interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Kamini – toplina sa stilom

Kamini – toplina sa stilom
Odabirom vrste kamina, dajete karakter prostoru u kome se on nalazi. Poznata je izreka da kamin čini kuću domom. I zaista, gotovo niti jedan element uređenja prostora ne može stvoriti osjećaj zadovoljstva kakav se javlja dok sjedite uz kamin.

01.12.2008.

interijerNET.hr

0

Razvoj kamina je započeo u 14. st., iako je otvoreno ložište i ranije predstavljalo centralni dio i «srce» kuće. Tijekom stoljeća kamin je doživio mnogobrojne tehničke i dekorativne izmjene, koje su bile popraćene smjenom stilskih razdoblja. U 19. st. dobivaju jednostavnije oblike kao suprotnost prijašnjim „nakičenim“ kaminima. Sve do danas možemo susreti različite stilove u oblikovanju kamina, od modernih, u čistim geometrijskim linijama do onih koji i dalje prate smjernice velikih povijesnih razdoblja. Odabir kamina ovisit će prije svega o stilu uređenja vašeg doma, koji će, bilo da je moderan, klasičan, rustikalni ili stilski biti naglasak i nadopuna već postojećem ugođaju prostora.

Kamini se izrađuju od različitih materijala, pa će i odabir završne obloge ovisiti isključivo o vašim željama. Osim toga, prema željama možete odabrati kamin s otvorenim ili zatvorenim ložištem te ugraditi određeni tip gusnatog ložišta, koja se međusobno razlikuju prema veličini, snazi, načinu otvaranja vrata itd. Ložišta mogu biti na kruta goriva te električna ili plinska. Odabir će ovisiti o postojećim uvjetima prostora u koga se kamin ugrađuje.

Kako bi ugradnja kamina bila kvalitetna, a njegovo funkcioniranje pravilno i ugodno za boravak uz njega, potrebno je zadovoljiti određene zahtjeve u kojima će vam najbolje pomoći tvrtke koje ugrađuju kamine. Savjetovanje sa stručnjacima kao i izvedba od strane specijalizirane tvrtke, omogućit će garanciju za proizvod koji se ugrađuje. Osim toga, oni će preporučiti tip kamina koji će najbolje odgovarati postojećim uvjetima.

Kamini se uvijek postavljaju na dovoljno čvrstu i stabilnu podlogu. Svojom težinom stvaraju pritisak te ih nije preporučljivo stavljati na podloge s mekim izolacijama, jer dolazi do stiskanja iste te pucanja na kontaktu između kamina i zida.

Najugodniji osjećaj stvaraju kamini s ložištem na drva, zbog prirodnog načina loženja. No, ugradnjom ovakvog tipa ložišta trebaju biti zadovoljeni određeni uvjeti. Jedan od osnovnih je osiguranje dovoljnog promjera dimnjaka, koji za otvorene kamine iznosi Ø 250 -300 mm, a za kamine sa zatvorenim ložištima Ø 200 – 250 mm. Ukoliko imate manji promjer dimnjaka, stručnjaci će vam savjetovati tip kamina i ložišta koji će se uklopiti i u manje promjere. Sljedeći bitan zahtjev je dovođenje svježeg zraka koji će pomoći boljem sagorjevanju, a time i bržem zagrijavanju prostorije. Optimalan promjer cijevi za dovod vanjskog zraka je Ø 160 mm, a promjer može biti podijeljen u dvije ili tri cijevi manjeg promjera.

Položaj kamina u prostoriji treba biti naglašen tako da je pogled na njega omogućen sa svih strana. On postaje centralno mjesto okupljanja, osobito u hladnim jesenskim i zimskim danima kada se više vremena provodi kod kuće u obiteljskom okruženju. Romantično i toplo ozračje, koje širi oko sebe, ugodno je svakom pojedincu te stoga požurite ukoliko još niste ugradili kamin i uživajte ove zime u njegovim čarima...

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se