interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Galerija ULUPUH: Izložba AKTUALNO 2+60

Galerija ULUPUH: Izložba AKTUALNO 2+60
Obavještavamo Vas da se u Centru vizualnih umjetnosti - Photo Art Gallery BATANA u Rovinju u petak, 3. rujna 2010. u 20 sati otvara druga po redu biennalna, žirirana izložba iz ciklusa „AKTUALNO“ Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, pod nazivom „AKTUALNO 2+60“. Organizator izložbe je ULUPUH, a suorganizatori Galerija Batana u Rovinju i Narodni muzej u Labinu.

04.09.2010.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

Dinamika održavanja ove već tradicionalne biennalne smotre jedne od najbrojnijih i najagilnijih ULUPUH-ovih sekcija ove godine se poklopila sa značajnim jubilejem: 60. godišnjicom postojanja i djelovanja ULUPUH-a, krovne hrvatske Udruge za primijenjenu umjetnost i dizajn, pa otud i ovogodišnji naziv izložbe : „AKTUALNO 2+60“. Ona se već uspješno predstavila u lipnju ove godine u zagrebačkom Muzeju Mimara – organizatorovu partneru u njezinoj realizaciji u Zagrebu, izazvavši pozornost publike i medija, a nakon sadašnje prezentacije u rovinjskoj Photo Art Gallery BATANA preselit će se u listopadu u Narodni muzej u Labinu, s tim da joj se smiješi i mogućnost gostovanja u inozemstvu. Autorica koncepcije je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja je i autorica predgovora u katalogu. Uz nju je radove prijavljene za izložbu selektirao žiri u sastavu: Danijela Lušin - fotografkinja/profesorica fotografije,  Erika Šmider – fotografkinja, Tomislav Marić – fotograf i Leila Topić - povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka /kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

  • 0

  • 0

  • 0

„Kao prije dvije godine, AKTUALNO i sad promišljenim izborom fotografskih radova kvalitativno sumira visoka estetska dostignuća niza znanih fotografa učlanjenih u ULUPUH, svjedočeći o dugogodišnjoj, kontinuiranoj aktivnosti i vitalnosti ove sekcije. Ovom prilikom, pritom, zbog ULUPUH-ova jubileja, s posebnom pozornošću akcentiraju se i pojedini značajni vrhunski majstori „starije garde“ hrvatskih fotografa (Karolyi, Braut, Verzotti, Giuricin..), čija je aktualnost upravo u tome što su do danas ostali jednako aktivni, priznati i prepoznatljivi, ne umanjujući, a  niti svojim djelima stojeći na putu suvremenosti izričaja cijele plejade novih i svježih „fotografskih snaga“ koje djeluju unutar sekcije. Naprotiv! Žiri se pri selektiranju radova vodio kriterijima gdje su, uz osnovni koncept projekta da se kroz osobnu autorsku vizuru prezentira slika današnjice koja nas okružuje – i to u najširem smislu riječi, na prvom mjestu bili kreativnost, likovnost i metjerska izvrsnost. Tako ovaj puta svojim radovima u izložbi „AKTUALNO 2+60“ sudjeluje četrdeset jedan umjetnik – fotograf, dajući tako svojevrsni kaleidoskopski doživljaj različitih izričaja, poetika, likovnih usmjerenja, čak i generacijskih raspona, što se ipak, posloženo u cjelinu izložbe, na kraju stapa u začudno ujednačeni likovni dojam. Dojam koji nam, međutim, omogućuje da uživamo ne samo u cjelini, nego i u vizualnom bogatstvu različitosti, te da pritom iščitavamo mnoštvo pojedinačnih stilskih i koncepcijskih autorskih prepoznatljivosti, koje su nam u svojim radovima ponudili Stanko Abadžić, Zoran Alajbeg, Janko Belaj, Boris Berc, Jelena Blagović, Marija Braut, Saša Ćetković, Matej Dokić, Ljubo Gamulin, Biljana Gaurina, Virgilio Giuricin, Denis Gržetić, Romeo Ibrišević, Željko Jelenski, Saša Karolyi, Ivica Kiš, Damir Klaić, Aleksandar Kosanović, Dražen Lapić, Danijela Lušin, Tomislav Marić, Alan Matuka, Luka Mjeda, Karmen Orlić, Vladimir Pfeifer, Berislava Picek, Tomislav Rastić, Hrvoje Serdar, Maja Strgar Kurečić, Igor Šeler, Vladimir Šimunić, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Zvonimir Tanocki, Siniša Uštulica, Saša Vadanjel, Ante Verzotti, Zlata Vucelić, Ivo Vučetić, Zvonimir Zagoda i Andrija Zelmanović.“ (Višnja Slavica Gabout, autorica izložbe)

  • 0

  • 0

  • 0

Izložba „AKTUALNO 2+60“ realizirana je uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Realizaciju su sufinancirali „Batana“ Centar vizualnih umjetnosti Rovinj, kao i Narodni muzej Labin. U izložbenom prostoru Photo Art Gallery BATANA izložba će se moći razgledati do 30. rujna 2010, u redovno radno vrijeme galerije. Ulaz je slobodan.

  • 0

Za Photo Art Gallery BATANA:

Marijana Bacelj
Tel. 052 830 711

Kontakt: Višnja Slavica Gabout, autorica i kustosica izložbe: 098 622 426

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se