interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Kamini za svaki dom

Kamini za svaki dom
Najnovije generacije kamina pružaju mogućnost svim pojedincima da si ispune želje i postave kamin i u dom bez dimnjaka. Na taj je način ugođaj, koga prisutnost vatre unosi u dom, postao dostupan svima.

10.10.2010.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Iako se ljubitelji kamina neće odreći ugođaja klasičnog kamina, koji se loži drvetom, nove generacije kamina na biogoriva predstavljaju odlično rješenje za sve one čiji stambeni prostori nemaju dimnjake i mogućnost ugradnje klasičnih kamina. Raznovrsni dizajn kamina, pruža mogućnost odabira željenog modela i stila, koji će se uklopiti s načinom uređenja postojećeg interijera – klasičnog ili modernog.

  • 0

Biokamini se lože bioetanolom, a produkti sagorjevanja su takvi da ne otpuštaju nikakve mirise, dim, čađ ili pepeo u prostor. Nije potreban dimnjak niti bilo kakva druga instalacija. Jednostavno se postavljaju na zid ili uz zid, a kada se ne koriste u funkciji kamina, izgledaju vrlo dekorativno u prostoru. Proizvode se u različitim oblicima i dimenzijama, pa su kao takvi prikladni i za vrlo male stambene prostore.

  • 0

Biokamini se izrađuju od vatrootpornih materijala, a prilikom kupovine kod ovlaštenih prodavača dobit ćete i potrebne certifikate o sigurnosti takvog proizvoda. Najčešće se izrađuju od obojanog, nehrđajućeg i brušenog nehrđajućeg čelika bojanih odabranom bojom iz RAL palete, vatrootpornog stakla te drveta, koje se koristi za dekorativne fasadne detalje.

  • 0

O dimenziji kamina ovisi kapacitet spremnika za bioetanol, a time i vrijeme gorenja. Kapacitet je najčešće do 2l, a vrijeme gorenja 3 sata što je sasvim dovoljno za ugodno večernje druženje. Postoje i veći spremnici, koji vrijeme gorenja produžavaju do 6 sati. Ovakvi kamini ne zagrijavaju prostor, poput klasičnih, već imaju isključivo dekorativnu ulogu. Svaki model kamina ima definiranu minimalnu površinu prostorije u koju se može smjestiti, pa prilikom odabira obratite pažnju na ovaj važan detalj.

  • 0

Kamini na bioetanol mogu biti za vanjsku i unutarnju upotrebu. Ovisno o modelu, ne moraju biti fiksirani na zidu već slobodnostojeći, pa se mogu premještati u različite dijelove prostora ili različite prostorije. Obzirom da su mobilni i ne griju prostor, poseban efekt stvaraju na terasama, vrtovima ili balkonima u vrijeme kada se još može sjediti vani. Na taj način u proljeće ili ranu jesen, kada klasični kamini najčešće još nisu u upotrebi, možete uživati u plamenim ugođajima na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

  • 0

Bioetanol je gorivo koje sagorjevanjem ne proizvodi štetne produkte. Ono otpušta toplinu, paru i ugljični dioksid, koji se ne pojavljuje u većoj količini nego što ga proizvodi ljudsko disanje. Osim toga, iz ovog razloga su propisane minimalne kvadrature prostorija za smještaj kamina na bioetanol. On nema mirisa i potpuno je biološki proizvod, koji se dobiva iz obnovljivih sirovina. Gotovo sve zemlje Europske unije znatno su povećale proizvodnju bioetanola u posljednjih deset godina, koji svoju primjenu ima i u drugim područjima. On je potpuno bezopasan i praktičan za kućnu upotrebu goriva za biokamine.

  • 0

Kamini na bioetanol mogu biti različitih oblika - u potpunosti izgledati kao klasični kamini ili biti moderni i inovativni u svom načinu oblikovanja i korištenja u prostoru. Pojedine modele možete premještati i postavljati kao dekoraciju na klub stolić, komodu ili druge elemente u prostoru. Na taj način kamin postaje postolje plamena, koje može biti otvoreno, dekorativno ograđeno žicom ili drugim materijalima te djelomično ili u potpunosti ograđeno staklom. Modeli s plamenikom zaštićenim vatrootpornim staklom preporučljiv su odabir za obitelji s malom djecom.

  • 0

Neobični modeli kamina djeluju skulpturalno u prostoru, pa svoju aktivnu ulogu imaju i u vremenu kada se ne koriste kao kamini. U to vrijeme se mogu dodatno dekorirati kamenjem, cvijećem ili suhim granama te tako dobiti novi izražaj u prostoru.

  • 0

Kamini su postali dostupni svima. Iako je klasični kamin nenadmašan u stavranju ugođaja u prostoru, biokamini stvorit će romantične i tople ugođaje i u vašem domu.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se