interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Moderne vrtne garniture

Moderne vrtne garniture
Na kvalitetu provedenog vremena u vrtu, terasi ili balkonu uvelike će utjecati vrtna garnitura, koja se može sastojati od stola i stolica, fotelja, dvosjeda, trosjeda, tabuea, ležaljki i ljuljački, ovisno o tome koliko velikim prostorom raspolažete. Uz ugodan ambijent, udobnost i ergonomija vrtnih garnitura, ključni su faktori za količinu uživanja.

06.05.2012.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Proljetni dani izmamili su na otvoreno sve koji imaju vrtove, terase ili balkone. Njihovo uređivanje, oplemenjivanje biljkama te opremanje sjedećim ili ležećim garniturama, lampama i sjenilima kao zaštitom od sunca, omogućavaju stvaranje novog „dnevnog boravka“ u kome se rado okupljaju svi članovi obitelji. U toplim proljetnim, ljetnim i ranojesenskim danima, ovi prostori postaju najiskorišteniji dijelovi doma, a pogotovo u večernjim satima.

  • 0

Moderne vrtne garniture pružaju odgovore na sva pitanja te ispunjavaju zahtjeve i onih najkompliciranijih, kojima su udobnost i ergonomija podjednako važni kao i dizajn vrtnih garnitura. Dizajn je izuzetno bitan dio priče, jer upravo on podiže ili smanjuje vizualnu vrijednost ambijenta.

  • 0

Kvalitetan odabir  vrtne garniture objedinjuje funkcionalnost, udobnost i estetsku vrijednost. Kako bi vrtna garnitura bila funkcionalna, bez obzira koji ju elementi sačinjavaju, mora biti srazmjerna prostoru u koji se postavlja. Ukoliko su to stol i stolice, oko njih treba ostaviti dovoljno prostora za normalno komuniciranje i posluživanje. Isto je i u situacijama u kojima je ona dopunjena foteljama ili ležaljkama. Ukoliko imate manju terasu ili balkon, odaberite manji broj elemenata ili odaberite garnituru manjih dimenzija. Prenatrpanost prostora masivnim elementima ili prevelikim brojem komada namještaja stvara suprotan efekt od željenog – napetost, a ne opušatjuće ugođaje.

  • 0

Udobnost vrtne garniture, a to se prvenstveno odnosi na stolice, fotelje i različite vrste ležaljki ili ljuljački, mora biti vrhunska. Obzirom na različitu tjelesnu građu, nemoguće je napraviti element koji će ergonomski svima odgovarati. Stoga pri odabiru vrtne garniture obavezno isprobajte sve njene elemente i to s jastučićima za sjedenje i naslanjanje kao i bez njih. Tako ćete otkriti da li vam odgovara viši ili niži naslon za leđa, stolice ili foteljice s rukohvatom ili bez njih, tvrđa ili mekša podloga ležaljke ili ljuljačke.

  • 0

Odabir dizajna vrtne garniture ovisi o vlastitim kriterijma i željama, ali postoje neka pravila koja bi trebalo slijediti. Ambijent, koji je najčešće popraćen obiteljskom kućom ili drugim stambenim objektom kao kulisom, zadaje neke parametre, boje i materijale, koje bi trebalo slijediti. Ukoliko je fasada definirana aluminijskim elementima, odaberite metalnu vrtnu garnituru ili onu od pletene žice, koja se odlično uklapa s modernim minimalističkim fasadama kao kulisama, ukoliko su ograde kovane, odaberite kovanu vrtnu garnituru, a ukoliko je u prostoru prisutno drvo, odaberite drvene ili pletene ratan garniture.

  • 0

Na tržištu se nude proizvodi od prirodnih i umjetnih materijala, a odabir vrste ovisi o mogućnostima održavanja. Ukoliko je vrtna garnitura natkrivena te tako nije izložena intenzivnim vanjskim utjecajima, ponajprije kiši, možete odabrati prirodne materijale – drvo, ratan ili tkaninu, koji su nešto kompliciraniji za održavanje u smislu trajnosti. Ukoliko je garnitura izložena u potpunosti vanjskim utjecajima, preporuka je odabrati metalne ili plastificirane materijale, koje ne blijede niti propadaju od vlage.

  • 0

Uređenje eksterijera doma te njegovo aktivno uključivanje u funkcije stambenog prostora povećava kvalitetu stanovanja kao i načina provođenja slobodnog vremena. Moderne vrtne garniture predstavljaju važan čimbenik u opremanju eksterijera i definiranju njegove kvalitete. Odaberite elemente, materijale i dizajn koji će oplemeniti vaš vrt, terasu ili balkon i omogućiti vam potpuno uživanje na otvorenom!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se