interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Osmislite vaš obiteljski budžet

Osmislite vaš obiteljski budžet
Ako imate problema s praćenjem primitaka i izdataka s vašeg računa, odnosno ako imate mnogo nepotrebnih izdataka pa niti ne znate na što ste zapravo potrošili plaću, i ako zbog toga vaša obitelj jedva nekako preživljava iz mjeseca u mjesec, vrijeme je da uzmete papir i olovku u ruke i osmislite obiteljski budžet.

23.06.2009.

Portal Žena.hr

0

Ne znate na što ste potrošili plaću, pa zbog toga preživljavate iz mjeseca u mjesec?

Pozornost biste trebali obratiti na sljedeće:

1. Vaš budžet trebao bi biti osmišljen prema važnosti vaših potreba, vrijednosti i prioriteta. Posebno pažnju obratite na osobne želje svakog ukućana.

2. Budite realistični prilikom osmišljavanja kategorija trošenja i redovitih mjesečnih rashoda (krediti, rata osiguranja za auto, mjesečna svota za hranu i odjeću, otplaćivanje putovanja ili drugih troškova...)

3. Neka vaš budžet određuje diskrecijski dohodak (novac preostao nakon plaćanja svih važnih troškova) prije nego se upustite u neke neplanirane rashode.

4. Zaduženost na kreditnim karticama ne bi smjela prelaziti 15 posto vašeg ukupnog prihoda.

5. Odvajanje 5 posto ili više prihoda u neku štednju važan je dio elementa svakog kućnog budžeta. Zapamtite... nikad ne znate kad se može dogoditi neki nepredviđeni, neizbježni trošak.

6. Uključite sve članove obitelji u biranje prioritetnih ciljeva, odnosno troškova, i određivanje koliko će se za njih utrošiti novca.

7. Sve račune i transakcije bilježite što jednostavnije.

8. Zapamtite, vi ste jedini koji možete održati vaš budžet. Neplanska kupovina mogla bi sve upropastiti, pa se kontrolirajte.

9. Nemojte paničariti ako vaši rashodi premašuju prihode. Možda je potrebno samo ponovo pregledati planirani budžet i, nažalost, skresati neke stavke. Morate odabrati što su vam prioriteti.

10. Držite se dogovorenog budžeta!

11. Ako nikako sami ne možete osmisliti budžet, otiđite financijskom savjetniku, koji će vas uputiti što i kako dalje.


U suradnji sa portalom  

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se