interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Jednostavni načini da smanjite račun za grijanje

Jednostavni načini da smanjite račun za grijanje
Uštedite novac s ovim jednostavnim savjetima i trikovima. Iako ova zima, za sad, spada u relativno toplije nego inače, u većini kućanstava potrebno je grijanje (barem navečer). A grijanje, naravno, košta. U ovo recesijsko vrijeme moramo paziti na svaku kunu i štednja je potrebna u svim područjima našeg života, pa tako i među računima za grijanje.

21.01.2012.

Portal Žena.hr

0

Iako ova zima, za sad, spada u relativno toplije nego inače, u većini kućanstava potrebno je grijanje (barem navečer). A grijanje, naravno, košta. U ovo recesijsko vrijeme moramo paziti na svaku kunu i štednja je potrebna u svim područjima našeg života, pa tako i među računima za grijanje.

Samo zato što je vani hladno ne znači da morate do daske pojačati grijanja. U stvari, moguće je da toplinu zapravo rasipate, a s time i vaš novac. Ovi jednostavni savjeti i trikovi pomoći će vam da smanjite račun za grijanje...

Promijenite termostat

Ako imate stari termostat, servisirajte ga ili još bolje zamijenite za noviji, digitalni model koji košta oko dvjesto kuna, ali se dugoročno itekako isplati. Ako imate stariji i neispravan termostat, moguće je da vam potpuno krivo očitava toplinu u domu, te da puno više trošite. Digitalni termostati su lakši za upotrebu i omogućavaju vam programiranje postavki grijanja.

Programirajte termostat

S digitalnim termostatima možete točno programirati koliko da vam se grije kuća u pojedino vrijeme. Namjestite grijanje samo onda kada ste u kući, te ga isključite ili smanjite kada vas nema kod kuće ili po noći. I pazite kako ćete termostat namjestiti onda kada ste u kući, smanjenje već za dva stupnja može smanjiti račun za oko 10 posto.

Utoplite se

Prije nego uključite grijanje, toplo se obucite – stavite deblje čarape, toplu trenirku s dugim rukavima. Zbilja ne morate hodati po kući u kratkim rukavima i kratkim hlačama. Slojevito odijevanje je odličan način da manje potrošite na grijanje.

Smanjite grijanje vode

Obratite pozornost na temperaturu na koju je namješteno grijanje vode u domu. To ne mora biti "do daske" jer se ionako ne možete tuširati ili prati suđe u vreloj vodi. Smanjite grijanje vode, i već će to donijeti primjetljivu razliku.

Sačuvajte toplinu koju već imate

Mnogo aktivnosti po kući zapravo generira toplinu, kao što su kuhanje ili tuširanje toplom vodom. Kada se tuširate otvorite vrata da se toplina od para proširi i po drugim prostorijama u kući. Nemojte uključivati ventilator (u kuhinji i kupaonici) koji će brzo ukloniti topli zrak, koji želite zadržati.

Servisirajte ili provjerite svoj sustav grijanja

Bilo da se grijete na struju, plin ili drva – dobro je svake godine provjeriti funkcionira li sve kako treba. Kao i s termostatom, ako je nešto neispravno velike su šanse da ćete trošiti više energije uzaludno.

Nemojte dozvoliti da vam nepotrebno gubite toplinu

Zatvarajte vrata i prozore kada grijete. Provjerite i da li vam prozori i vrata dobro "dihtaju" (ne propušta hladan zrak) te ako je potrebno stavite gumicu oko prozora i vrata. Samo time možete uštedjeti 5 posto vašeg novca potrošenog na grijanje. Kako pronaći gdje vam je propuh? Čak i ako se radi o malom propuhu moguće ga je otkriti uz plamen svijeće ili dima mirisnih štapića. Njima provjerite sve prozore i vrata u kući.

Koristite zavjese i rolete

Otvaranje zavjesa i roleta (osobito na prozorima okrenutima na jug) tijekom dana omogućava da vam solarna radijacija zagrijava dom. Spuštanje roleta i povlačenje zavjesa  tijekom noći omogućava da toplina ostane u kući, odnosno da ne "pobjegne" van.

U suradnji sa portalom Žena.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se