interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

PARK U PARKU (PUP) – izložba na 38. Ambienti

PARK U PARKU (PUP)  – izložba na 38. Ambienti
Na ovogodišnjem 38. Međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije „Ambienta“, koji će se na Zagrebačkom velesajmu održavati od 19. do 23. listopada, udruga UBU (udruga bivših učenika ŠPUD-a) postavit će u paviljonu 10A, izložbu Park u parku (PUP). Izložba koja je nedavno bila postavljena u Salonu „Izidor Kršnjavi“ bit će predstavljena i posjetiteljima Zagrebačkog velesajma.

16.10.2011.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

U paviljonu će biti prezentirane sve faze projekta Park u parku (putem video projekcija) koje obuhvaćaju detaljno razrađen koncept, stručna predavanja, fotodokumentaciju cijele radionice, izradu skulptura-totema, poziciju lokaliteta, izvođačke radove, postavljanje skulptura, uređenje Parka i samo otvorenje Parka u parku koje je posvećeno 120-toj obljetnici useljenja ŠPUD-a u Bolléovu zgradu na Trgu maršala Tita. Također, bit će postavljeni i modeli skulptura - novi radovi učenika kiparskog odjela, na temu šišmiša te biljnog i životinjskog svijeta, od kojih će neki od  njih   biti postavljeni unutar Parka u parku 2 - na više lokacija u Parku prirode Medvednica.

Podsjetimo, park skulptura – totema koji je  unutar turističkog odredišta Parka prirode Žumberak postavila udruga UBU (udruga bivših učenika ŠPUD-a) u sklopu projekta Park u parku, svečano je  otvoren početkom ljeta ove godine. PUP se odvija i provodi u suradnji sa Školom primjenjene umjetnosti i dizajna i Parkom prirode Žumberak - Samoborsko gorje, te u partnerstvu sa projektom «Drvo je prvo» čiji su nosioci Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo regionalnog razvoja šumarstva i vodnoga gospodarstva te Hrvatske šume.

12 drvenih skulptura izradili su učenici kiparskog i arhitektonskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba, a pod mentorstvom prof. Filipa Pintarića d.i.a., Bernarde Cesar aps. arh. i prof. Miroslava Sabolića, akademskog kipara.

«Drvo kao izvorni i osnovni gradbeni materijal na našim prostorima i kamen kao temelj i kao njegov oslonac, u ideji Parka tvore jedinstven odnos. U tom odnosu kao da je sintetizirana jedna cijela, skoro pa arhitektonska dinamika materijala. No, ovdje, prvo svaki za sebe, a zatim u komparaciji, i drvo i kamen, vode bitku s propadanjem, „golih ruku“. Smisao Parka u parku sadržana je i u samom imenu, Park nije umjetničko djelo koje se natječe s prirodom, dapače, on je umjetničko djelo umjetnika u nastanku koje se vraća odakle je uzeto kao materijal, da bi se duša umjetnika ogledala s prirodom od koje crpi» poručuje autorski tim projekta «Park u parku»  u prigodnoj publikaciji u kojoj su fotografijama i tekstovima popraćene sve faze projekta, a koju posjetitelji mogu, zajedno sa ostalim PUP promo materijalom (eko torbe, bedževi, specijalna edicija razglednica) koje je grafički pripremio i oblikovao kreativni tim Babushke: Tina Bauer, Marija Juza i Goga Pavlek (ujedno i članice udruge UBU), nabaviti prilikom posjeta Ambienti, u paviljonu 10A i tako se detaljnije upoznati s cijelim projektom.

Svi članovi Udruge UBU  bivši su učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna koji su svoje školovanje nastavili na fakultetima arhitekture, dizajna ili na likovnim akademijama. U suradnji sa ostalim bivšim učenicima, danas poznatim profesorima škole i javnog kulturnog života Hrvatske, kreću u jednu suradnju na još višoj stepenici odnosa pojedinca i umjetnosti, kolektiva i umjetnosti propitkujući vlastitu stručnost u novim dugoročnim projektima Udruge.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se