interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Pripremite se za kvalitetno opuštanje

Pripremite se za kvalitetno opuštanje
Kvalitetno opuštanje u vlastitom domu svakako podrazumjeva i pripremu, koja za cilj ima što uspješnije rezultate samog opuštanja. Iako za pripremu često nemamo dovoljno vremena, možda je ovo pravo vrijeme da osiguramo sve potrebno kako bismo u takvim trenucima maksimalno uživali.

03.08.2009.

interijerNET.hr

0

Dom treba pružati odgovore na sve zahtjeve suvremenog stanovanja. Često, zbog nedostatka vremena ili volje, većinu slobodnog vremena provodimo kod kuće nastojeći se regenerirati za obaveze koje nas iščekuju idućeg dana. Komfor i ugodnu atmosferu je moguće osigurati u vlastitom domu i to uz uz male zahvate, a njihove ćemo dobre rezultate osjećati još dugo vremena!

Svjetlost je nužna za dobro raspoloženje, ali njene prevelike količine, pogotovo u vruće ljetno vrijeme, mogu imati upravo suprotan efekt. Stoga je potrebno osigurati kvalitetnu zaštitu od sunca, koja će regulirati količinu svjetlosti u prostoriji. Zamračena atmosfera bit će ugodnija za opuštanje u popodnevnim ili večernjim satima, a za postizanje iste izuzetno je važna zaštita od zapadnog sunca. Ono može biti vrlo neugodno zbog blještanja i topline koju isijava u prostor. Izbjegavajte horizontalnu zaštitu od  zapadnog sunca, jer vas neće spasiti od nisko položenih zraka. Mogućnost reguliranja kuta lamela ili tendi puno su bolje rješenje za ovakve slučajeve.

Osim efikasne zaštite od sunca, suvremene potrebe nalažu i postavljanje klima uređaja, koji će regulirati temperaturu i vlažnost zraka u prostoru. U vrućim ljetnim danima, ovo je izuzetno bitan zahtjev, koji će uvelike pomoći kvalitetnom opuštanju. Prilikom postave klimatizacijskih uređaja pobrinite se da zrak ne struji direktno na pozicije garnitura za sjedenje ili stola za blagovanje. Indirektni efekti bit će puno ugodniji i zdraviji, a pogotovo ukoliko unutarnja tempratura nije puno niža od vanjske. Uz nekoliko stupnjeva nižu unutarnju temperaturu i reguliranu vlažnost zraka, dobit ćete najbolje rezultate.

Upotreba ugodnih prirodnih tkanina kao presvlaka ili prekrivača na garniturama za sjedenje, stolcima i krevetima, učinit će trenutke opuštanja ugodnijim, jer će pri dodiru spriječavati znojenje kože. Presvlake od prirodne ili umjetne kože nisu poželjne u ljetnim danima, pa ih je dobro prekriti navedenim tkaninama. Osim ugodnijeg dodira i samog osjećaja, ovakav zahvat može biti vrlo dekorativan i unijeti osvježavajuće promjene u prostor.

Prostor ćete osvježiti i promjenom boje zidova. Nijanse zelene, svijetlo plave, crvene, bež ili žute, stopit će se s ljetnim ugođajem, ali i stvoriti opuštajuću ležernu atmosferu. Za one koji ne vole kolorit, dominantnost vječne bijele, ispunit će sva očekivanja. Zahvat će biti vrlo efektan i bojanjem nekih ili samo jednog naglašenijeg zida u prostoriji. Igra bojama uvijek je zahvalna, jer u skladu s raspoloženjem i željama uvijek možete napraviti brze i jeftine promjene.

Uživanje u glazbi sastavni je dio opuštanja većine ljudi. Kako bi ugođaj bio potpun, potrebno je pravilno rasporediti zvučnike i njihovom postavom omogućiti slušanje glazbe u svim prostorijama doma. Moderni uređaji omogućuju daljinsko upravljanje, pa je potrebno samo oputiti se i uživati u zvucima omiljene glazbe. Trenutke tuširanja ili kupanja u kadi također obogatite zvucima glazbe, mirisnim kupkama i solima. Uživanje će biti zagarantirano!

Raznovrsni detalji pridonijet će ugodnoj atmosferi doma. Sobne biljke različitih veličina, svojim će zelenilom unijeti dio prirode u okruženje doma te mu dati novo nadasve ugodno ozračje. Elementi mrtve prirode, poput zdjele raznovrsnog sezonskog, poljskog cvijeća ili snopa žitarica, stvaraju posebno učinkovite efekte pri odmaranju i naglašavanju tople atmosfere doma. Motivi vode s izraženim zvučnim efektima mogu biti vizualno snažni, ali i učinkoviti pri uspavljivanju i stvaranju osjećaja svježine.

Mogućnost reguliranja jačine rasvjete te stvaranje posebnih ugođaja postavom rasvjetnih  tijela na različite pozicije u prostoru, pojačat će prostorne doživljaje i omogućiti kvalitetnije opuštanje. Igra svjetla i sjene bitan je faktor u određivanju ugodne atmosfere i užitka u interijerskim efektima.

A kada sunce lagano zađe, osigurajte uređen vanjski prostor balkona, terase ili vrta,  gdje ćete nastaviti opuštanje u večernjim satima, u ugodnom društvu. Kvalitetnim opuštanjem bit ćete učinkovitija i zadovoljnija osoba, stoga, učinite odmah nešto za sebe!

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se