interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Galerija ULUPUH: "ZAGREBAČKI STREET ART"

Galerija ULUPUH: "ZAGREBAČKI STREET ART"
U četvrtak, 9. listopada 2008. u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvara se izložba Fedora Kritovca «Zagrebački street art». Izložba ostaje otvorena do 18. listopada.

06.10.2008.

interijerNET.hr

0

Na izložbi će biti predstavljene autorske snimke «street arta», «ulične umjetnosti», odnosno jednog njenog specifičnog segmenta: manuelne unikatne i multiplicirane likovne i tekstualne tvorevine (naljepnice, šablone, grafiti...) koje je autor zatekao u javnim gradskim prostorima. Riječ je o urbanim intervencijama u relativno malom mjerilu, te njima komplementarnim postavima sličnih elemenata ali koji su u funkciji informiranja i komuniciranja, te su tako u zoni «sive ekonomije», mjesnog komuniciranja: razne ponude roba i usluga, škole, tečajevi, putovanja, krediti... Autor ovim fenomenima prilazi kao kulturnim i urbanim pojavama bez apriorne estetske valorizacije (ružno/lijepo, zanimljivo/efemerno).

U predgovoru u katalogu izložbe autor objašnjava svoj pristup: “... STREET ART shvaća se suženo, ali i prošireno od uobičajenih današnjih određenja «umjetnosti ulice» - kao specifičan vizualni fenomen, diskretan, pa i anoniman - ali s identitetom. Podalje od spektakla, atrakcije, «entertaimenta». Unikatan ili serijski, ponovljiv ili ne. Očitujući izravno ili posredno svoje podrijetlo. U njemu  se (u Zagrebu naročito) združuju djela razne naravi  (u ispisima, crtežima, printovima, šablonama, naljepnicama, plastikama, kolažima....): kreativne, ispovjedne, propovjedne, pozivne, provokativne, komercijalne, «siva ekonomija», informativne...Izložba  je fokus  u autorskom praćenju urbanosti i zamišljena je kao točka okupljanja,  zanimanja, vrednovanja i daljnjih poticaja.” (Fedor Kritovac)

Spomenuti fenomeni na izložbi će se predstaviti u vidu foto-dokumentacije i autorskih fotografija, uz video projekciju snimaka.

Fedor Kritovac rođen je 1938. godine u Zagrebu gdje i živi. Studij arhitekture i doktorat društvenih znanosti na području sociologije. Stručni, znanstveni, edukacijski, publicistički i javni rad usmjeren prema kulturnim, umjetničkim, tehnološkim aspektima suvremenog svijeta. Urbani svijet kao mjesto stvaranja, proizvodnje, potrošnje, boravljenja, putovanja, personalnih i medijskih interakcija, mašte ... u fokusu je autorske pozornosti i pažnje. Dugogodišnji je član ULUPUH-ove Studijske sekcije.

Izložba će biti otvorena do 18. listopada, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena.

ZAGREBAČKI STREET ART

Zagrebački street art, street art grada Zagreba, u autorskom zanimanju, zapažanju, pozornosti, izboru i ovom predstavljanju obuhvaća razdoblje od 2006. do 2008. godine.

S obzirom na današnju scenu, izložba je donekle muzejska, jer većine primjera više nema na njihovim mjestima.

Izložba odnosno projekcija tiče se prvenstveno pojave street arta u Zagrebu kao urbane vibracije, a ne predstavlja  pojedine zbiljske osobe. Snimke nisu preuzete s WEB stranica nego s ulice i njoj bliskih prostora.

Makar se street art opire sistematizacijama i klasifikacijama, autor ove izložbe nudi skupine, koje se poput “tagova” inherentno kristaliziraju ostajući dovoljno otvorenih rubova, preklapanja i dopunjavanja:

DODIRI, SUSRETI, BLIZINE, UVOĐENJA

Primjeri prisutnosti koje su potaknule i potiču street art ili su mu na neki način prethodile i prate ga dosta prepoznatljivo. Prvotni i kasniji impulsi vlastitih ocrtavanja u javnom prostoru, pomak prema radionicama...

ART KUNST

Naklonjenost i inspirativnost street artom i za street art u umjetničkim krugovima, sferama i fizičkim prostorima

PORTRETI

Obličja i fiziognomije koja pretendiraju biti portretne

LIKOVI, DUHOVI,  ENERGIJE

Fantazmagorijska, transcendirajuća, imaginarna i slična bića i energije

FILJIO

Poseban avatarski stanovnik ne samo Zagreba, uspjeli izazivač dijaloga

ŽIVOTINJE, STVORENJA

Slikovno ili nazivno uvršteni pripadnici street arta u ovu skupinu

RASLINJE

Pojavljivanje cvijeća, biljaka, listova u street artu opravdava da se oni udome u posebnu skupinu

IZJAVE

Manifestno, sublimno, enigmatski, direktno .....  rečeno i ispisano

STREET ZINE

Pokušaj da se u Zagrebu na nekoliko lokacija uspostavi mjesto očitovanja i čitanja street art novosti

UPIŠI, URIŠI

Pokušaj da se u komercijalnom trendu neodoljivo izazovu i iskoriste sklonosti ispisima i izjavama

ŠABLONE

Jedan od  načina serijskog street arta (stencil) koji neki smatraju tipičnim za zidove i druga mjesta

KANTE, KOŠARICE,  SANDUČIĆI

Pogodna i omiljena mjesta pozicioniranja street arta (naročito naljepnice (stickersi) unatoč  objavljenim zabranama

ŽLIJEBOVI, PREGIBI, RUBOVI

Također vidna i prihvaćena mjesta postave i preklapanja najrazličitijih vrsta i oblika street arta u prostornom zaokruženju

ZAGREB MJESTO

Ovdje su primjeri koji spominju Zagreb, njegove dijelove  ili mjesta općenito

TKALČA

Street art koji se obostrano nalazio a koji još uvijek djelomice nalazi od Splavnice do Gliptoteke

U svemu  tome, STREET ART shvaća se suženo, ali i prošireno od uobičajenih današnjih određenja «umjetnosti ulice» - kao  specifičan vizualni fenomen, diskretan, pa i anoniman - ali s identitetom. Podalje od spektakla, atrakcije, «entertaimenta». Unikatan ili serijski, ponovljiv ili ne. Očitujući izravno ili posredno svoje podrijetlo.

U njemu se (u Zagrebu naročito) združuju djela razne naravi (u ispisima, crtežima, printovima, šablonama, naljepnicama, plastikama, kolažima....): kreativne, ispovjedne, propovjedne, pozivne, provokativne, komercijalne, «siva ekonomija», informativne.....

Izložba je fokus u autorskom praćenju urbanosti i zamišljena je kao točka okupljanja, zanimanja, vrednovanja i daljnjih poticaja.

Fedor Kritovac

Referentna literatura:  

- Fedor Kritovac, Street art na Zg sceni, KONTEJNER br.6/2007

- Fedor Kritovac, Vizualni  inventar grada – street art ili urban art – potraga za smislom,umijeće i vještina egzistiranja u gradu, ZAREZ br. 207 (31.5.2007.)

Kontakti:

Fedor Kritovac: 091 / 911  47 36

Maša Štrbac, voditeljica Galerije ULUPUH: 091 / 3587 596

 www.ULUPUH.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se