interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Izložba: Parku parku (PUP) u Salonu „Izidor Kršnjavi“

Izložba: Parku parku (PUP) u Salonu „Izidor  Kršnjavi“
Pred šezdesetak posjetitelja, u srijedu, 21. rujna u 19 sati, voditelj Salona „Izidor Kršnjavi“ Igor Modrić, svečano je otvorio izložbu Park u parku (PUP). Nakon uvodnog govora i pozdrava voditelja Salona i ravnateljice ŠPUD-a, okupljene uzvanike, predstavnike sponzora, suradnike i partnere, te ostale goste s nekoliko prigodnih riječi pozdravila je i uputila svima zahvale dopredsjednica udruge UBU, Bernarda Cesar, koja je ujedno i jedna od voditeljica projekta.

29.09.2011.

Ivanka Bičak

0

Svečanom otvorenju  pored autora skulptura, nazočili su ravnateljica Parka prirode Žumberak - Samoborsko Gorje Lidija Bertović,  Marija Krstić Lukač, ravnateljica Škole Primijenjene umjetnosti i dizajna, učenici raznih odjela ŠPUD-a te njihovi profesori i mentori,roditelji, kao i članovi, suradnici i prijatelji udruge UBU, predstavnici medija.

  • 0

Tijekom večeri posjetiteljima su prezentirane sve faze projekta Park u parku (putem video projekcija) koje obuhvaćaju detaljno razrađen koncept, stručna predavanja, fotodokumentaciju cijele radionice, izradu skulptura-totema, poziciju lokaliteta, izvođačke radove, postavljanje skulptura, uređenje Parka i samo otvorenje Parka u parku koje je posvećeno 120-toj obljetnici useljenja ŠPUD-a u Bolléovu zgradu na Trgu maršala Tita. Ujedno je i ovom prigodom najavljen nastavak projekta Park u parku, tako su posjetitelji mogli razgledavati i modele skulptura - nove  radove učenika kiparskog odjela, na temu šišmiša te biljnog i životinjskog svijeta, od kojih će neki od njih biti postavljeni unutar Parka u parku 2 - na više lokacija u Parku prirode Medvednica.

Park skulptura – totema koji je  unutar turističkog odredišta Parka prirode Žumberak postavila udruga UBU (udruga bivših učenika ŠPUD-a) u sklopu projekta Park u Parku, svečano je otvoren početkom ljeta ove godine. PUP se odvija i provodi u suradnji sa Školom primjenjene umjetnosti i dizajna i Parkom prirode Žumberak - Samoborsko gorje, te u partnerstvu sa projektom «Drvo je prvo» čiji su nosioci Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo regionalnog razvoja šumarstva i vodnoga gospodarstva te Hrvatske šume.

  • 0

Ovaj mikroprostor, namjenjen žiteljima šume i ljubiteljima prirode u kojem je postavljeno 12 drvenih skulptura izradili su učenici kiparskog i arhitektonskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba, a pod mentorstvom prof. Filipa Pintarića d.i.a., Bernarde Cesar aps. arh. i prof. Miroslava Sabolića, akademskog kipara.

Autori i djela: Matija Brajković (Reakcija), Roko Crnić (Kula), Marina Cvitić (Stepenice), Petar Ćujo (Pomak), Antonija Dorbić (Ruke), Janko Jagarčec (Sunce), Luka Miloševski (Torzija), Damodar Nikšić (Goli roter), Martina Vrbljanin (Prirodno), Aleksandra Ajzenhamer, Ivana Kozina i Valentina Sunek (Feminine), Petar Novak, Zrinka Maranić i Anja Vuletić (Masculine), Bernarda Cesar i Filip Pintarić (Divine, Tri klupe).

  • 0

Tako je unutar žumberačkog turističkog odredišta stvorena  jedna nova mikro – turistička lokacija koja spaja  radove mlade generacije umjetnika u nastajanju i netaknuta prirodna bogatstva. Najtraženija ocjena projekta je povratni senzibilitet mladih autora, srednjoškolaca, koji se obrazuju u umjetnosti i kojima ovakav projekt omogućuje nastavak rada na samostalnim projektima.

Svi članovi Udruge UBU bivši su učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna koji su svoje školovanje nastavili na fakultetima arhitekture, dizajna ili na likovnim akademijama. U suradnji sa ostalim bivšim učenicima, danas poznatim profesorima škole i javnog kulturnog života Hrvatske, kreću u jednu suradnju na još višoj stepenici odnosa pojedinca i umjetnosti, kolektiva i umjetnosti propitkujući vlastitu stručnost u novim dugoročnim projektima Udruge.

  • 0

„Tendencija je umjetničkog stvaralaštva iznositi vlastite ideje, koncepte, emocije i odnose kroz različite medije, a u cilju predstavljanja istih široj publici kako bi se dobila povratna informacija o razini čitkosti.

Mladi autori (učenici ŠPUD-a) postavljeni su u poziciju da propituju svoj odnos prema vlastitoj umjetnosti i odnos sa potencijalnim promatračem djela“, osnovna je misao vodilja projekta Park u parku, istaknuta u uvodnom dijelu  publikacije, koju posjetitelji mogu, zajedno sa ostalim PUP promo materijalom (eko torbe, beđevi, specijalna edicija razglednica) koje je grafički pripremio i oblikovao kreativni tim Babushke: Tina Bauer, Marija Juza i Goga Pavlek (ujedno i članice udruge UBU), nabaviti prilikom posjeta Salonu i tako se detaljnije upoznati s cijelim projektom.

Izložba u Salonu „Izidor Kršnjavi“ ostaje otvorena do 28. rujna. Dobrodošli!

Tekst: Ivanka Bičak

Foto: Aleksandra Ajzenhamer

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se