interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Galerija ULUPUH - Izložba: "Nakit u fotografiji"

Galerija ULUPUH - Izložba: "Nakit u fotografiji"
U utorak, 16. prosinca 2008. u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvara se izložba «NAKIT U FOTOGRAFIJI». Izložba je otvorena od 16.12.2008. do 12.1.2009.

10.12.2008.

interijerNET.hr

0

OBAVIJEST O IZLOZBI:

„NAKIT U FOTOGRAFIJI“

Izlažu fotografi: Srećko Budek, Mario Krištofić, Mario Majcan, Tomislav Marić, Tomislav Rastić, Vladimira Spindler, Dag Šola Oršić i Sandra Vitaljić i autori unikatnog umjetničkog nakita: Davor Bajec, Stjepan Balja, Mario Beusan, Mara Borović Fabijančić, Boris Borović, Ljiljana Fabijanić, Eta Linčir, Eva Lumezi, Lazer Rok Lumezi, Zlatko Odrčić, Boris Pokos, Roman Pokos, Nenad Roban, Radovan Sredić i Davor Šuk.

Autorica izložbe (koncepcija, selekcija, predgovor i likovni postav): Maša Štrbac

Izabrane primjerke unikatnog umjetničkog nakita, radove uglavnom članova ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina, u fotografskom je mediju interpretiralo osam autora fotografa. Predmeti nakita i njihove fotografije izloženi su zajedno, tako „udvostručeni“ zorno predočujući opseg (i doseg) fotografske intepretacije pojedinog nakita, nudeći posjetitelju „predložak“ i njegovu „predstavu“ na uvid i usporedbu.

U predgovoru Maša Štrbac ovako obrazlaže koncepciju izložbe: «Predmet i slika koja ga predstavlja – zbilja i naša predodžba o njoj, dva su «pola» između kojih se oduvijek kreće naše spoznavanje. (…) Kao slika koja izrazito vjerno odslikava zbilju (više no bilo koja druga slika do njene pojave) i njome je uzročno potaknuta (djelovanjem svjetlosnih zraka koje se reflektiraju sa predmeta na filmski negativ), fotografija je u vrijeme svoje pojave bila savršena paradigma spoznajnog čina, onog u kojem se naša predodžba u potpunosti podudara sa zbiljom. No, to uporište (pozitivističke)vjere u mogućnost spoznaje vrlo je brzo dovedeno u pitanje: ispostavilo se, naime, da je „objektivnost“ fotografske slike iluzija, a fotografija tek svjetlosni zapis na fotosenzitivnoj površini u kojem je stvarni svijet prikazan doduše uvjerljivo, ali ipak preobražen: bez treće dimenzije (dubine), bez pokreta, vidljiv tek kao isječak, u drugačijem (uglavnom umanjenom) mjerilu. Danas više ne vjerujemo u cjelovitost naše slike svijeta, prije u mnoštvo njenih fragmentiranih, nedostatnih prikaza (predstava), ali fotografija je unatoč tomu, zahvaljujući visokom stupnju vizualne sličnosti sa zbiljom, zadržala važnu ulogu u našem predstavljanju svijeta, onda kada ga želimo prikazati „objektivno“: kao novinska, reportažna fotografija koja prikazuje stvarne ljude i događaje, kao reklamna fotografija koja uvjerava u istinitost kvalitete proizvoda kojeg reklamira i kao nezaobilazni oblik svake dokumentacije. Na ovoj su izložbi (umjetnički) predmet i njegova (fotografska) predstava postavljeni zajedno, jedan uz drugog, a fotografiji je povjerena sasvim drugačija uloga - da bude posrednikom istine o predmetu, ali one umjetničke istine, onako kako ju vidi i uobličava fotografskim sredstvima pojedini autor-fotograf. »

Izložba će biti otvorena do 12. siječnja 2009., radnim danom od 10 do 17 sati (četvrtkom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati), subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena.

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb

Tel/Fax: 01 4813 746,
E-mail: galerija-ulupuh@zg.t-com.hr 
URL: www.ulupuh.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se