interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Međunarodni sajam interijera „Milano 2009“ - Trend report

Međunarodni sajam interijera „Milano 2009“ - Trend report
Međunarodni sajam namještaja, interijera i rasvjete u Milanu se održavao od 22. – 27. travnja 2009. Čak 2.723 izlagača iz cijele Europe, (911 tvrtki nisu talijanske), je prezentiralo svoje dizajnerske proizvode na površini od 230.000 m2.

27.04.2009.

Izabela Galovic Ninic, arh
Monika Galovic Dumendzic, arh
www.interijerNET.hr

0

Preko 300.000 posjetitelja moglo je uživati u novitetima industrije namještaja. Sve prisutna kriza nije ostavila traga u organizaciji, prezentaciji proizvoda, broju izlagača i posjetitelja.

I ovogodišnji je internacionalni sajam namještaja u Milanu ostavio bez daha većinu posjetitelja, koji su mogli uživati u najnovijim dizajnerskim rješenjima dnevnih boravaka, blagovaonica, spavaćih soba, stolica, garnitura za sjedenje, dječjih soba, kreveta, vrtnih garnitura, luksuznog namještaja i rasvjete. Za razliku od prošle godine, izostala je prezentacija najnovijih trendova u uređenju kuhinja i kupaonica, pa smo ostali zakinuti u prikazu trendova koji definiraju prostorne i estetske odnose svih prostorija koje formiraju stambeni prostor. Sve ostalo bilo je vrlo interesantno s naglaskom na inovativnost, široku paletu materijala, stilova i boja tako da će svatko, neovisno o željama, potrebama i ukusima, zasigurno naći odgovarajuća trendovska rješenja za sebe.

 • 0

U odnosu na prošlogodišnje trendove uređenja dnevnog boravka, ne zapažamo bitan pomak. I dalje je glavni element boravka regal s policama za knjige, ali je evoluirao u svom oblikovanju i prerastao u element koji podsjeća na regale iz 80-tih godina prošlog stoljeća.

 • 0

Dizajn je, naravno, moderniji - minimalistički, ali su elementi koji ga sačinjavaju identični – otvorene i zatvorene police te ormari. Izvodi se u punoj visini stropa i pokriva kompletnu plohu zida. Istaknuti dio ovakve kompozicije je element za smještaj tv uređaja i to na način da se izvodi u drugom materijalu ili boji te postaje mobilan i zaokretan. Na taj se način kut gledanja tv prijamnika  može u svakoj prilici prilagoditi mjestu sjedenja. Ovaj se element tretira na identičan način i u slučajevima kada se smješta samostalno u prostor.

 • 0

Uz veću primjenu prirodnog drva i materijala koji imitiraju njegovu prirodnu strukturu, apsolutno dominantan materijal za izradu elemenata dnevnog boravka postaje transparentno staklo. Pojavljuje se kao sastavni dio polica, club stolića, komoda, ormara itd. Blagovaonica, koja je redovito priključena prostoru boravka, je također opremljena staklenim stolom i komodom sa staklenom oblogom.

 • 0

Boja koja apsolutno dominira interijerima je i ove godine bijela, a zapaženo je i prisustvo sive. Efekti u prostoru se pojačavaju dodavanjem elemenata u naglašenoj crnoj, crvenoj, ružičastoj, lila, žutoj ili zelenoj boji. Sjaj i blještavilo srebra i zlata zadržani su u luksuznim komadima namještaja, koji u ovakvim izvedbama, bez obzira na ukuse, izgledaju vrlo impresivno.

 • 0

Sjedeće garniture se izvode u ravnim geometrijskim oblicima ili su blago zaobljene. Naglasak je na udobnosti i praktičnosti te su pojedini elementi pomični kako bi ih jednostavno transformirali u udobne ležaljke ili krevete za spavanje.

 • 0

Blagovaonice su opremljene drvenim, plastičnim te tkaninom ili kožom tapeciranim stolcima najrazličitijih boja i oblika, a redovito se pojavljuju i klupe u modernim kutnim izvedbama te su osobito praktično rješenje za potrebe smještaja blagovaonice u manjim stanovima. Prevladavaju jednobojne garniture za sjedenje.

 • 0

Spavaća soba se ne koristi više samo za spavanje već i za boravak i druženje. Kreveti su s vrlo naglašenim uzglavljima, a ormari s vratima izrađenim od stakla ili obložena tkaninom ili kožom. U većim se spavaćim sobama ormar zamjenjuje otvorenim garderobnim prostorom koji je sjedinjen sa sobom. U istom prostoru se nalaze foteljice sa stolićem, komode i mini regal u sklopu koga se obavezno postavlja tv uređaj.

 • 0

U uređenju do sada opisanih prostorija se i dalje naziru stilizirani barokni detalji, a obavezna je rasvjeta velikim lusterima i lampama.

 • 0

Dječje sobe su i dalje vesele, praktične te u razigranim bojama, koje se u ostalim prostorima koriste u detaljima. Kao motiv na plohama ormara se pojavljuju i likovi iz stripova.

 • 0

Tepisi se izvode od prirodnih i umjetnih materijala s naglašenim tkanjem, čvorovima, nitima ili dlakama u umjerenim bojama i s dominantnim geometrijskim motivom.

 • 0

Na sajmu je izložen i širok asortiman rasvjetnih tijela, koja pokazuju različitost u funkcionalnom i dekorativnom smislu – od stupova vanjske javne rasvjete koji podsjećaju na vrijeme naših baka do ultra moderne led rasvjete, rasvjetnih tijela s kristalima i minimalistčki dizajnirane stropne i zidne rasvjete. Kao interesantne bismo istaknuli papirnate stijene koje su ujedno i rasvjetna tijela.

 • 0

 • 0

Željno isčekujemo sljedeći sajam i novitete koji su uvijek inovativni i dizajnerski nadasve zanimljivi.

 • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se