interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2008. godini

Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2008. godini
Povodom pedesetosme godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba i predsjednice Skupštine Tatjane Holjevac dodjeljuje Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo, te Nagradu za najbolju izložbu u 2008. godini.

27.11.2008.

interijerNET.hr

0

  • 0

Upravni odbor i Umjetnički savjet ULUPUH-a donio je odluku da se:

Velika nagrada za životno djelo dodijeli fotografkinji Mariji Braut

Godišnja nagrada za najbolju izložbu u 2008. dodjeli izložbi ZGRAF10 – međunarodnoj izložbi grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija.

Nagrade će se uručiti na prigodnoj svečanosti u srijedu, 3. prosinca 2008. u 12 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5).

  • 0

Pored dodjele nagrada uručiti će se ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge: ministru kulture Boži Biškupiću za njegovu nepokolebljivu sposobnost prepoznavanja dobrih programskih orijentacija i izložbenih koncepata na polju primijenjene umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj, i u vidu međunarodne suradnje, prof. Igoru Čaljkušiću (Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, UMAS, Split) za rad u Organizacijskom odboru Zgrafa 10, te Snježani Vego za njezino 20-godišnje edukacijsko djelovanje u institucijama s kojih dolaze budući članovi ULUPUH-a, te za njezino autorsko djelovanje na području tekstila, uvijek suvremenoga, prepoznatljivoga i profiliranoga rukopisa.

  • 0

Počasnim članovima ULUPUH-a ove će se godine proglasiti: prof. Damir Bralić, Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, prof. Slavomir Drinković, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, profesorice na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu -  Zlatka Mencl-Bajs, Jadranka Bačić i Nina Režek-Wilson te Dorotea Jendrić, novinarka Večernjeg lista.

  • 0

Obrazloženje nagrada:

Marija Braut (rođena 1929. u Celju u Sloveniji) legendarna je pojava i nezaobilazno ime u povijesti hrvatske umjetničke fotografije. U Zagrebu živi od 1941. godine, gdje je završila arhitekturu. Fotografijom se bavi od 1967.  - prvo kao učenica, a poslije suradnica Toše Dabca, najpoznatijega predstavnika zagrebačke škole fotografije. Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. u zagrebačkoj galeriji Studentskog centra, a iste godine postaje i članicom ULUPUH-a. Do danas je održala više od stotinu samostalnih izložaba, a 2001. u Muzejskom prostoru Klovićevi dvori u Zagrebu i svoju veliku – životnu, retrospektivnu izložbu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, primjerice Nagrade grada Zagreba 1972. godine i nagrade "Tošo Dabac" Fotokluba Zagreb 1995.g, a ovom prilikom njeno joj udruženje ULUPUH, na pragu 40. obljetnice njezina članstva u toj udruzi (od 1969. godine) odaje priznanje i počast.

ZGRAF je međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se od 1975. godine trijenalno održava u Zagrebu. Od svojih početaka, 1975. godine, odabirom selektora i otvorenim natječajem ZGRAF prezentira svjetske primjere grafičkog dizajna kako bi se pružio što širi i kvalitetniji uvid u svjetsku dizajnersku scenu, te kontekstualizirali radovi domaće produkcije. Ovogodišnji ZGRAF10  (www.zgraf.hr ) činila je glavna izložba u Domu HDLU-a – izabranih 185 radova iz 16 zemalja – presjek najboljeg na području grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija u svijetu, te još 6 popratnih izložbi koje su predstavile radove studenata dizajna na splitskom i zagrebačkom sveučilištu, kratku povijest ZGRAF-a i dizajna kroz izložbu plakata, te dvije samostalne izložbe dva istaknuta autora međunarodnog dizajna: Slavimira Stojanovića i Stefana Sagmeistera, ujedno dobitnika Grand Prixa Zgrafa 9. Uz to, održan je još i niz predavanja, prezentacija i diskusija najeminentnijih hrvatskih i svjetskih dizajnera; Bettina Schulz (Njemačka), Đorđe Balzamović (Velika Britanija) , Dragan Protić (Srbija), Saki Mafundikwa (Zimbabve), Keiko Hirano (Japan), Nikola Đurek, Mario Aničić, Sanja Rocco (Hrvatska), Stefan Sagmaiser (USA). Svojom selekcijom, sudionicima, izložbenim postavom i vizualnim identitetom ZGRAF10 potvrdio je (i premašio) visok profesionalni nivo izvedbe koji ova manifestacija od svojih početaka postavlja pred autore i organizatore. (više u privitku)

  • 0

Nagrade će uručiti predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba mr. sci. Tatjana Holjevac.

Godišnja priznanja i proglašenje počasnih članova ULUPUH-a obaviti će predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal.

Nagrade i priznanja bit će uručeni dobitnicima na  prigodnoj svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici  (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb), u srijedu, 3. prosinca 2008. u 12 sati.

Nakon dodjele nagrada pozivamo Vas na svečani domjenak.

  • 0

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti želi Vam sretan Božić i Novu 2009. godinu!

  • 0

  • 0

Osoba za kontakt (za sve detaljnije informacije):

Maša Štrbac, voditeljica Galerije ULUPUH – mob. 091 3587 596

www.ULUPUH.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se