interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Najnoviji trendovi u interijeru - Sajam namještaja I Saloni Milano 2012.

Najnoviji trendovi u interijeru - Sajam namještaja I Saloni Milano 2012.
U periodu od 17-22.04. u Milanu je održan 51. Međunaroni sajam namještaja, I Saloni, gdje su predstavljeni najnoviji trendovi u namještaju i dodacima, (dnevni boravak, spavaća soba, dječja soba, vrtni namještaj) - Salone Internazinale del Mobile, Salone Internazionale del Complemento d Arredo, kuhinja i kuhinjske tehnologije-Eurocucuna, FTK te kupaonica i welnessa - Salone internazonale del Bagno. Na sajmu je izlagalo 2500 izlagača na površini od 209 000m2.

23.04.2012.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0
U sklopu sajma održan je i Salone Satellite, izložba mladih dizajnerskih nada, a ove je godine posvećen temi „dizajn-tehnologija“, u čast nedavno preminulom Steve-u Jobs-u.

Vraćanje u prošlost, prirodni efekti te dinamičnost u oblikovanju i kombinaciji materijala i boja, osnovne su značajke najnovijih trendova. Kuhinja, kao najkompleksinij prostor za opremanje doma, doživjela je promjene. Višegodišnja «statičnost» u smislu forme sada se mjenja i ona postaje izrazito dinamična. Uz upotrebu prirodnih materijala, vizuelno dominira igra forme i kombinacija materijala. Kuhinjski otok postaje jako naglašen. Na njega se često veže blagovaonski stol pa se kuhinja na taj način uvlači dublje u zonu dnevnog boravka.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

  • 0

Viseći elementi kuhinje više nisu u čistoj ravnoj liniji, već se javlja igra visina, otvorenog i zatvorenog te igra materijala u kojima se mješaju prirodni, drvo i kamen s metalom, (sjajni efekt), lakiranim mdf-om, staklom. Visoki sjaj je sve manje prisutan, a dominira mat izražaj. Neizostavan element kuhinje su dekorativni predmeti, koji su vrlo izražajni oblikom i bojom. Rasvjetna tijela iznad otoka ili same kuhinje su xxl dimenzija, a led rasvjeta integrirana u radnu ploču, ladice ili pod je još uvijek prisutna. Radna ploča je često izrađena od kamena - prirodnog ili umjetnog, (efekt cementa), a prate ju detalji u drvu na šanku ili frontama.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

  • 0


Nape su i dalje vrlo maštovitog oblika. FTK je pružio niz inovativnih proizvoda koji će zadovoljiti potrebe i najzahtjevnijih kupaca. Ekološki, štedljivi, multifunkcionalni, user-friedly, sve su to osobine najnovijih kuhinjskih uređaja. Novi uređaji štede i do 30% energije, komuniciraju sa smart phone-om, tablet-om ili računalom, imaju interaktivne zaslone, mogućnosti upravljanja verbalnim naredbama. Pećnice omogućuju pećenje na više razina bez miješanja mirisa hrane.Sve je popularnije kuhanje na paru zbog čuvanja nutritivnih vrijednosti hrane pa se tako sve više razvijaju  i parne pećnice. Bežične sonde mjere temperaturu unutar jela te omogućavaju idealnu procjenu dužine pripreme jela, a ultrazvučni sustavi optimiziraju raspodjelu para unutar pećnice. Kuhalne ploče su dizajnirane na način da se vodi računa o ergonomiji. Nape dobivaju sustave neutraliziranja svih zagađivača poput bakterija, virusa, grinja, peludi i sl. Hladnjaci s opcijama brzog zamrzavanja čuvaju kvalitetu hrane, kao da nije bila zamrzavana, a svježa hrana ima puno veću trajnost. Sve ove osobine začinjene su vrhunskim dizajnom uređaja, koji se osobito ističu na napama.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

  • 0

Sfera kupaonica jedna je od najbrže razvijajućih u posljednjih nekoliko godina, a posljedica je sve većeg razvoja svijesti o kupaonici kao prostoru za obavljanje higijenskih potreba, ali i odmora i užitka. I u kupaonicama je prisutan «prirodni» ugođaj, što je omogućeno maksimalnim uvođenjem kamena, (prirodni ili umjetni), na površine zidova, umivaonike ili drva kroz namještaj. Uvođenje obrtničkih, umjetničkih detalja pruža osjećaj vrhunskog vizualnog užitka i bogatstva.

