interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Međunarodni sajam namještaja AMBIENTA 2012: Trend report

Međunarodni sajam namještaja AMBIENTA 2012: Trend report
AMBIENTA - 39. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, održan je od 10-14.10.2012. godine na Zagrebačkom Velesajmu. Kriza je ostavila vidljiv trag u općem dojmu ovogodišnjeg sajma Ambienta pa tako možemo reći da je bilo „svega po malo“, ali daleko od dovoljnog.

14.10.2012.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

U skromnoj ponudi ovogodišnjeg sajma ne možemo previše govoriti o trendovima, niti optimizmu koji je na Eurposkim sajmovima već prisutan, ali svakako je bilo dovoljno pojedinačnih izložaka koji zaslužuju pažnju šire javnosti.

Program vrtnog namještaja, iako predstavljen od strane samo dvije tvrtke, zaslužio je naveće pohvale.

Već na samom ulazu, sajam je obogatio duh renomiranog Koelnskog sajma sa njemačkim programom vrtnog namještaja - Skyliving, dizajnera Peter Ringhut-a koji je prošle godine upravo tamo bio izložen i osvojio nagradu „Reddot design award 2011“. Kvaliteta i dopadljivost ovog programa osvaja već na prvi pogled, a zastupa ga tvrtka Weittex.

 • 0

Tvrtka Rattan Sedia izložila je atraktivne vrtne garniture, od kojih je dio proizveden nakon ulaganja u nove strojeve koji su proširili i dizajnerske mogućnosti, a to se osobito odnosi na zaobljene forme.

 • 0

Program tapeciranog namještaja je bio najzastupljeniji. Hrvatska tvrtka Kvadra je ponovo i očekivano zabljesnula svojim novim modelima. Garniture i prototipovi izvedeni u koži ili tkanini, obogaćeni dekorativnim jastučićima s modernim prugastim uzorcima, plijenili su pažnju. Uz atraktivan dizajn i kvalitetnu izvedbu, korištene su i trendovske boje: plava, žuta, narančasta, smeđa i siva.

 • 0

Sjedeće garniture i tapecirani kreveti tvrtke Malagić ostali su u crno-bijelim i sivim tonovima, prilagođavajući se zahtjevima našeg tržišta.

 • 0

Među ostalima, moglo se vidjeti i nekoliko garnitura sa kariranim dekoracijama, što je također dio europskih trendova, kao i dio ponude iz klasičnog stila. U ovoj kategoriji briljirala je tvrtka Stilles, koja je, iako bez konkurencije, prikazala prekrasne komade klasičnog namještaja dnevnog boravka, blagovaonice i spavaće sobe.

 • 0

Moderni elementi namještaja dnevnog boravka bili su prisutni „u tragovima“ pa možemo reći da je taj dio jedno od većih razočarenja sajma.

Program kuhinja bio je također jako skroman, ali je kvaliteta izložaka bila odlična. Tvrtka SVEA prikazala je atraktivnu kompoziciju kuhinje i dnevnog boravka u smjeloj smeđe-crno-bijeloj kombinaciji boja, a sve obogaćeno dekorativnom rasvjetom i dekorativnim predmetima, čija je upotreba nezaobilazna. Oni su izvedeni od metala ili stakla, kao stilizacija oblika rogova.

 • 0

Tvrtka Sven prikazala je trendovsku kombinaciju otvorenih i zatvorenih elemenata kuhinje u neutralnim tonovima. Tvrtka SG Forma izložila je najnovije modele praonika i armatura marke BLANCO, od kojih je osobito atraktivna bila slavina iz koje izlazi vruća voda od 95°C, spremna za kavu ili čaj!

 • 0

Program madraca, od kojih je posebno interesantan madrac koji grije prikazala je Tvrtka Bernarda. Njihova kolekcija kreveta bila je obogaćena dekorativnim tkaninama u živim bojama: žuta, zelena i narančasta. Cijeli je izložbeni prostor bio vrlo jednostavan i dopadljiv i svakako treba pohvaliti trud za ukupan vizualni identitet.

 • 0

Tvrtka Perfecta izložila je dopadljivu kolekciju kreveta, čija će raznolikost zadovoljiti različite profile kupaca, od ljubitelja metalnih do tapeciranih kreveta, visokih ili jako niskih, naglašenog uzglavlja i sl. Smeđi, narančasti, „petrolej“ plavi, zeleni i sivi tonovi pokazali su da su njihova razmišljanja i trendovi daleko od hrvatske depresije, što je svakako pohvalno.

 • 0

Tvrtka Hespo izložila je cjelokupan stambeni i apartmanski program. Treba pohvaliti ukupan dojam izlaganja ove tvrtke, jer je bio na Europskoj razini. Bogata ponuda, pomno dizajniran prostor, interesantni elementi namještaja obogaćeni dekorativnim detaljima asociraju na svjetske sajmove i ukazuju na pozitivan duh ove tvrtke.

 • 0

Dinamične forme u namještaju, kombinacija boja i vrsta obrade materijala, uporaba živih boja sa jedne i prirodnih nenametljivih tonova sa druge strane, potpun su pogodak. Ovo je jedna od rijetkih tvrtki koja je izložila i dječju sobu.

 • 0

Program madraca i sjedećih garnitura izložila je i tvrtka Darido pa tako možemo reći da je ukupno program spavaćih soba i madraca na sajmu Ambienta bio vrlo kvalitetno predstavljen.

Program kupaonskog namještaja izložila je tvrtka Stigo. Iako jedini, prikazali su izuzetno elegantne elemente kupaonskog namještaja u kombinaciji sa kreativnim ogledalima.

 • 0

Izuzetno širok i kvalitetan asortiman podnih obloga: parketi, laminati, pluto, PVC obloge, linoleum, vinil i koža izložila je tvrtka Floor Experts.

Na sajmu su bili prisutni i hrvatski proizvođači peleta, kao i tvrtke prozvođači peći na pelete. Ovaj koristan ogrijevni materijal tek treba naći zapaženije mjesto u hrvatskim kućanstvima.

Za kraj treba posebno pohvaliti izloške „Centra za dizajn“, gdje se predstavilo 14 dizajnera na čelu sa arhitektom Krunoslavom Kovačem koji je prikazao namještaj od greda starog štaglja.

 • 0

Arhitekt Stipe Marasović izložio je Krevet za drvo ljubav, čije su noge interpretacija klina.

Tvrtka Interior ars izložila je spiralno, ručno izrađeno, drveno stepenište, koje u svojoj prekrasnoj skulpturalnoj formi pokazuje kako i u danima krize i depresije treba izlagati demonstraciju svoga iskustva i znanja i kako će to uvijek privući pažnju na najbolji način!

 • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se