interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Ljepota klasičnih stilova

Ljepota klasičnih stilova
Klasika je vječna, pa tako i klasični stilovi uređenja interijera imaju svoje vjerne sljedbenike, koji i u 21. stoljeću žele osjetiti duh prošlih vremena. Profinjenost, elegancija, ljepota i kvaliteta materijala, osobitost izrade, koja elemente namještaja čini tako posebnima, samo su neki od razloga zašto odabrati klasični stil uređenja doma.

16.11.2010.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Izvorni komadi namještaja iz pojedinih stilskih razdoblja imaju visoku cijenu i nisu lako dostupni, no na tržištu se mogu naći replike namještaja ili novodizajnirani komadi, koji osnovu vuku iz određenog stila, a prilagođeni su potrebama suvremenog stanovanja. Ovakva vrsta klasičnog namještaja je najpolularnija, a pogotovo među mlađim generacijama, koje žele spojiti profinjeno stanovanje s modernim načinom života.

  • 0

Najpopularnije stilove uređenja, kada se govori o klasičnim stilovima, predstavljaju barok, empire i bidermajer. To su stilovi koji se pojavljuju od 17. stoljeća, a uspješno zadovoljavaju potrebe suvremenih kućanstava. Primjenom trendovskih boja i rasporeda namještaja u prostoru, osuvremenit ćete ih i shvatiti zašto je klasika vječna.

  • 0

Komadi namještaja, koji i danas privlače pažnju, stvaraju osobite ugođaje u prostoru, a pogotovo u kombinaciji s dekorativnim tkaninama, rasvjetnim tijelima, tepisima i ostalim detaljima.

Barok se pojavljuje u 17. stoljeću, a u izradi namještaja i opremanju interijera ga karakterizira dinamičnost forme te igra svjetlosti i sjene. Materijali se obrađuju na način da svaki element naglašava pokret i zakrivljenost, a dodatno se ukrašavaju plemenitim materijalima, poludragim i dragim kamenjem, sedefom, itd. Dekoracijama u kombinaciji s drvetom, dolazi do punog izražaja refleksija svjetlosti, koja dinamizira elemente namještaja i time barok ispunjava svoje osnovne namjere. Ornamenti su najčešće u obliku školjki i akantusovog lišća.  Istančane rezbarije, bogate intarzije, vitki stupovi i zakrivljene linije, čine barok osobitim i popularnim sve do danas.

  • 0

Empire je stil proizašao iz klasicizma, koji se javlja u periodu između baroka i bidermajera. Karakteriziraju ga strogost i raskoš. Napoleon je prihvatio klasicizam kao državni stil za vrijeme svoje vladavine, a oduševljavala ga je rimska antika. Empire se iz Francuske raširio po cijeloj Europi. Karakterizira ga lakirani namještaj, dekoracije s pozlatama, a u upotrebi je često crna boja. Empire, kao inspiracija „modernog“ klasičnog namještaja, nudi umjerenije linije s istaknutim detaljima ovog stila kao i kvalitetne vrste drva od koga se ovakav namještaj izrađuje.

  • 0

Bidermajer se razvio kao reakcija na empire, koji je prevladavao do 1814. godine. Prvi elementi namještaja u bidermajeru su nastali u Beču. Karakteriziraju ih praktičnost i skromnost u odnosu na prethodni stil, ali je istovremeno udoban i komforan što se osobito osjeća kroz sjedeće garniture. Naglašena je intimnost i funkcionalnost što je osnovni razlog popularnosti ovog stila sve do danas. Na bidermajer su utjecali svi prethodni stilovi i moglo bi se reći da je uzeo najbolje od svakog prethodnog.

  • 0

U opremanju stambenih interijera se redovito primjenjuju stolice, sofe, vitrine, komode, pisaći stolovi, police za knjige, noćni ormarići, itd. Za dekoriranje se koriste ušivena dugmad, intarzije, trake, čipka. Najpopularniji materijali su drvo, koža, željezo, itd. Forme su jednostavne i funkcionalne za primjenu. Bidermajer iskazuje prve rezultate industrijalizacije i standardizacije i to je tipičan stil građanskog društva.

  • 0

Danas se na tržištu pojavljuju linije namještaja pod različitim komercijalnim nazivima, koje predstavljaju mješavine klasičnih i modernih stilova. Možemo reći da su ovakve mješavine produkt renomiranih dizajnerskih imena i tvrtki proizvođača i predstavljaju pravo osvježenje klasičnih stilova, jer ih približavaju i onima koji nisu njihovi ljubitelji. Na taj se način ponovo dokazuje da se klasični stilovi lako transformiraju i prilagođavaju svim pojedincima i njihovim zahtjevima.

  • 0

Foto: STILLES

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se