interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Trendovska spavaća soba

Trendovska spavaća soba
Ukoliko želite spavati i odmarati u trendovski uređenoj spavaćoj sobi, savjet je jednostavan: naglasite zonu uzglavlja kreveta, a ostale elemente, uključujući garderobne ormare, učinite neutralnima u prostoru.

06.03.2011.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Iako u spavaćoj sobi provodimo najmanje aktivnog vremena dok smo budni, njen sklad, estetske vrijednosti i ugodna atmosfera, vrlo su bitni za kvalitetno provedene trenutke u ovom prostoru. Uz sve navedeno, vrlo je važno zadovoljiti funkcionalne zahtjeve, koji će omogućiti dobru iskoristivost prostora i jednostavnu uporabu.

  • 0

U uređenju spavaćih soba postaju vrlo važni detalji poput dekorativnih predmeta, slika na zidovima, skulptura u prostoru. Svojom bojom, veličinom i pozicijom, privlače pažnju i daju prostoru osobnost koju kreirate sami. U skladu s općim trendovima, koji estetske vrijednosti podižu visoko na listi poželjnih, istaknuti detalji postaju neizostavan dio spavaćih soba.

  • 0

Važan element uređenja je rasvjeta. Osim istaknutih lustera i lampi, koji imaju funkcionalnu i naglašenu dekorativnu ulogu, popularna je i ugradbena indirektna rasvjeta. Ona najvećim dijelom pridonosi kreiranju ugodne intimne atmosfere, ali određenim načinima ugradnje može preuzeti i onu funkcionalnu ulogu, npr. osvjetljenja unutrašnjosti ormara, police ili noćnog ormarića.

  • 0

Garderobni ormari moraju biti vrlo neutralni u prostoru. Svojom veličinom i visinom obično zauzimaju veliku površinu zidova, pa se jednostavnim, jednobojnim frontama ili diskretnim geometrijskim umecima njihova prisutnost čini diskretnijom. Najbolje rješenje predstavljaju ugradbeni ormari, koji zauzimaju kompletnu visinu od poda do stropa ili garderobe, koje su obično smještene u izdvojenom prostoru.

  • 0

Najnoviji trendovi ističu dizajn samog kreveta. Kompleksnost ili elegantna jednostavnost njegove forme, upotpunjene primjenjenim materijalima:  drvom, kožom ili različitim umjetnim materijalima, mora doći do izražaja u prostoru. To znači da trebate dobro promisliti o dizajnu, koji je ovisan o dimenziji prostora i željenoj veličini madraca. Naime, dizajn kreveta može biti takav da je njegova stvarna veličina u prostoru znatno veća od dimenzije madraca. Voluminozni, atraktivni kreveti traže veliki prostor u kome će doći do punog izražaja. U suprotnom, takav će krevet zagušiti prostor i stvoriti suprotan efekt od željenog.

  • 0

Najnoviji trendovi dozvoljavaju slobodu odabira kada se radi o veličini uzglavlja kreveta. Odaberete li veliko ili malo, visoko ili nisko, bit ćete u trendu. Uzglavlje je sastavni dio kreveta, pa je konačan cilj samo jedan – imati skladno oblikovanu cjelinu, koja će svojim ergonomskim karakteristikama zadovoljiti vaše potrebe. One ovise o vašoj tjelesnoj građi, te navikama i aktivnostima koje prakticirate prije spavanja, (kao što su čitanje, telefoniranje, surfanje po internetu, itd. u sjedećem, poluležećem ili ležećem položaju).

  • 0

Najveći pomak u trendovskom uređenju spavaćih soba je način tretiranja zida iza uzglavlja kreveta. On postaje apsolutno najdominantniji dio sobe kome treba posvetiti posebnu pažnju. Način oblikovanja ovog zida ovisi o vašim potrebama, tj. iskoristivosti prostora.

Ukoliko je veličina sobe takva da ne možete smjestiti sve potrebno, zid iznad uzglavlja možete iskoristiti za formiranje polica. Možete ih oblikovati gips kartonskim pločama u obliku koji ostavlja dojam da su dio zida ili postaviti kao samostalne. Ove police mogu biti zamjena za noćne ormariće, ukoliko nemate dovoljno prostora za njihovo postavljanje. Vodite računa da su uvučene police iznad glave uvijek bolje rješenje od istaknutih zbog mogućnosti pada predmeta i ozljeđivanja.

  • 0

Trendovska spavaća soba brine o svemu: udobnosti, estetici, funkcionalnosti, iskoristivost, stoga – odaberite trend, jer će ispuniti sve vaše zahtjeve.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se