interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

„A BUBBLE“ - internacionalne umjetničke novine – kritički i izložbeni prostor

„A BUBBLE“ - internacionalne umjetničke novine – kritički i izložbeni prostor
Na ovogodišnjem Drugom kulturnom kampiranju, koje se odvijalo u Italiji, u organizaciji Neformalnog saveza Organizam iz Zagreba, a koje obuhvaća cjeloviti godišnji projekt proširivanja međunarodne kulturno – umjetničke suradnje, kao jedan od glavnih ciljeva multikulturalne suradnje između Italije i Hrvatske

08.12.2011.

Ivanka Bičak

0

To je rezultat europske-jadranske suradnje između Neformalnog saveza Organizam i talijanskih partnera je pilot projekt: stvaranje internacionalnih umjetničkih novina - A Bubble kao  novinski laboratorij, kritički i izložbeni prostor "na papiru“.
„A(driatic) Bubble je mjesto posvećeno autorima i projektima koji značajno određuju nove geopolitike umjetnosti. Bubble želi podržati ideju da europski Jadran treba integrirati u gospodarski i demokratski sustav EU s umjetničkim orijentiranim projektima sa stavom koji nadilazi paradigmu provincijalizam/globalizam... S tom svrhom smo započeli ovaj projekt – umjetničkih novina -  koncentrirajući se na nedavne događaje i mjesta visokog simboličkog sadržaja, koji čine ovu prvu platformu za raspravu čiju okosnicu pronalazimo u Jadranu.“ ističe se u Uvodniku.

U fokusu se nalaze odabrani radovi umjetnika prikazani na 54. Venecijanskom bijenalu; Što je Umjetnost? i Drugo izdanje radio projekta „Zvuci Venecije“, grad Zagreb sa svojim novim previranjima i političkim promjenama obilježenih činjenicom da Hrvatska postaje 28. članica Europske unije; Artur Barrio - More i razlika između umjetnosti i (umjetničkog) djela, Tri priče o hrvatskoj izložbi na Bijenalu: intervjui sa Željkom Radivojom, Vlastom Delimar, BADco., i konačno, Demanio Marittimo K.278 - umjetnički projekt uz more u Senigalliji (Italija).
„Osnovno polazište projekta umjetničkih novina crpimo iz prostorne veličine mora koje povezuje Hrvatsku i Italiju, Jadranskog mora – ili kraće Adriatica. Imajući na umu mnoge dimenzije spomenutog odnosa, zanima nas kako ova geografska specifičnost i nužnost utječe na formiranje  kulturno-umjetničke zbilje ovih prostora i dokle seže. Uzimajući u obzir aktualna pitanja u tom kontekstu, zanima nas također koji su temelji te zbilje te na koji način je multikulturalni dijalog između Hrvatske i Italije bio generiran u povijesti. Motivirani cd tajnom morske dubine i idealnošću odraza površine mora, pronalazimo uzbudljivim promišljati i bilježiti označeni prostor i kretanja u formiranju aktualnih kulturnih politika na svjetskoj razini. „ pojašnjava svrhu ovog  projekta Uredništvo .

Prvo izdanje „A Bubble“ - internacionalnih umjetničkih novina tiskano je uoči zatvaranja ovogodišnjeg Bijenala, koji se održavao u razdoblju između 4. lipnja i 27. studenog.

Za „A BUBBLE“ pišu: članovi Neformalnog saveza Organizam - Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić, talijanski umjetnički kritičari i kustosi Alessio Fransoni i Ilari Valbonesi. Nakladnik je Sintoment – udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture. Organizator i provoditelj cijelog projekta je Neformalni savez Organizam kojeg čine Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (UBU), Udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture – Sintoment i kreativni tim Babushke, a u suradnji s talijanskim partnerima.

Novine su u boji, trojezične (hrvatski, engleski, talijanski), na 16 stranica, format je 21x42cm, a prvi broj je otisnut u nakladi od 5000 komada. Novine će izlaziti periodično (3-4 puta godišnje).

A Bubble - umjetničke novine uz otvaranje kulturnog dijaloga van lokalnih prostora s naglaskom na internacionalno povezivanje imaju posebni cilj: dovođenje umjetnosti u svakodnevni život.

A Bubble – umjetničke novine dostupne su  na području Zagreba te drugih gradova i mjesta u Hrvatskoj, a uskoro i u svjetskim kulturnim centrima. Novine su besplatne, a online izdanje uz praćenje celokupnog projekta dostupno je i na www.abubble.ubu.hr

Također, sve zainteresirane institucije koje žele svoj prostor učiniti ugodnijim, besplatne internacionalne umjetničke novine „A Bubble“ mogu zatražiti kod Nakladnika (www.sintoment.hr).

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se