interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Uživajte u modernoj blagovaonici

Uživajte u modernoj blagovaonici
Moderna blagovaonica nije samo mjesto za objedovanje već druženje i uživanje. Vizualne vrijednosti kao i udobnost pri sjedenju su zauzele visoko mjesto u vrednovanju ovog prostora.

01.05.2011.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Samostalna ili u sklopu dnevnog boravak i kuhinje, moderna blagovaonica ima svoju koncepciju i filozofiju, koja je odraz suvremenog i užurbanog načina života. Manjak slobodnog vremena stvara nove prioritete u oblikovanju i opremanju stambenih prostora, kojima se kao primarni postavljaju nužna funkcionalnost, ali i hedonizam, koji se očituje kroz vizualne, ergonomske i multipraktične karakteristike elemenata namještaja i opreme.

  • 0

Vrijeme provedeno kod kuće treba biti kvalitetno, a kvaliteti pridonose pomno osmišljeni i oblikovani elementi opreme prostora. Najznačajniji u opremanju blagovaonice su stol i stolice. Svako od njih ima poseban značaj kako u samoj namjeni i načinu korištenja blagovaonice tako i u dizajnerskom smislu, koji im daje gotovo skulpturalnu vrijednost u prostoru.

  • 0

Vrlo važan element blagovaonice je postala „klupa“. Iako se nekad koristila kao nužan element radi smještaja što većeg broja sjedećih mjesta u maloj blagovaonici ili dijelu kuhinje, danas ima trendovski karakter i postaje „must have“. Pristupi u dizajniranju klupa su različiti, pa se tako i dalje postavljaju kao kutni element, ali i potpuno samostalno u prostor, pa time postaju još naglašeniji dio blagovaonice.

  • 0

Mogu biti tapecirane, s naslonom za leđa ili bez njega, a sam naslon može biti u jednom komadu, u izvedbi dvaju različitih materijala, npr. drvo i tkanina ili kao lagani polutransparentni dio cijele klupe. Za klupu je izuzetno bitna udobnost i ergonomija kao i postava na način da je dobro dimenzionirana u odnosu na slobodan prostor oko nje kao i veličinu samog stola. Samostalna postava klupe je preporučljiva u velikim blagovaonicama u kojima će ovakav masivan dio namještaja doći do punog izražaja, ali ga pri tome neće zagušiti svojom veličinom.

  • 0

Moderna blagovaonica prednost daje udobnim stolicama koje najčešće dimenzijom i oblikom podsjećaju na polufoteljice s rukonaslonima. Ukoliko nemate prostranu blagovaonicu, odaberite stolice bez njih, jer ćete tako uštedjeti na prostoru koji vam nedostaje. Stolice također predstavljaju svojevrsne skulpture u prostoru, pa im posvetite posebnu pažnju prilikom odabira. Ponekad su stolice u kompletu sa stolom zbog specifičnosti dizajna ili primjenjenih materijala, ali se često kupuju i odvojeno.

  • 0

Stolice nikad ne odabirite samo zato što vam se sviđaju. Stolicu prije kupovine morate isprobati i stoga ih nije preporučljivo kupovati preko kataloga. Vrsta naslona za leđa kao i udobnost sjedenja, ključni su faktori za njihov odabir. Moderna blagovaonica nudi hedonističke ugođaje, a oni su neostvarivi bez kvalitetnog sjedenja. Nakon provjerene ergonomije, odaberite dizajn, koji će popratiti odabrani stol. Atraktivne stolice podižu vizualnu vrijednost prostora.

  • 0

Velike i prostrane blagovaonice dopuštaju slobodu odabira udobnih foteljica kao pratećih elemenata blagovaonskog stola. Uz foteljice postavite veliki stol, koji će bojom, materijalom i dimenzijom biti u skladnom odnosu s njima. Ne preporučuje se postavljati stakleni stol s foteljicama, jer djeluje prekrhko u odnosu na njih. Masivniji stol s drvenom ili metalnom konstrukcijom, puno je bolji odabir uz foteljice.

  • 0

Moderni stolovi također imaju skulpturalnu ulogu u blagovaonici. Izuzetno su moderni stolovi sa središnjom nogom, koja postaje izazov dizajnerima. Središnja noga dolazi osobito do izražaja kod stolova sa staklenom pločom, jer je vizualno u prvom planu. Stakleni stolovi su hit, ali i drveni imaju svoje trajne vrijednosti, koje su uvijek u modi.

  • 0

Odabir stola kao i željene materijale uskladite sa ostalim elementima u dnevnom boravku ili kuhinji, obzirom da su oni najčešće povezani kao „open space“, pa time funkcioniraju kao jedinstven prostor podijeljen u funkcionalne zone.

  • 0

Moderna blagovaonica mora pružiti udobnost i estetske kvalitete. Ispunjavajući ove zahtjeve, osigurat ćete ugodan boravak svima u blagovaonici vašeg doma!

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se