interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

ULUPUH: Lončarija – ogledalo Hrvatskog zagorja

ULUPUH: Lončarija – ogledalo Hrvatskog zagorja
U ponedjeljak, 2. studenog u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvara se izložba «Lončarija – ogledalo Hrvatskog zagorja».

26.10.2009.

interijerNET.hr

0

Izložbom se želi osvijestiti potreba za zaštitom i očuvanjem tradicije lončarenja u Hrvatskom zagorju kao neizostavnog dijela identiteta toga kraja. Na Generalnoj konferenciji ICOM-a 2004. godine jedna od tema bila je nematerijalna baština u kojoj očuvanje svih oblika tradicijskih izričaja ima važnu ulogu. Posebno je istaknuta i kategorija zaštite rada ljudi koji još uvijek poznaju i primjenjuju izvorne vještine i na taj način sprečavaju njihovo nestajanje. Pojedini predmeti nestaju iz uporabe, a zatim nestaju i kao ukrasi. Kroz njih možemo iščitavati nove poruke o vremenu u kojem su se koristili, kada su bili estetski privlačni i kada su se doživljavali kao poželjan suvenir ili ukras doma.
 
U prostoru galerije biti će izloženi tradicionalno i suvremeno lončarsko kolo, tradicionalni i moderni alati za oblikovanje lončarije te proizvodi oblikovani na lončarskom kolu (bilikumi, mudrijaši, fućkalice i dr.). Uz njih, fotografijama će se predstaviti očuvani proizvodi tradicijske lončarije Hrvatskog zagorja, fotografije lončara iz tog kraja kroz povijest do danas te vrste oslikavanja i glaziranja keramike. Uz izložbu je pripremljen CD sa uputama za oblikovanje na lončarskom kolu kao i video-zapis tradicionalnog lončarenja.
 
Izložba je prezentacija i nadogradnja istraživačkog projekta «Tradicija keramičkih obrta u Hrvatskom zagorju - lončarstvo» autora,  polaznika poslijediplomskog doktorskog studija kiparstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.
 
Prigodom otvorenja izložbe, u ponedjeljak, 2. studenog u 19 sati u galeriji će se upriličiti demonstracija načina lončarenja na tradicionalnom lončarskom kolu u izvedbi najstarijeg živućeg lončara, te načini lončarenja koji se danas primijenjuju, u izvedbi mladog autora Marija Sambolića, učenika srednjoškolskog strukovnog usmjerenja Proizvođač keramike.
 
Posljednjeg dana izložbe, u subotu, 7. studenog u 11 sati u galeriji će se održati aukcija tradicijske lončarije, a prihod od prodaje biti će predan najstarijem lončaru u Hrvatskom zagorju, g. Andriji Belaču iz Bedenca.
 
O autoru izložbe:
Robert Kuhar (r. 1970. u Zagrebu), diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. godine sa zvanjem “profesor likovne kulture” u klasi prof. I. Šiška i Z. Kesera. Od 2000. godine do danas napisao je više manjih skripti-priručnika i vodio desetak radionica u suradnji s  Ministarstvom prosvjete i športa RH i Zajednice tehničke kulture, na razini Republike Hrvatske, za obučavanje i usavršavanje nastavnika, profesora i mentora u osnovnim i srednjim školama sa znanjima oblikovanja u glini, napredni tečaj ručnog oblikovanja te početni i napredni tečaj oblikovanja na lončarskom kolu. Napisao je priručnik (skriptu) s povijesnim pregledom keramike ''Oblikovanje keramike kroz povijest'' 1. dio (od neolitika do rimskog razdoblja), koji je u pripremi za tisak. Godine 2007. upisao je poslijediplomski doktorski studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
 
Izložba će biti otvorena do 7. studenog, radnim danom od 10 do 17 sati (četvrtkom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati), subotom od 10 do 13 sati.
 
Fotografije tradicionalnog i suvremenog lončarenja moguće je vidjeti na: http://ulupuh.blogspot.com/2009/10/robert-kuhar-loncarija-ogledalo.html 

 
Kontakti:
Maša Štrbac, voditeljica Galerije ULUPUH: 091 / 3587 596
Robert Kuhar, autor izložbe: 091 / 764 8002

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se