovaj način se postižu odgovarajući higijenski mikroklimatski uvjeti kao i povoljan psihološki učinak.

 • 0

Jačina sunčevih zraka, koje dopiru u pojedine prostorije, ovisi o godišnjem dobu kao i orijentaciji prostora. Odgovarajuća zaštita od sunca je nužna kako bi se osigurala odgovarajuća udobnost i kvaliteta prostora. Vrste zaštite od sunca kao i njihova učinkovitost ovise o stranama svijeta tj. orijentaciji pojedinih prostora. Zaštita od sunca na južnoj strani nije identična onoj na istočnoj ili zapadnoj, zbog različitog kuta upada sunčevih zraka.

 • 0

Odabir elemenata za zaštitu od sunca ovise i o lokaciji objekta, načinu uređenja, raspoloživim financijskim sredstvima, klimatskim uvjetima, stilu gradnje itd. Elementi zaštite od sunca trebaju biti skladno uklopljeni u arhitektonsko – interijersku cjelinu tako da se doimaju kao njen sastavni dio, a ne nužno nametnuti element.

 • 0

Jedan od kvalitetnih načina zaštite od južnog sunca su istaci, koji su sastavni dio arhitektonskog oblikovanja samog objekta te se izvode kao armirano – betonski, metalni ili drveni. Osobito su dobri u lameliranim izvedbama, koje omogućavaju strujanje zraka i sprječavaju isijavanje topline, koje se može javiti u izvedbama s punim elementima.

 • 0

Uspješan način  zaštite od sunca su različite vrste tendi, koje se najčešće izvode kao platnene ili od posebnih nepromočivih materijala. Tenda nije sastavni dio objekta već naknadno ugrađen element, koji može biti različitih oblika -  od jednostavnih, klasičnih do vrlo modernih i egzibicionističkih.

 • 0

Pergole mogu biti drvene ili metalne. Iako su se najčešće koristile za zaštitu od sunca u tradicionalnim objektima i to u drvenoj izvedbi, danas se odlično integriraju s modernom arhitekturom i u metalnim izvedbama. Pergola je tipičan primjer tradicionalnog elementa, koji je doživio transformaciju te se odlično uklapa u sve stilove gradnje.

 • 0

Brisoleji se sastoje od vertikalnih ili horizontalnih lamela postavljenih s vanjske strane otvora te su kao takvi odlična zaštita od sunca koje dolazi s istočne ili zapadne strane (osobito u vertikalnoj izvedbi). Osim svoje primarne uloge – zaštite od sunca, mogu biti i dekorativni element fasade u fiksnim ili pomičnim izvedbama.

 • 0

Grilje ili škure su sastavni dio prozora, ovješen s njegove vanjske strane. Mogu se izvoditi kao puni elementi ili s horizontalnim pokretnim lamelama, kojima se regulira željeni intenzitet prodora sunčevih zraka u pojedine prostorije. Uz dobre mogućnosti reguliranja osvjetljenja ili potpunog zamračenja, istovremeno omogućavaju dobru cirkulaciju zraka.

 • 0

Vanjske rolete su najčešći oblik zaštite od sunca. Njihova pozicija, za razliku od unutarnje, je dobra, jer s vanjske strane spriječavaju prodor sunčevih zraka i pretjerano zagrijavanje prostora. Unutarnja pozicija roleta omogućit će dobru zaštitu od sunčeve svjetlosti, ali neće spriječiti prodor neželjene topline.

 • 0

Ukoliko nemate mogućnosti primjeniti niti jednu od navedenih vanjskih zaštita od sunca, na raspolaganju vam uvijek ostaju suncobrani, koje možete pomicati, zakretati i stvarati sjenu na željenoj poziciji. Dostupne konstrukcije, dimenzije, oblici, materijali i boje suncobrana, omogućit će odabir prikladnog baš za vas.

 • 0

Zaštita od sunca vegetacijom može biti vrlo uspješna i estetski nadasve dojmljiva ukoliko ste odabrali pravilne vrste biljaka obzirom na podneblje u kome živite. Dojmovi i ugođaji uz ovakvu zaštitu od sunca često su puno izražajniji od ostalih navedenih, ali za odabir vegetacijske zaštite su potrebni preduvjeti koje mnogi nažalost nemaju.

 • 0

Učinkovita zaštita od sunca, omogućit će maksimalno uživanje u sunčanom danu, u vlastitom domu, terasi, vrtu ili balkonu te i ovo ljeto učiniti posebnim...

 • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se