interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Trendovski elementi u dnevnom boravku

Trendovski elementi u dnevnom boravku
Komode, vitrine i regali su sastavni elementi u opremanju dnevnog boravka. Iako je nijhov dizajn izuzetno bitan, jer sudjeluju u stvaranju ugođaja ovog važnog prostora, posvetite pažnju funkcionalnosti kao i mogućnosti „skrivenog“ odlaganja predmeta i tehničkih uređaja.

21.11.2010.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Dnevni boravak je mjesto okupljanja obitelji i prijatelja, pa nije čudno da pojedinci najviše financijskih sredstava ulažu baš u ovaj prostor kako bi se kroz njega prezentirali na željeni način i uživali u njegovim estetskim vrijednostima. Eksponiranost i količina provedenog vremena u dnevnom boravku nameću obavezu dubokog promišljanja pri uređivanju ovog prostora.

  • 0

Obaveza se povećava u manjim stambenim prostorima čiji stanari često imaju probleme s viškom stvari i nemogućnošću njihovog urednog odlaganja. Iako se minimalizam pokazao kao izuzetan za suvremeni način života i održavanje pokućstva, često je neprimjeren onima koji imaju previše stvari, pa ne znaju kamo s njima. U takvim slučajevima i dnevni boravak, kao najreprezentativniji prostor doma, počinje ličiti na skladište ili postaje preopterećen brojem elemenata, koji se naknadno ubacuju s ciljem apsorpcije viška stvari. Trendovski elementi dnevnog boravka nude rješenja za sve – s puno ili malo predmeta za odlaganje, koja za cilj imaju atraktivan dizajn i zadovoljavanje esterskih kriterija, ali i onaj funkcionalni, koji je gotovo neodvojiv od prethodnog.

  • 0

Spasonosni u ovakvim situacijama su moderni regali velikih dimenzija, koji su kompozicijski podjeljeni u zone s otvorenim policama i zatvorenim elementima. Boje fronti kao i vrsta materijala čine ovakve glomazne elemente razigranim i dinamičnim u prostoru. Izgledaju atraktivno, ali prilično neutralno, jer zauzimaju dio prostora u čitavoj dužini zida dubine 40-60cm. Osobito su prikladni za smještaj u uvučene zone u koje se često postavljaju ugradbeni ormari.

  • 0

Ovakvi zahvalni elementi namještaja ne moraju biti izvedeni u punoj visini zida. Mogu se doživljavati lebdećima na zidu ako se izvedu na način da su uzdignuti 30-ak cm od poda i isto toliko spušteni od stropa. Igrom visina i kombinacijom elemenata puno – prazno, stvorit ćete atraktivan dizajn i osigurati dovoljno prostora za pohranjivanje predmeta koje ne želite vidjeti na policama.

  • 0

Egzibicionistička minimalistička rješenja elemenata dnevnog boravka dostupna su pojedincima koji žive u izuzetno prostoranim domovima i imaju dovoljno ostalih prostorija u koje mogu smjestiti sve potrebno. Dnevni boravak u takvim slučajevima postaje „izložbeni prostor“ suvremenog dizajna u kome kriterij funkcionalnosti ne igra bitnu ulogu. Vrhunski dizajn, osjećaj uživanja u lijepom i udobnost, osnovni su kriteriji pri uređenju ovakvih dnevnih boravaka.

  • 0

Najnoviji trendovi naglašavaju geometričnost elemenata, koja se najčešće osjeća u srazu horizintalnog i vertikalnog s jasno naznačenim kompozicijskim smjerovima. Ovakve kombinacije rezultiraju dinamičnim elementima, koji su vrlo dominantni i efektni u prostoru dnevnog boravka. Igre bojama i materijalima su dozvoljene u širokim rasponima, ali naglasak je na bijeloj u kombinaciji s materijalima koji ističu teksturu drva. U obzir dolaze prirodni i umjetni materijali.

  • 0

Police su i dalje rado viđene u dnevnim boravcima, pa su takva rješenja spasonosna za sve koji imaju puno knjiga i biblioteku vide kao sastavni dio boravka. Police mogu poslužiti i za odlaganje umjetničkih predmeta, a uspješno se kombiniraju s geometričnim punim elementima. Transparentne police se često koriste i kao pregradni element između pojedinih zona, npr. blagovaonice i dnevnog boravka. Trendovi su jasni – police su i dalje hit!

  • 0

Vrlo popularan element dnevnog boravka postaje i kuhinjski pult koji prema boravku ne prerasta u šank već svojevrsnu komodu s otvorenim policama te punim ili staklenim frontama. Police prema boravku mogu prerasti u klupu s jastučićima, pa ovakvo sjedenje može zamijeniti potrebu za tabureima ili dodatnim stolicama.

  • 0

Ako volite minimalizam, ako trebate više prostora, ako uživate u geometrijskim dinamičnim kompozicijama namještaja – odaberite trendovske elemente dnevnog boravka, jer će vas u potpunosti zadovoljiti!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se