interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Ukrasna ogrjevna tijela

Ukrasna ogrjevna tijela
Grijanje doma ne predstavlja samo zadovoljavanje fizioloških potreba već i vizualno uživanje u ogrjevnim tijelima. Njihov dizajn se razvio u tolikoj mjeri da djeluju skulpturalno u prostoru i imaju istaknutu dekorativnu ulogu.

07.11.2010.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Ogrjevna tijela su postala umjetnički dekorativni predmeti s potpisima svjetski poznatih dizajnera i arhitekata. Ovo se događa na radost mnogih kojima su klasična ogrjevna tijela, poput radijatora, uvijek bili smetnja u opremanju interijera. Nužni i vizualno prilično neugledni, transformirali su se u ogrjevna tijela ugodna oku, koja se prema željama investitora, oblikom i bojom, mogu prilagoditi različitim stilovima uređenja.

  • 0

I dok su klasična ogrjevna tijela bila vizualno nepoželjna u prostoru i predmet skrivanja, moderan i atraktivan dizajn svrstao ih je na listu poželjnih u prostoru. Maštovitim oblicima, bojama i završnim obradama, uklapaju se u sve vrste interijera i grijanje pretvaraju u umjetnost. Klasični načini grijanja tako ponovo dobivaju na popularnosti.

  • 0

Od svih trendova i noviteta, koji su se ove godine pojavili na tržištu u sferi namještaja i opreme, gotovo najatraktivnija su ogrjevna tijela. Ona su svojim novim dizajnom nadmašila sama sebe. Gotovo da ne postoji oblik koji se ne može iskoristiti za ogrjevno tijelo, a uz primarnu funkciju grijanja prostora, često dobivaju dodatne, koje ih tako čine još raznovrsnijim i interesantnijim.

  • 0

Jedna od najjednostavnijih funkcija, koje ogrjevno tijelo može dobiti uz svoju primarnu ulogu, je da postane i veliko ogledalo za cijelu figuru. Ovakav dizajn je osobito prikladan za ulazni prostor u stan ili kuću, kupaonicu ili spavaću sobu s garderobom. Na jednostavan način rješavate dva nužna elementa sjedinjena u jedan i tako oslobađate prostor kako bi se vizualno doimao većim ili osiguravate postavljanje dodatnog komada namještaja.

  • 0

Ogrjevno tijelo može postati i polica za odlaganje ručnika ili ostalih predmeta koji se smještaju u kupaonici. Dizajn, koji osigurava odvojene police od samog ogrjevnog tijela i na taj način ne prenosi direktno toplinu na njihovu površinu, postaje poželjan i u ostalim prostorima doma: blagovaonici i dnevnom boravku, dječjoj ili spavaćoj sobi te ulaznom prostoru. Atraktivan dizajn i multipraktičnost samog ogrjevnog tijela, podižu mu kvalitetu u prostoru.

  • 0

Ogrjevno tijelo može postati i dekorativna rasvjeta prostora. Ogrjevni kubus, omotan prozirnim pleksiglasom, čiji rubovi imaju dekorativni odsjaj u kombinaciji s led rasvjetom, pretvara ogrjevno tijelo u svjetleće, koje ima fascinantne učinke pri zagušenoj atmosferi. Time ovi nužni elementi prostora postaju ključni u stvaranju opuštajuće atmosfere i ponovo šire svoju funkciju preko standardne – ogrjevne.

  • 0

Kada istaknuta svjetska imena potpišu dizajn ogrjevnih tijela, tada ona doista postaju prava umjetnička djela. Ljubitelji umjetničkih slika mogu osloboditi mjesto na zidu te na njega postaviti umjetninu – ogrjevno tijelo  s potpisom umjesto slike i neće niti malo pokvariti ukupan dojam. Moderna apstraktna umjetnost na fronti ogrjevnog tijela u potpunosti negira njegovu primarnu ulogu i pretvara ga u umjetnički izložak u prostoru.

  • 0

Grijaće ploče Mramoterm izgledaju dekorativno i elegantno u prostoru, a prednost pri odabiru ovakvog ogrjevnog tijela je ta što sami možete birati motiv na ploči. Na taj način dizajn ogrjevnog tijela prilagođavate svojim vlastitim ukusima i potrebama postojećeg interijera.

  • 0

Ogrjevna tijela postaju umjetnički i višenamjenski predmeti, koji moraju naći mjesto u svakom domu. Igra oblika, svjetla i sjene, rasporeda polica, motiva i boja, samo su neki od načina koji ih čine posebnima i poželjnima. Iako svojom cijenom znatno nadmašuju klasična ogrjevna tijela, na istaknutim pozicijama prostora bi trebali imati prednost iz funkcionalnih i dekorativnih razloga, jer  stanovanje nije samo ispunjavanje osnovnih životnih potreba već i uživanje...

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se