interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Staklo u namještaju

Staklo u namještaju
Ukoliko želite biti u trendu, odabrat ćete elemente namještaja, kojima je jedan od osnovnih sastavnih dijelova staklo. Iako su vrste stakla, koje se primjenjuju u izradi namještaja mnogobrojne, primat je preuzelo obično transparentno staklo, koje svojom dualnom prirodom – zatvaranja i vizualnog otvaranja, stvara interesantne prostorne forme.

27.02.2011.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Staklo je specifičan materijal. Vizualno krhko - zbog svoje transparentnosti, daje lakoću i eleganciju elementima namještaja u kojima se pojavljuje. Osjetljivost stakla se korigira načinima obrade, koji mu povećavaju čvrstoću i osiguravaju da se ne raspada u oštre komade prilikom pucanja. Kompaktnost stakla, (npr. kaljenog stakla), prilikom pucanja čini ga sigurnim za upotrebu u kućanstvima, jer je mogućnost ozljeđivanja svedena na minimum.

  • 0

Kombinacijom stakla s drvom ili pločastim materijalima, nastaju atraktivni komadi namještaja, a pogotovo kada se u ostakljene dijelove integrira rasvjeta. Kontrast, koji stvara vizualni dojam punog i praznog, vrlo je dojmljiv, a konačan efekt ovisi o veličini  samog elementa, udjelu stakla, poziciji u prostoru, itd.

  • 0

Oblikovne mogućnosti, koje se stvaraju kombinacijom stakla s drugim materijalima, su neograničene. Stakleni dijelovi se najčešće postavljaju u više zone elemenata kako bi bili zaštićeniji od udaraca, ali i zbog vizualnog dojma, koji zahtjeva postavu „lakših“ staklenih dijelova na „teže“, pune elemente. Igrom vertikalnih i horizontalnih smjerova, elementi namještaja postaju dinamični.

  • 0

Nasuprot ovom efektu, stakleni dijelovi se mogu postaviti u donju zonu elemenata. Iako je neobično da su vizualno „lakši“ elementi baza punima, tako se stvara efekt lebdećeg namještaja u prostoru. Elegancija se dodatno naglašava jednobojnim frontama, pogotovo u bijeloj boji visokog sjaja, koja je i dalje vrlo popularna.

  • 0

Primjena transparentnog stakla postaje učestala i u kuhinjma. Iako, radi općeg dojma, ovakav dizaj kuhinje traži uredno posloženo posuđe iza staklenih fronti, ukupan dojam je vrlo efektan i atraktivan. Praktično rješenje je integriranje staklene vitrine, koja je često sastavni dio blagovaonice, u korpus kuhinje. Masivni kuhinjski „otok“ vizualno olakšajte uvođenjem staklenih dijelova u obliku osvjetljenih mini vitrina. Otok će izgledati vrlo elegantno i dekorativno, a pogotovo kad je prostorno povezan s blagovaonicom i dnevnim boravkom.

  • 0

Vitrine su obično organizirane kroz vertikalno postavljene police. No, ukoliko trebate vitrinu većih dimenzija,  podijelite ju na pune i transparentne zone i to u horizontalnom smjeru. Na taj se način stvara dopadljiv dizajn, koji odskače od klasičnog poimanja vitrine. Ovakvi komadi namještaja su idealni za blagovaonice i dnevne boravke, ali će svojom prisutnošću ukrasiti i komunikacijske zone.

  • 0

Transparentne staklene police će biti idealna pregrada prostora, koji želite funkcionalno podijeliti, ali ne u potpunosti pregraditi. Polica može biti kompletno izrađena od transparentnog ili obojanog stakla, a poseban efekt se stvara kombinacijom s punim materijalima, koji se koriste kao nosiva konstrukcija. Kontrast punih materijala s naglašenom debljinom ploča i tankih transparentnih staklenih polica je dojmljiv i efektan u prostoru.

  • 0

Trendovska primjena stakla popularizira primjenu staklenih blagovaonskih stolova. Konzumna ploha stola može biti okrugla, ovalna, pravokutna ili kvadratična, a noga stola, obzirom na transparentnost gornje plohe, postaje važan vizualni detalj. Skulpturalno postolje je poželjno kako bi stol pretvorilo u umjetnički izložak u prostoru. Ovakav stol postavite u prostoranu blagovaonicu kako bi njegova ljepota došla do punog izražaja.

 

  • 0

Uz staklene blagovaonske stolove, vrlo su popularni i stakleni klub stolići, koji su sastavni dio svakog dnevnog boravka. Postolje stola treba biti što neobičnije kako bi se njegov specifični dizajn istaknuo kroz transparentnost gornje plohe.

  • 0

Staklo je izuzetan materijal čiju ljepotu, mogućnosti oblikovanja i prostornog izražavanja treba koristiti te uživati u postignutim dizajnerskim rješenjima.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se