interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Dječja soba za odmor, učenje i igru

Dječja soba za odmor, učenje i igru
Dječje sobe su višefunkcionalni prostori u kojima se djeci trebaju osigurati kvalitetni uvjeti za spavanje, odmor, učenje i igru. Kvaliteta prostora će ovisiti o prostornim parametrima, izboru namještaja te njegovoj dispoziciji.

06.09.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

0

Uređenje dječje sobe je vrlo zahtjevan zadatak, jer gotovo ni jedan drugi prostor unutar doma ne objedinjuje toliko različitih funkcija. Djeca, ovisno o dobu i spolu, imaju različite potrebe, koje se obzirom na brzo odrastanje mijenjaju, pa su zahtjevi za uređenje njihovih soba utoliko zahtjevniji. Kako biste sve to mogli jednostavno i praktično popratiti, potrudite se sobu opremiti fleksibilnim, mobilnim namještajem, koji se lako nadograđuje i dopunjuje potrebnim elementima.

  • 0

Dječja soba je prvenstveno prostor namijenjen spavanju i odmaranju, pa su kriteriji za odabir kreveta, podnice i madraca vrlo visoki. Kvaliteta spavanja utjecat će na bolju koncentraciju pri učenju i igri, a vrsta podnice i madraca na udobnost i pravilan položaj tijela. Prilikom kupovine istih, posavjetujte se sa stručnim osobama, koje će vas uputiti u bitne detalje i preporučiti najbolje za vaše dijete.

  • 0

Dječja soba je i radni prostor, koji školarcima mora pružiti maksimalan komoditet u smislu potrebne veličine radnog stola, popratnih sadržaja i mogućnosti što bolje koncentracije. Kako bi učenje bilo što ugodnije, interijer sobe mora biti usklađen s potrebama i željama djeteta. Preporuka je uključiti djecu u uređenje sobe kada se radi o odabiru boja, oblika tj. stila namještaja, likova koje žele uključiti u dekoraciju sobe, itd. Iako ponekad nećete shvatiti sve želje, ne opirite se zahtjevima mališana, jer oni kreiraju prostor prema svojim potrebama.

  • 0

Ugodan ambijent sobe povoljno će utjecati na proces koncentriranja i učenja. No, stvaranje ostalih optimalnih uvjeta osigurat će mogućnost zadržavanja koncentracije. Pravilan položaj radnog stola, obzirom na izvor prirodne svjetlosti, jedan je od osnovnih uvjeta koje je potrebno zadovoljiti. Svjetlost mora dolaziti s prednje ili lijeve strane za dešnjake, tj. desne za ljevake. Ukoliko je izvor svjetlosti sprijeda, potrebno je onemogućiti blještanje zaštitom od sunca. Za večernje sate osigurajte stolnu lampu, koju će dijete prema potrebi jednostavno pomicati i prilagođavati trenutnim potrebama.

  • 0

Kada se govori o poziciji radnog stola u prostoru, važno je obratiti pažnju na njegov odnos s ulaznim vratima. Idealan međuodnos je onaj u kome dijete sjedeći za stolom ima kontrolu ulaza u sobu bez zakretanja tijela. Iako ne biste željeli ometati dijete pri učenju, budite svjesni da će svaki ulazak omesti njegovu koncentraciju, a pogotovo kada su mu vrata smještena iza leđa.

  • 0

Uz radni stol osigurajte dovoljno ladica i polica za smještaj školskih knjiga i pribora. Nastojte ih ne smještati na suprotan kraj sobe, jer time dovodite dijete u situaciju da za svaku novu knjigu ili potreban pribor mora ustajati od stola. Podalje od radnog stola smjestite garderobne ormare, police za igračke i ostale elemente, koji nisu vezani uz učenje.

  • 0

Dječja soba je i igraonica. Osigurajte dovoljno slobodnog prostora na sredini ili u određenom dijelu sobe te omogućite igru na podu, koji je često omiljeno mjesto zabave. Dječje sobe mogu biti uređene tematski, ovisno o sklonostima vašeg djeteta. Za mlade sportaše osigurajte interijer u sportskom stilu, ljubitelje crtića interijer s omiljenim likovima, koji se pojavljuju u obliku printa na namještaju ili tapetama, itd. Budite maštoviti i kreativni, a u svemu tome neka vas navode vlastita djeca.

  • 0

Osigurajte dio sobe koji će mališani kreirati prema svojim trenutnim željama ili raspoloženjima. To je kutak s panoom ili pločom po kojima mogu pisati, šarati, računati ili vješati svoje likovne i literarne radove. Omogućite im izlaganje umjetničkih radova u svakom trenutku kada ih požele prezentirati svim ukućanima.

  • 0

Uređenje dječje sobe je izazov, ali i uživanje, jer stvarate prostor koji će biti poticajan, maštovit i ugodan vašem djetetu!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se