interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

2. hrvatski triennale keramike

2. hrvatski triennale keramike
koji je, zbog kvalitete i zanimljivosti, postao putujuća izložba, otvoren je u četvrtak 12. siječnja 2012. u galeriji Multimedijalnog centra u Rovinju, gdje ostaje do 24. siječnja.

15.01.2012.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

Kako je Rovinj decenijama i grad likovnih umjetnosti to je otvorenje bilo zgodna prigoda da se podsetimo kako se je u Hrvatskoj keramika najprije poćela izučavati na Školi za umjetnost i obrt 1884. godine, da bi zahvaljujući Hinku Juhnu u počecima 20 stoljeća okupljanjem umjetnika kao što su Ivan Tabaković, Ernest Tomašević, Nevenka Đorđević, Jelana Babić, Marta Plazzeriano i drugih dobila vrlo solidne temelje a što se je odrazilo na EXPO-u u Parizu 1937. gdje je nastup naše keramike nagrađen.

  • 0

  • 0

Zanimljivo je kako je to samo godinu dana prije prve izložbe umjetničke keramike u Faenzi 1938. godine. Nakon par godina i Picasso je počeo raditi keramiku.

  • 0

  • 0

Osnivanjem pak Svjetskog triennala male keramike 1984. godine u Zagrebu, koji znatno pridonosi razvoju i ugledu keramike, Hrvatska postaje vrlo važna izlagačka destinacija svjetske keramike jer se u zadnjih deset godina svake godine u Hrvatskoj održi barem jedna međunarodna izložba keramike.

  • 0

  • 0

Međunarodni žiri od dvaseset članova, među kojima su i šestero iz zemalja Europske unije, prvu gradu je dodijelio Mladenu Ivančiću, četri druge nagrade Lidiji Boševski, Korneliji Dretar, Valeriji Polanec i Ivančici Vončina a Očitovanja o ivrsnosti dobili su Vedrana Balković, Mate Franin, Đurđica Horvat, Marinko Jelača, Suzana Kljuš, Saša Martinović Kunović, Karmen Ptičar, Dajana Radoš i Boris Roce.  Posebnu nagradu za mladog izlagača dobila je Jelena Zec.

  • 0

  • 0

Nakon Rovinja 2. Hrvatski triennale kerammike bit će postavljen u Muzeju grada Bjelovara.
Organizator Triennala je Likovni art dizajn centar LADICA.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se