interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Poigrajte se kontrastima

Poigrajte se kontrastima
Kontrasti su svuda oko nas, a njihovom uspjelom igrom u interijeru, pretvorit ćete dom u atraktivno i ugodno obitavalište. Kontrastne odnose kreirajte na različite načine, prilagođene namjeni prostora i ugođajima, koje u konačnici želite postići.

23.08.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

0

Tamno i svijetlo, sjajno i mat, osvjetljeno i osjenjeno, nisko i visoko, hladno i toplo po ugođaju,..samo su neki od kontrastnih odnosa, koji se javljaju svuda oko nas. Igra kontrastima je izazov, koji će spektrom rješenja zadovoljiti svakog pojedinca, bez obzira na zahtjeve koje postavlja na početku uređenja prostora.

  • 0

Kontrasti unose dinamiku i naglašavaju željene dijelove prostora. Odmjerenim odnosima, moguće je kreirati različite kontraste, koji vizualno neće opteretiti prostor. Određene vrste kontrasta, poput onih svjetlosnih, u kojima se svjetlošću i sjenom naglašavaju ili negiraju određeni prostorni elementi, dolaze do izražaja u večernjim satima. Svojim odnosima neutraliziraju ostale kontrastne odnose te tako ne dolaze u međusobni vizualni sukob niti opterećuju ugođaj prostora.

  • 0

Kontrasti su tema koju možete iskoristiti u različitim prostorijama stana. Preporučuju se za primjenu u dječjim sobama - kako bi ju učinili maksimalno dinamičnom i poticajnom, u dnevnim boravcima - za bolju atmosferu, kupaonici - kako biste naglasili određene elemente ili dijelove prostora, itd. Kontrasti nas okružuju, pa inspiraciju za njihovu primjenu u interijeru možete naći i u eksterijeru.

  • 0

Kontrastne odnose u kuhinji možete jednostavno postići bojama, materijalima ili odnosima puno - prazno, tj. elementima s vratima i otvorenim policama. Obzirom da su kuhinje često male, pa je iskoristivost prostora jedan od najznačajnijih uvjeta, predlažemo kontraste postići bojama i materijalima. Primjenom crne ili bijele boje u kombinaciji s aluminijem, stvorit ćete hladne ugođaje, koje ćete jednostavno razbiti postavljanjem kontrastnog toplog materijala, npr. drveta, kao detalja na frontama ili radnoj ploči.

  • 0

Dnevni boravak pruža raznovrsne mogućnosti u kreiranju kontrastnih odnosa. Osim klasičnih, u kojima dominiraju kontrastni odnosi boja poda, zidova i namještaja, postoje i oni koji se odlikuju kontrastnim načinom obrade materijala i mogu stvoriti izuzetno interesantne efekte u prostoru. Jedan od njih je postavljanje garniture za sjedenje od fine kože ili tkanine na drvenu podnu podlogu, koja izgleda grubo poput seljačkog poda. Kontrast fine i grube završne obrade, idealan je za sve koji se žele poigrati kombinacijom stilova uređenja.

  • 0

Osim načinom postave namještaja, kontrastne odnose možete postići i dekoriranjem prostora. Ukoliko profinjenu drvenu ili kamenu komodu dekorirate cjepanicom drveta ili sličnom kontrastnom prirodnom tvorevinom, stvorit ćete efektan dekorativni kontrast, koji će biti vrlo zapažen u prostoru.

  • 0

Dizajn određenog komada namještaja može biti kontrastan i to kroz boje, materijale, način obrade ili statičke principe u samom oblikovanju elementa. Odličan primjer za ove posljednje su npr. police, kojima nosivi dio čine stakleni elementi, a same police su načinjene od drveta ili metala. Staklo je transparentan i vizualno lak materijal, pa kad se pojavi kao nosač punih „teških“ polica, kreiraju se kontrastni odnosi, koji privlače pažnju.

  • 0

Igru kontrastima u blagovaonici jednostavno ćete postići odnosom stola i stolica. Kontrast se može izraziti kroz boju, materijal ili oblik. Efekt će dodatno pojačati dekoracija stola. Odabirom kontrasta, kao ideje blagovaonice, ne trebate biti opterećeni detaljima. Jednostavni minimalistički pristup u odabiru elemenata i kontrastnih boja, bit će dovoljan za stvaranje efektnih ugođaja.

  • 0

Zidne obloge odlično će poslužiti u igri kontrastima. Ukoliko ste dovoljno hrabri, odaberite npr. aluminijsku oblogu uz koju ćete postaviti atraktivnu komodu s naglašenim ogledalom u okviru od istog materijala. Ovakvu oblogu postavite samo na dijelu zida uz namještaj kako biste pojačali kontrast i ugođaj. Mogućnosti u kreiranju kontrastnih odnosa su neograničene. Pobudite maštu i zakoračajte hrabro u svijet kontrasta...

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se