interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Uredite tematski dječju sobu

Uredite tematski dječju sobu
Uređenje dječje sobe predstavlja poseban izazov, jer se moraju zadovoljiti svi funkcionalni zahtjevi, ali i stvoriti ugodno okruženje, u kome će mališani doista uživati. Tematsko uređenje dječje sobe pravo je rješenje za djecu i roditelje, jer ispunjava sve potrebne zahtjeve i pretvara ju u mjesto gdje mašta postaje stvarnost!

29.11.2009.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

interijerNET.hr

0

Dječje želje trebaju biti zapovjed, bar kad se radi o tematskom uređenju dječje sobe u kojoj provode vrijeme u igri ili učenju. Okruženje, u kome se osjećaju ispunjeno, zadovoljno i sretno, odrazit će se na opće raspoloženje. Dozvolite mališanima da u prostor svoje sobe unesu elemente koji ih raduju, motiviraju i nadahnjuju. Želje će im ponekad biti čudne ili neshvaćene iz perspektive odraslih, ali identitet sobe, koji će kreirati svojom maštom, dat će im samopouzdanje te ju učiniti sigurnim utočištem u bilo kojem trenutku.

  • 0

Teme uređenja dječje sobe mogu biti raznolike, a ovise ponajviše o samom djetetu: spolu, dobi, karakteru, sklonostima, omiljenim likovima itd. Vrlo jednostavan način tematskog uređenja je koloristički, u kome boje postaju naglašeni dio sobe. Vesele i razigrane boje elemenata namještaja i zidova, upotpunjene omiljenim igračkama i drugim predmetima za zabavu, pretvaraju ju u šarenu oazu, koja potiče na igru i aktivnost te stvara tople ugođaje u prostoru.

  • 0

Ukoliko imate malu djecu, koja još nisu opterećena školskim obavezama, pretvorite sobu u veliku igraonicu, u kojoj su omiljene igračke dostupne u svakom trenutku bez naglašene obaveze slaganja i pospremanja nakon igre. Preporučljivije je ovakvu igraonicu organizirati u dječjoj sobi nego dnevnom boravku, što se u praksi često događa. Na taj način dijete uči da ima svoj osobni prostor i slobodu da baš u njemu čini što želi. Kad odraste, isti će prostor uz određene transformacije, koristiti za ozbiljnije obaveze poput učenja, ali će zadržati osjećaj pripadnosti i slobode u njemu.

  • 0

Omiljeni likovi crtanih filmova su često ukras dječjih soba, a prostor mogu upotpuniti kao slike ili crteži na zidovima, policama,stolovima, tepisima te kao dekorativne folije postavljene na vrata ormara.

  • 0

Junake filmova, koji često simboliziraju snagu i moć te nose pozitivne poruke o međuljudskim odnosima i pravednosti, unesite kao temu dječje sobe ukoliko su vaši mališani doista opčinjeni njima. Tema može biti dominantna u prostoru kroz boje i motive na elementima namještaja, tapete na zidovima, figure na policama itd. Ovakvo uređenje soba može biti doista efektno te ostaviti bez daha i odrasle!

  • 0

Djeca su često opčinjena životinjama, ali se nemaju priliku igrati s njima. Stoga im sobu pretvorite u malo „životinjsko carstvo“ ispunjeno plišanim, plastičnim i gumenim životinjama različitih vrsta. Osigurajte dovoljno slobodne površine na podu sobe kako bi sve „životinje“ mogle prisustvovati igri. Ugođaj upotpunite posteljinom i jastučićima s prigodnim motivima.

  • 0

Dječja mašta je neizmjerna. Često se sami doživljavaju poput likova koje gledaju na tv-u i dodjeljuju uloge vitezova, gusara, ratnika, vila, princeza itd. Stvorite im okruženje imaginarnog svijeta u kome njihove uloge postaju stvarne. Osim tematskog ugođaja sobe, osigurajte rekvizite za dobru kostimografiju te dovoljno prostora za akcijske zahvate.

  • 0

Ukoliko vaše djete posjeduje poseban talent, poput glazbenog, likovnog i sl., uredite mu sobu na način da oslikava te talente. Prisustvom odgovarajućih instrumenata ili pribora, u svakom će trenutku moći ispoljiti i dalje razvijati tu sposobnost, kroz igru ili ozbiljno vježbanje i učenje.

  • 0

Neki mališani već od ranog djetinjstva pokazuju sklonost različitim vrstama sporta tj. tjelesnoj aktivnosti. Ukoliko imate takvo djete, pretvorite sobu u prostor za učenje, igru i vježbanje. Postavom jednostavnih sprava i osiguravanjem dovoljno velike slobodne površine poda, pretvorit ćete sobu u vježbaonicu tj. mjesto za pravu akciju. Ugođaj možete upotpuniti prigodnim sportskim tj. dinamičnim motivima fototapeta ili oslikavanjem zidova.

  • 0

Dječja soba je mjesto gdje mališani postaju sve što žele. Odaberite prigodnu temu uređenja te sobu učinite osobitom na način da ostane ugodna uspomena djetinjstva.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se