interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Uređenje dječje sobe

Uređenje dječje sobe
Uređenje dječje sobe je uvijek posebno maštovit i izazovan zadatak. Osim razigranosti, koja se postiže kroz dizajn, materijale i boje, dječja soba mora zadovoljiti i mnoge funkcionalne zahtjeve – pogotovo kada se uređuje soba za djecu školskog uzrasta.

21.08.2011.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Dječja soba je idealno mjesto za izražavanje kretivnosti, novih ideja, primjene šarolike palete boja i oblika, u čije uređenje morate obavezno uključiti i svoje mališane, jer stvarate prostor za njih. Multifunkconalnost je bitna značajka ovog prostora, jer niti jedna druga prostorija doma ne objedinjuje ulogu spavaonice, igraonice, radnog prostora i dnevnog boravka poput dječje sobe. Zbog svih tih razloga, uređenje dječje sobe je izuzetno zahtjevno i kompleksno.

  • 0

Kada dječju sobu promatramo u ulozi spavaonice, potrebno je naglasiti važnosti zdravog spavanja, koje se postiže kvalitetnim madracem i podnicom. Položaj kreveta treba biti takav da osigura što više slobodnog prostora, a ne da ga dijeli. Poželjan je smještaj kreveta na dovoljnoj udaljenosti od ogrijevnog tijela i prozora. Ukoliko je u sobi smješteno dvoje djece, obzirom na prostorne mogućnosti, poželjno je odabrati krevete na kat ili krevet s dodatnom ladicom – krevetom. Ukoliko imate dovoljno mjesta, smjestite dva odvojena kreveta.

  • 0

Dizajn dječjeg kreveta je izuzetno bitan, jer sudjeluje u stvaranju općeg ugođaja sobe. Mogućnosti odabira su zaista velike, a sam oblik ovisi o uzrastu, spolu i samoj osobnosti djeteta. Kreveti mogu biti i klasičnog izgleda, a naglasak se može dati kroz razigranu posteljinu. No, dizajn koji krevet pretvara u sportsku jurilicu o kakvima maštaju dječaci ili romantičan krevet, poput onoga iz bajki, kakve zamišljaju djevojčice, bit će pravo osvježenje za svaku dječju sobu.

  • 0

Jedan od bitnih zahtjeva za dječju sobu je mogućnost transformacije u igraonicu. Poželjno je osigurati minimalno 4 m2 slobodnog prostora, koji će djeca iskoristiti na željeni način. Također je potrebno postaviti dovoljno polica i ormara u koje će mališani pospremati igračke. Ukoliko je dječja soba mala, iskoristite dizajnerske trikove, koji su krevet podigli, a prostor ispod njega iskoristili kao prostor za igru. Interesantna dizajnerska rješenja postoje i za krevete na kat u sklopu kojih je integrirana igraonica.

  • 0

Za djecu školskog uzrasta najvažnija uloga dječje sobe, u smislu funkcionalnosti, je uloga radnog prostora. Uz spavanje, najviše vremena provode u njoj učeći. Položaj i veličina radnog stola su izuzetno važni za kvalitetu rada i učenja. Poželjno je osigurati radni stol minimalnih dimenzija 90x60cm, koji će biti smješten frontalno uz prozor ili na način da prirodno svjetlo dolazi s lijeve strane, odnosno s desne ako je dijete ljevak. Uz radni stol postavite police i ladice za knjige i pribor. Obratite pažnju i na odabir radne stolice, koja treba biti ergonomski prilagodljiva. Radnu zonu je poželjno organizirati kao izdvojenu za „ozbiljnije“ školarce“ dok se onima, koji tek kreću u školu, ona može smjestiti uz prostor za igru.

  • 0

Dječja soba se redovito koristi i kao dnevni boravak tj. prostor za druženje i opuštanje. Smještajem tv uređaja, računala, fotelje ili dvosjeda za odmaranje, mini biblioteke i ostalih elemenata, koji upotpunjavaju ovakvu ulogu prostora, zadovoljit ćete i ovaj zahtjev tj. dječju sobu pretvoriti u multifunkcionalnu. Dnevni dio za mališane bit će drugačije organiziran od boravka za one zrelije dobi. Mališanima postavite maštovito oblikovan stol i stolice mini dimenzija, koji će stvarati zasebnu zonu.

  • 0

Dnevni dio za zreliju djecu se može oblikovati na različite načine, a u nedostatku prostora, možete postaviti krevet koji će osim uzglavlja imati naslon i na uzdužnoj strani, pa se preko dana može korisiti kao element za sjedenje, ležanje, odmaranje. Uz krevet smjestite klub stolić ili ga integrirajte uz krevet.

  • 0

Dječja soba je kompleksan prostor, koji uz sve funkcionalne zahtjeve mora zadovoljiti i one estetske kako bi boravak u njoj bio maksimalno ugodan vašem djetetu.

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se