interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Unesite sklad u prostor

Unesite sklad u prostor
Ugodan ambijent interijera sa skladno posloženim elementima namještaja, bojama te podnim i zidnim oblogama, rezultat je uravnoteženih odnosa, koji uvelike utječu na doživljaj prostora. Jednostavnim zahvatima, unijet ćete sklad u prostor doma te uživati u općoj harmoniji.

29.08.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

0

Vjerojatno ste se ponekad osjećali kaotično u prostorima u kojima ste živjeli ili koje ste posjećivali. Neuravnotežen odnos među elementima u prostoru dovodi do osjećaja neugode čak i kada nismo svjesni elemenata koji ju stvaraju. Uvođenje reda i sklada u prostor se može napraviti na različite načine, a pozitivni rezultati će se očitovati na vizualan, ali i psihološki način.

  • 0

Posebnu pažnju oko uvođenja uravnoteženih odnosa je potrebno posvetiti onim prostorijama u kojima najviše boravite, odmarate ili učite, poput dnevnih boravaka, spavaćih, dječjih ili radnih soba. Skladno uređeni prostori pomoći će boljem opuštanju te bržem učenju i koncentriranju. Zbog ovih, ali i mnogih drugih razloga, uređenje doma je posebno izazovan, ali i zahtjevan zadatak, koji u konačnici mora ispuniti potrebe svih ukućana, bez obzira na njihovu dob, spol ili zanimanje.

  • 0

Uvođenje sklada u prostor se jednostavno uvodi bojama. Ukoliko u interijeru imate stilski ili dizajnerski neusklađene elemente, koji stvaraju kaotične ugođaje, povežite ih bojom, koja će dominirati prostorom te tako u drugi plan staviti njihove različitosti. Efekte pojačajte detaljima i dekorativnim tkaninama u istoj ili sličnoj boji te tako temu odabrane boje provucite kroz cijeli prostor.

  • 0

Simetričnim postavama elemenata unijet ćete smirenost i pravilan ritam u prostor. Simetrijom se možete poigrati u bilo kojoj prostoriji stana, pa čak i u formiranju pojedinih elemenata namještaja ili kuhinje. Simetrija je omiljena mnogima koji uživaju u pravilnosti i redu, pa se stoga preporučuje kao prostorna koncepcija i onima, koji ih žele uvesti u prostor.

  • 0

Savršen sklad postiže se odmjerenim kombiniranjem materijala, koji mogu naglasiti, ali i smiriti prostorne ugođaje. Ukoliko odaberete materijal s naglašenom bojom, strukturom ili teksturom, primjenite ga na način koji ga postavlja u prvi plan te primjenite kroz različite elemente, npr. pod, vrata, police, itd. Na taj se način formiraju uravnotežene plohe u prostoru, koje možete dodatno naglasiti bojom zidova.

  • 0

Sklad u prostoru jednostavno ćete istaknuti dekorativnim detaljima, koji se mogu pojavljivati samostalno ili kao aplikacije na namještaju. Isti, ali u različitim veličinama, te različiti, ali u istim bojama, bit će dovoljni za uspostavljanje jasnih odnosa u prostoru u kome dominiraju. Ukoliko dekoraciju odaberete kao osnovni element uspostavljanja sklada, potrudite se da ostali elementi svojim oblicima i bojama budu smireni i nenametljivi.

  • 0

Grupiranje elemenata ili predmeta stvara skladne odnose u prostoru. Kaos često čine nepravilno posložene knjige, ukrasni predmeti, slike na zidovima, itd. Jasnim formiranjem zona u kojima se smještaju točno određeni predmeti, poput biblioteka, galerijskih zidova sa slikama, vrtova sa sobnim biljem, itd., unosite jasnoću, red i preglednost, koji rezultiraju prostornim skladom.

  • 0

Harmoničan interijer bit će onaj koji ima stilski usklađen nameštaj, a dodatni ugođaj pojačat će primjena istih ili sličnih boja. Stilska povezanost namještaja, zavjesa, zastora, dekorativnih tkanina i ukrasnih predmeta stvara jasnu sliku o prostoru i ugođaju koji se želi postići. Skladni odnosi se mogu kreirati unutar svih stilova, pa konačna odluka ovisi o ukusima pojedinaca.

  • 0

Težnja skladnim prostornim odnosima odražava i težnju za skladnim životom. Ukoliko ga želite postići, započnite s interijerom vlastitog doma u kome završavate i započinjete svaki novi dan...

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se