interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Osvježavajući interijeri

Osvježavajući interijeri
U vrućim ljetnim danima, ugodno ćete se osjećati u osvježavajućem interijeru svoga doma, a osim klima uređajima, efekte ćete pojačati i načinom uređenja.

09.08.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

0

Ljeto je omiljeno godišnje doba, ali sa sobom donosi i velike vrućine od kojih se štitimo na različite načine. Ugodan osvježavaući interijer djelovat će poput hladnog napitka na vrućem suncu. Sve obaveze koje vas očekuju unutar doma, obavit ćete jednostavnije i brže ukoliko je uređenje prostora prilagođeno visokim vanjskim temperaturama.

  • 0

Načini za brzo i efektno osvježenje prostora su različiti. Jedan od najjednostavnijih je ličenje zidova u željene boje. Preporučujemo bijelu, svijetlo plavu, nijanse zelene, nježno ljubičastu, itd. Ovo su boje koje nalazimo u prirodi, a na ljudsku psihu djeluju hladnije od drugih boja. Kao takve su idealne za ljetne mjesece. Obojati možete samo dominantan zid u prostoru ili više njih.

  • 0

Vanjska zaštita od sunca igra veliku ulogu u spuštanju unutarnje temperature prostora, no značajni su i unutarnji zastori i zavjese, pogotovo na južnim, jugozapadnim i zapadnim stranama svijeta. Prozračni zastori i zavjese u svijetlim nijansama bit će puno efektniji u postizanju osvježavajućeg ugođaja od teških i tamnih. Ukoliko ste ljubitelj ovih drugih, zamijenite ih u ljetnim mjesecima lepršavim i svijetlim, zbog postizanja željenih efekata.

  • 0

Obloge zidova mogu značajno utjecati na ambijent i psihološki osjećaj temperature prostora. Dok se drvene obloge vežu uz tople prostorne ugođaje, kamen stvara suprotne, pa je stoga preporučljiv kao materijal u vrućim ljetnim danima tj. krajevima s puno toplih dana u godini. Obzirom da zidne obloge ne možete mijenjati jednostavno kao npr. boju zidova, postojeće obloge kombinirajte s bojama ostalih elemenata. Na taj način možete tople interijere ispunjene drvenim oblogama „ohladiti“, a one kamene dodatno osvježiti.

  • 0

Uvođenje zelenila u prostor je jedan od najboljih načina za osvježenje interijera. Zelenilo možete uvesti postavljanjem pojedinačnih sobnih biljaka, stvaranjem zelenih kutaka tj. unutarnjih vrtova ili otvaranjem pogleda prema vanjskom vrtu. Posljednje rješenje je odlično za sve one koji imaju kuću i ozelenjeno dvorište, koje se preko velikih staklenih stijena uvodi i u unutrašnjost. Zelenilo opušta, osvježava i podiže kvalitetu prostora.

  • 0

Motivi vode u interijeru će u potpunosti ispuniti ono što od njih očekujete – osvježenje prostora. Unutarnje fontane će zvučno pojačati ove ugođaje. Motive vode možete unijeti unutarnjim ili vanskim bazenima, koji će vizualno biti povezani s interijerom, hidromasažnim kadama tj. jacuzzi – ima ugrađenim u unutarnji prostor ili povezane vanjske terase.

  • 0

Osvježavajuće ugođaje možete postići i svjetlosnim efektima. Uvođenjem bijele ili plave svjetlosti, koja se ugrađuje kao indirektna u elemente namještaja, psihološki ćete sniziti temperaturu prostora. Odaberite led rasvjetu, koja ne isijava toplinu i ima dugi vijek trajanja. Dobar efekt ćete postići ugradnjom ovakve rasvjete u kuhinju, jer je to prostorija u kojoj je često povišena temperatura zraka zbog pripreme hrane.

  • 0

Odabirom materijala namještaja uspješno ćete regulirati osjećaj svježine u prostoru. Metal i staklo, kao pojedinačni ili u kombinaciji, odlično se uklapaju u ljetnu shemu kreiranja osvježavajućih interijera. Staklo je transparentan materijal, propušta svjetlost i naglašava prostornost. Stakleni komadi namještaja, u istom volumenu kao oni načinjeni od punih materijala, stvarat će drugačiji dojam, tj. činiti prostor oko sebe većim. Prozračnost je jedna od najvažnijih elemenata za stvaranje osvježavajuće atmosfere, pa je staklo idealan materijal za postizanje ovakvih ciljeva.

  • 0

Metal je hladan na dodir, ali i vizualno. Najčešće se pojavljuje kao vidljivi  konstruktivni dio namještaja s naglašenom dekorativnom funkcijom. Unesite metal u interijer doma kako bi pojačao osvježavajuće ugođaje. Njegova prisutnost, uz sve ostale detalje, učinit će vaš dom ugodnim za boravak u vrućim ljetnim danima!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se