interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Ogrjevna tijela – ukras prostora

Ogrjevna tijela – ukras prostora
Položaj ogrjevnih tijela uvelike će utjecati na konačan raspored elemenata u prostoru. Osim svoje primarne uloge, zagrijavanja, mogu postati efektna dekoracija prostora i njen istaknuti element.

19.01.2009.

interijerNET.hr

0

Radijatori, kao ogrjevna tijela, su kod nas dugo su bili zapostavljeni s dizajnerske strane i tako bili nužni, ali nikako estetski vrijedan, element prostornog uređenja. Pojedinci su, želeći ih prikriti, izrađivali maske za radijatore s različitim perforacijama za propuštanje toplog zraka i na taj ih način neutralizirali u prostoru. Maske su bile redovito prilagođene već postojećim materijalima ili bojama u prostoru te su na taj način postajale komadi namještaja pogodni za odlaganje knjiga ili nekih drugih predmeta.

  • 0

Prilikom projektiranja prostora i određivanja položaja ogrjevnih tijela u njemu, arhitekti uvelike moraju obratiti pozornost na njihov pravilan položaj. Razlog tome je što učinkovitije zagrijavanja prostora, ali i njegova funkcionalnost, koja nepravilnim položajem ogrjevnih tijela može biti bitno poremećena. No, paleta dizajnerskih radijatora, grijaćih ploča i drugih vrsta ogrjevnih tijela, olakšala je arhitektima ovaj zadatak, jer ogrjevno tijelo više ne treba biti skriveni već istaknuti element u prostoru!

  • 0

Mnogobrojni arhitekti i dizajneri su inspiraciju za svoj rad našli u ogrjevnim tijelima. Njihov dizajn, istaknut kroz raznovrsne oblike, boje i materijale, stvorio je od njih dekorativne elemente, koji su više nalik umjetničkim djelima neko ogrjevnim tijelima. Ovakvi oblici su im uveli novo značenje u interijeru te dali mogućnost nadomještanja slika na zidovima, skulptura te drugih dekorativnih predmeta, koji na svojstven način obogaćuju prostor.

  • 0

Materijali za izradu dekorativnih ogrjevnih tijela su raznovrsni, pa se i konačni efekti, koje stvaraju na određenim pozicijama, mogu kreirati prema vašim osobnim željama ili prostornim zahtjevima. Kamene, metalne ili staklene obloge, transformirat će grijaće tijelo u praktičan komad namještaja, koji osim što zadovoljava sve toplinske zahtjeve, služi za odlaganje ručnika u kupaonici ili integriranim policama i ogledalom, omogućava zamjenu pojedinih elemenata u kupaonici, ulaznom prostoru ili dnevnom boravku.

  • 0

Izazovi koje pružaju najnovije dizajnirana ogrjevna tijela su veliki. Modularni LED – lit kućni radijatori se izrađuju od lijevanog aluminija u najrazličitijim oblicima te se postavljaju kao modularni elementi na zidove u kompozicijama prema vlastitim željama. LED rasvjeta, skrivena iza aluminijskog kućišta, stvara indirektnu rasvjetu u različitim bojama te postiže kromoterapijske efekte. Radijatori mogu biti električni ili hidraulički.

  • 0

  • 0

Mnogima će ograničavajući faktor za odabir dekorativnih ogrjevnih tijela biti raspoloživa financijska sredstva. No, treba uzeti u obzir da ovakva ogrjevna tijela ne trebaju biti postavljena posvuda već samo na istaknutim pozicijama u frekventnim prostorima poput dnevnih boravaka, blagovaonica, ulaznih prostora ili kupaonica. Na taj će način doći do punog izražaja svojim dizajnom i zamijeniti neke dekorativne ili funkcionalne elemente u prostoru. Ukoliko zadovoljavaju dvije ili više funkcija u prostoru – zagrijavanje, dekoriranje te praktična upotreba (npr. odlaganje predmeta), u potpunost će opravdati povećana ulaganja.

  • 0

Dekorativna ogrjevna tijela su postala pravi hit. Odaberite dizajn i sistem prilagođen postojećem sistemu grijanja te uživajte u toplini i ljepoti koju odašilju u prostor!

  • 0

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se