interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Pripremite sobu za školarca

Pripremite sobu za školarca
Započinje nova školska godina. Kvalitetnom organizacijom dječje sobe stvorite ambijent ugodan za boravak i učenje, koji će pomoći školarcima u postizanju dobrih rezultata.

31.08.2008.

interijerNET.hr

0

Za sve one koji ove jeseni prvi put kreću u školu, kao i one koji nastavljaju svoje školovanje, dječja soba predstavlja puno više od obične sobe – to je prostor u kome se trebaju opuštati, družiti s obitelji i prijateljima, a ponajviše koncentrirati u obavljanju svakodnevnih školskih obaveza. Kako bi omogućila obavljanje svih ovih funkcija, dječja soba treba biti opremljena funkcionalno i maštovito. Dijete ju treba doživljavati kao svoj osobni prostor u čijem će kreiranju sudjelovati zajedno s roditeljima. Potrebna dualnost prostora - radni prostor i igraonica, postići će se uz dobru organizaciju i pravilan odabir namještaja.

  • 0

 

Optimalna površina dječje sobe je 10 -12m2 (uz napomenu da se u prostoru od 12m2 može organizirati i smještaj za dvoje djece). Uz obavezan smještaj kreveta i ormara za odlaganje odjeće, najbitniji je odabir i položaj radnog stola. Minimalna preporučljiva dužina stola je 100cm, a dubina 60-70cm. Površina stola treba biti dovoljno velika kako bi školarci nesmetano mogli raširiti potrebne knjige, bilježnice te  pribor za crtanje i pisanje. Pomanjkanje potrebne radne površine izazvat će probleme i neugodnosti pri izradi školskih zadaća i učenju. Ukoliko je na stolu smješten i kompjutor, koji danas postaje sastavni dio školske opreme, preporučljiva dužina stola je 150cm.

  • 0

Položaj radnog stola u sobi je uvjetovan položajem prozora i smjerom prodora prirodne svjetlosti, koja je neophodna za kvalitetan proces rada i učenja. Prirodno svjetlo treba osvjetljavati radnu površinu s prednje ili lijeve strane za dešnjake, odnosno s desne strane za ljevake. Ovo je izuzetno bitan zahtjev, jer dobra i pravilna osvijetljenost neće uzrokovati dodatna naprezanja za oči. Položaj stola organizirajte i na način da je školarcu omogućena kontrola ulaznih vrata iz sjedećeg položaja bez zakretanja glave za 180°. Ukoliko je u sobu potrebno smjestiti dva radna stola, najbolje ih je postaviti paralelno jedan uz drugi ili pod kutem od 90° kako bi jedan mogao biti osvjetljen frontalno, a drugi s lijeve ili desne strane prirodnom svjetlošću.

  • 0

Školarcu osigurajte nekoliko ladica, koje će poslužiti za odlaganje i jednostavan prihvat školskog pribora. One mogu biti u sklopu stola ili smještene u mobilnom ormariću, koji će se prema potrebi primaknuti uz stol ili ispod njega.

  • 0

U neposrednu blizinu radnog stola postavite police ili ormariće za knjige. Osigurajte dovoljno prostora za odlaganje knjiga, jer će njihov broj svake školske godine biti sve veći. Osim toga, dobra preglednost i uredno posložene knjige, omogućit će i dobru organiziranost školarca u obavljanju obaveza i zadaća.

  • 0

Osim radnog dijela, u sobi osigurajte prostor za igru i druženje. Dodatne foteljice, police za igračke i pokoji slobodan kvadrat na podu ispunit će očekivanja vaše djece. Dječja soba ne smije biti samo radna već i ona u kojoj se školarci rado igraju i druže s prijateljima. Takavo poimanje prostora će im pomoći da učenje pretvore u igru te ga obavljaju rado i s lakoćom.

  • 0

Dječja soba treba biti oaza u kojoj se oni osjećaju ispunjeno i zadovoljno. U ovom doživljaju veliku ulogu će odigrati boje, koje poticajno djeluju na dječju psihu. Tople boje poput žute, narančaste i crvene ili izražajnije nijanse zelene i plave,  bit će ugodne oku uz igru ili rad. U odabir boja obavezno uključite djecu i poštujte njihov izbor bez obzira koliko on bio različit od vašeg. Uređujete sobu za školarce, a njihova sreća, uspjeh i zadovoljstvo bit će zagarantirano i vaši!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se