U oblikovanju sanitarnih elemenata osjeti se retro-prizvuk. Kade su samostojeće s ovalnim rubovima, dajući vizuelano meke forme, a isto se odnosi i na umivaonike, wc školjke i bide-e. Slavine izgledaju skulpturalno, kao i tuševi. Kabine od transparentnog stakla su i dalje popularne, ali su dodatno obogaćene dekorativnim detaljima ili led rasvjetom. Ogledala su raznolika, maštovita, kao i kupaonski elementi. Oblikovanje je stilski raznoliko: od retro inspiracija do minimalizma obogaćenog detaljima u drvu ili kamenu. I ovdje se proteže tema dinamike u oblikovanju pa su elemeti razvedeni kompozicijski i obogaćeni igrom puno - prazno.

Finske i turske saune postaju sastavni dijelovi većih kupaonica.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

  • 0

Dnevni boravak kao prostor za odmor i druženje postaje vrlo blizak kuhinji, stilom, bojama i oblikovanjem. Sjedeće ganiture su vrlo prostrane s naglašenom ergonomijom, izrađene od tkanine ili kože. Baza im je diskretna, a jastučići su u pepito uzorku, cvijetnom, prugastom, kariranom ili u vrlo živim bojama. Obavezan element je foteljica. Boje koje dominiraju u boravku su siva, smeđa, krem, bijela kao bazne, a na njih se nadovezuju plava, narančasta, ružičasto-crvena, crvena, žuta, žarkozelena. Jake boje se u detaljima koriste i na komodama te regalima za tv, koji su kompozicijski dinamični i razvedeni. Izrađeni su od tamnog ili svijetlog drveta, (rjeđe četkani efekt), a dopunjene detaljima od metala, stakla, mdf-a u živim bojama. Igra punih i praznih elemenata se stilski povezuje sa kuhinjom. Klub stolići su često od kamena ili stakla, pravokutni, ovalni, poligonalni. Smješteni su na tepihe, koji imaju stari, istrošeni efekt, a izvedeni su kao patchwork. Rasvjeta je dinamična, unutar samih komoda i regala, a lampe su samostojeće i velikih formata. Završna obrada svih detalja je  tehnološki na vrlo visokoj razini.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

  • 0

Trendovska razigranost i dinamičnost se u spavaćim sobama najviše izražava kroz uzglavlje kreveta. Ono postaje kompleks noćnih ormarića, polica te samog uzglavlja, integriranih u zanimljivu cjelinu. Cijelu priču prate ormari koji su čistih formi, ali u detalju prate temu uzglavlja. Walk in ormar je važan prostor spavaonice, ukoliko ga je moguće izvesti. Toaletni stolić, kao dio priče o vraćanju u prošlost, ponovo postaje dio spavaće sobe. Drvo, kamen, mdf, staklo, žive boje u detaljima -  trendovski su elementi spavaće sobe. I ovdje je efekt visokog sjaja sve manje prisutan, a dekorativni jastučići raznih oblika, tkanina i boja su neizostavni.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

  • 0

Dječja soba je idealan prostor za interpretaciju novih trendova koji su dinamični i izražajni. Dječji kreveti su šareni i maštoviti, često povezani s ormarima i radnim stolom u jednu kompozicijsku cjelinu. Fronte ormara su vrlo dinamične, bilo da se radi o kliznim ili zaokretnim vratima. Kombinacija boja i različitih materijala daje im živost, a priču dodatno pojačavaju police neobičnih oblika, te igra punih i praznih elemenata.  Žuta, plava, zelena, ružičasta boja obogaćene grafikama i materijalima pružaju pravi užitak u dječjim sobama, čak i za odrasle!

Monika Galović, dipl. ing. arh.

  • 0

Ovogodišnji sajam je bio pravi užitak. Možemo slobodno reći da je svijet oslobođen svih recesijskih ustezanja i strahova te novi trendovi, nadahnuti inspiracijom prošlosti i obogaćeni novom dinamikom i tehnologijom, hrabro idu dalje!

Monika Galović, dipl. ing. arh.

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se