interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Staklo – elementarni materijal u interijerima

Staklo – elementarni materijal u interijerima
Staklo je jedan od osnovnih materijala u našim životnim prostorima već nekoliko stoljeća i sve do današnjih dana sve više pronalazi svoje mjesto u interijerima. Do sada smo staklo staklo primjenjivali kao stakla za vitrine, staklene lampe, ogledala, police i stakla za vrata. Željeli bismo Vam pomoći u pojašnjenju mogućih primjena stakla u modernim interijerima i njegovim mogućnostima obrade.

06.12.2009.

Bokart

0

Staklo za vrata se već dugi niz godina koristi kao dekorativni element i često se zadržava samo na odabiru satiniranog stakla ili modeliranog vitrajnog stakla. Današnje mogućnosti u staklu daju nam prostor za dekoriranje stakla u klasičnim drvenim vratima prema našim željama i u skladu sa željenim dizajnom. Staklo može biti uz klasnično satinirano, (bolja obrada od pjeskarenog stakla zbog dugotrajnosti i zaštite od mrlja na staklu) i satinirano u bojama, koje daje isti mat efekt na staklu, ali samo u bojama.

  • 0

Također motivi na staklu mogu biti izvedeni na bezgranično mnogo mogućnosti što bi označilo da se staklo može satinirati prema zadanom modelu, dvostruko satinirano ili čak raditi prelaze u dubinama obrade satiniranog stakla. Znači možete sada i klasična drvena vrata prilagoditi svojim željama i s vrlo malo intervencija na staklu dobiti vrlo elegantne efekte. U zadnje vrijeme sve su više tražena cijela staklena vrata, odnosno pravilnim nazivom stakleno krilo.

  • 0

Poštivajući sve sigurnosne i tehničke zahtjeve, staklo se lako može primjeniti kao krilo ili kao klizna staklena vrata. Staklo se pri tome izrađuje od 8 ili 10mm kaljenog (sigurnosnog) stakla, što će označiti da je staklo dovoljno čvrsto da izdrži sve nalete i udarce. Stakleno krilo se može prihvatiti na drveni štok, aluminijski štok ili čak postaviti staklo bez štoka, tj. na čvrsti nosivi zid. Postoje mogućnosti i modularnih sistema prihvata sa nadsvjetlom ili čak sa svijetlim fiksnim staklom. Sama obrada ponovno dozvoljava satiniranje, satiniranje s dizajnom, u boji, s aplikatorima na staklu, različite intervencije u umjetničkom smislu.

  • 0

Staklena vrata mogu ponuditi odvajanje prostora, dobru termičku i zvučnu izolaciju, ali i važan element dizajna u interijeru. Bitno je znati kod planiranja da se staklena vrata moraju moći prihvatiti na drvene štokove od punog drveta ili mediapana, te da se vrata mogu postaviti i na sredinu štoka kako bi se mogla otvarati pod kutem od 180 stupnjeva. Također trebalo bi se pridržavati standarnih dimenzija, jer vrata moraju ostati lagana za otvaranje i zatvaranje, a to se gubi sa povećanjem površine stakla.

  • 0

Trend u interijerima, koji se dotiče kuhinje, je stakleni kuhinjski zid kao alternativa oblogama od  keramičkih pločica. Radi se o postavljanju stakla na površinu između dvaju kuhinjskih elemenata, po mogućnosti iz jednog komada, bojano prema RAL karti, jednobojno, višebojno ili s uzorcima. Staklo se može prilagoditi svim potrebnim izrezima, pobrusiti i okaliti – što znači da će jedino tako staklo biti otporno na toplinu i udarce.

  • 0

Prednost ovakvog stakla je njegova cijeloplošnost, nema prevelikih i čestih fuge, daje elegantni sjaj kuhinji, vrlo jednostavno se  prilagođava postojećem dizajnu u stanu i dobivate unikatan element u interijeru. Sama montaža stakla se odvija uz pomoć neutralnih silikona, ljepljenjem na zid ili s nosačima za staklo, koji rade distancu stakla od zida, ali time dobivate više nedostataka nego prednosti.

  • 0

Trend je i postavljanje kliznih staklenih vrata. Ona su ekonomičan i dizajnerski prihvatljiv element u uređenju interijera. Klizna vrata štede prostor, zauzimaju tek nekoliko centimetara prostora od zida, ali  moraju imati u nastavku dužinu zida koliki je i krilni otvor. Ne postiže se velika zvučna izolacija, ali se postiže funkcionalnost i efekt odvajanja prostora. Staklo, koje se koristi za klizna vrata je debljine 8 ili 10 mm, kaljeno (sigurnosno) ili laminirano staklo, koje različitim mogućnostima prihvata riješava sve zahtjeve.

  • 0

Spomenimo da se od standardnih elemenata u dizajniranju interijera koriste staklene police, koje su podložne dekoriranju i različitim načinima prihvaćanja. Stakleni stolovi su već dugo u ponudi, a mogu biti izrađeni prema mjeri i želji. Takvi elemetni se u prostor mogu  lako implementirati, a donose prozračnost i lakoću. Ukratko ćemo spomenuti i ostale mogućnosti primjene stakla u interijerima. Staklo u kupaonici se može postaviti kao staklena tuš kabina, ogledalo, obloga zida sa staklom, te novitet - stakleni umivaonik. Tehnologija i načini primjene stakla u kupaonicama zahtjevaju određenu pripremu te svakako i detaljnije pojašnjavanje primjene. Staklo nalazimo u sistemima ugradbeni h ormara, kliznih sustava na ormarima, staklenih pregradnih stijena, koje mogu biti fiksne i pomične, te također staklenih ograda, stubišta i čak prozorskih klupčica.

  • 0

Tvrtka Bokart iz Zagreba, specijalizirano se bavi dekorativnim staklima u arhitekturi i interijerima te rado prihvaća rješavanje nepoznanica i zahtjeva sa staklom.

Kontakt:

Proizvodnja:
Orehovečki brijeg 2
10000 Zagreb

Salon:
Markuševačka cesta 125a
10000 Zagreb
Tel: 098 / 166 5591
Fax: 01 / 298 4201

E-mail: marketing@bokart.hr

Web: www.bokart.net

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se