interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Trend – dekorativne zidne obloge

Trend – dekorativne zidne obloge
Dekorativne zidne obloge su hit u opremanju interijera. Raspon materijala i tema, koje se pojavljuju na zidovima je raznolik – od fototapeta s realističnim prikazima do prirodnih i umjetnih materijala, koji obogaćuju i naglašavaju zidove u prostoru.

13.02.2011.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Interijer je kompleksna cjelina u kojoj svaki dio – podna, zidna i stropna površina, rasvjeta i namještaj, sudjeluju  jednakovrijedno u stvaranju konačnog ugođaja. No, kako bi prostor dobio pravu vrijednost, potrebno je stvoriti pravilne omjere u naglascima pojedinih dijelova i zona. Na taj način, on postaje harmoničan, a ne kaotičan.

  • 0

Trendovi su naglasak stavili na dekoraciju zidnih površina, koje su svojom vertikalnom pozicijom i površinom koju zauzimaju, vrlo dominantne u prostoru. Ukoliko odlučite slijediti ovaj trend, podne i stropne površine podredite njihovom uređenju, kako stilski, (uklapanjem ili kontrastom), tako i koloristički. Tema zidne obloge može nametnuti temu uređenja prostora, pa je vrlo važno i namještaj uklopiti u željenu priču o interijeru.

  • 0

Dekorativne zidne obloge se mogu pojaviti u svim prostorijama doma. Ukoliko ste u dnevnom boravku odabrali jednu vrstu zidne obloge, npr. od prirodnih materijala, u spavaćoj ili dječjoj sobi možete odabrati sasvim drugačiju – od umjetnih materijala, fototapetu, itd. Odabir vrste dekorativnih zidnih obloga vas ne treba sputavati ukoliko ih odabirete za različite, odvojene prostore, no ukoliko se radi o povezanom prostoru dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje, morate biti vrlo pažljivi.

  • 0

Naglašavanje dvaju zidova u istom, povezanom prostoru je najlakše izvesti istom vrstom dekorativne obloge, no oni hrabriji će se poigrati različitim vrstama. Ovakve kombinacije mogu biti vrlo efektne, ali samo ako imate istančan ukus pri odabiru ili sve prepustite stručnim osobama za uređenje interijera. U protivnom, cijela priča oko uređenja interijera može biti prenaglašena i opterećena velikim brojem različitih elemenata, jer ne zaboravite, u prostoru se pojavljuje i namještaj, rasvjeta, podne obloge, dekorativni predmeti, itd.

  • 0

Za sve one koji vole prirodne materijale poput drva, kamena ili opeke, a nemaju ih prilike staviti na svoje zidove, iz praktičnih ili financijskih razloga, trendovi su postavili rješenje: fototapete s realističnim prikazom ovih materijala. Iako će se istinski zaljubljenici prirode i trajnih vrijednosti pomalo šokirati ovakvim rješenjima, odmah ćemo naglasiti: ne posežite za ovakvim fototapetama u kućama i vikendicama na moru, planini ili bilo gdje u prirodi, jer će konačni efekt izgledati vrlo loše. Uz ovakve fototapete odaberite moderan, praktičan, minimalistički namještaj, ne kombinirajte namještaj od punog drva ili prirodnih furnira, jer on ipak pripada uz pravi kameni, drveni ili zid od opeke.

  • 0

Trendovske tapete mogu imati i apstraktne uzorke, ali ne s multipliciranim sitnijim ili krupnijim uzorcima već kompletnim prikazom, formiranom kompozicijom u dimenziji čitavog zida, poput slike. Ovakve tapete su odličan odabir za spavaće sobe, a idealna pozicija im je na zidu uzglavlja kreveta. Konačan efekt se može dodatno začiniti rasvjetom.

  • 0

Dječje sobe su također idealne za odabir fototapeta s apstraktnim ili realističnim prikazima. Ovako obrađen zid će značajno dinamizirati dječju sobu, pa je vrlo bitno odabrati motive i boje u skladu sa spolom, senzibilitetom i karakterom djeteta. Poželjno je naglasiti zid na kome je postavljen radni stol, ali dobar efekt će se postići i postavljanjem dekorativne obloge na neki drugi slobodan zid u sobi.

  • 0

Prirodne dekorativne obloge su apsolutni hit. No, njihova postava, pogotovo kada se radi o drvu nije više klasična. Ukoliko želite osjetiti toplinu drveta u prostoru, možete posegnuti i za klasičnim, jednostavnim načinom slaganja, poput „brodskog poda“. No, trendovi nude puno „uzbudljivije“ i kompliciranije načine slaganja, kao npr. uzdužno piljene plohe trupaca, koje svojim horizontalnim slaganjem na zidu čine fantastične efekte.

  • 0

Najnoviji trendovi su ponudili širok spektar dekorativnih zidnih obloga, pa smo sigurni da će naći mjesto i u vašem domu te mu dati novi, uzbudljivi ugođaj!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se