interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Zdravi uredi

Zdravi uredi
Velik broj zaposlenih ljudi svoje radno vrijeme svakodnevno provodi u uredima. Računajući ukupno vrijeme provedeno u takvim prostorima, lako ćemo zaključiti da manje vremena, u okviru aktivnog dana, boravimo u vlastitom domu nego na radnom mjestu. Ovakva činjenica navodi na ozbiljno promišljanje o tome da ured u kome radimo treba biti pravilno i funkcionalno organiziran te omogućiti zdrave radne procese, koji će osigurati nesmetane funkcije tijela i psihe.

06.06.2011.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Osiguravanje „zdravog ureda“ tj. mjesta za rad, kreće već od samog projektiranja objekta u kome se uredi nalaze.  Potrebno je osigurati dovoljne količine dnevnog svjetla i broj osunčanih sati kroz pravilnu orjentaciju prostora te položajem prozora i vrata omogućiti prirodno provjetravanje bez pojave propuha. Uz mogućnost prirodnog provjetravanja, poželjno je postaviti i klimatizacijske uređaje, koji će regulirati vlažnost i temperaturu zraka u prostoriji. No, položaj radnog mjesta treba biti dovoljno udaljen i nikako direktno izložen pozicijama ispuhavanja zraka, toplog zimi ili hladnog ljeti.

  • 0

Ukoliko se u blizini ureda nalazi izvor buke, neophodna je dodatna zvučna izolacija zidova kako bi  se izbjegli problemi, koje uzrokuje duža izloženost prekomjernoj buci. Ako su uredi organizirani po katovima, dobra zvučna izolacija podova kao i mekša podna obloga, spriječit će prenošenje buke uzrokovano udarima obuće o pod i omogućiti bolju koncentraciju tokom radnog procesa.

  • 0

Odabir podnih i zidnih obloga u prostoru utjecat će na njegovu kvalitetu. Sve obloge koje sakupljaju prašinu i teže se održavaju, nezdrave su za dišne organe i kao takve nepreporučljive za radne prostore. Antistatik površine kao i tepisi s takvom vrstom vlakana, jednostavni su za održavanje i uklanjanje čestica prašine. Hladni podovi, poput kamenih ili keramičkih pločica nikako nisu preporučljivi za uredske prostore ili radna mjesta na kojima se duže stoji, čak ni u kombinaciji s ugrađenim podnim grijanjem.

  • 0

Prostorna dispozicija elemenata namještaja, poput radnih stolova i popratnih uredskih ormara i polica, mora biti pravilna kako bi osigurala nesmetan i zdrav radni proces. Ravnomjerna osvjetljenost radne plohe – s lijeve ili prednje strane, onemogućit će stvaranje sjene vlastitim tijelom i dodatno naprezanje očiju. S istim ciljem je potrebno osigurati efikasnu zaštitu od sunca, koja može biti vanjska ili unutarnja.

  • 0

Najnoviju trendovi u uređenju poslovnih prostora usmjereni su izrazito ka jednoj smjernici, a to je fleksibilnost. Promišljen dizajn, koji rezultira izrazitom funkcionalnošću i praktičnošću, imperativ je dizajnerima, koji projektiraju uredski namještaj za tržište. Bazični  elementi, koji uz različite demontažne dodatke postaju kompleksni i svojom strukturom i sadržajem omogućavaju obavljanje različitih zadataka, izazov su za projektante, a idealno rješenje za poslodavce, koji na ovakav način jednostavno povećavaju ili smanjuju broj radnih mjesta, reguliraju potrebnu veličinu radne površine i prostor za pohranjivanje dokumentacije te pretvaraju prostor prilagođen individualnom radu u prostor za grupni rad. Upravo ta mogućnost prilagodbe i stvaranja mikro radne sredine po mjeri svakog pojedinca, vrlo je bitna za organiziranje „zdravog ureda“.

  • 0

Ergonomski namještaj omogućit će pravilno držanje tijela tokom cijelog radnog dana. Jednu od najvažnijih funkcija ima ergonomski dobro projektiran radni stolac, koji će se svojim oblikom i mogućnostima prilagoditi svakom pojedincu i njegovim tjelesnim potrebama. Poželjne karakteristike takvog stolca su podesivo sjedalo po visini i dubini, podesiv nagib i anatomski oblikovan naslon za leđa i ruke te prozračna obložna tkanina ili neki drugi materijal ugodan za dodir i sjedenje. Postoje i ergonomski stolci s posebnim integriranim mehanizamom za kontrolu tenzije, koja omogućava prilagođavanje otpora mehanizma tjelesnoj težini korisnika tijekom dinamičkog sjedenja. Ovakve i slične karakteristike radnog stolca, utjecat će na učinkovitost, koncentriranost i motiviranost svih djelatnika.

  • 0

„Zdrav ured“ će to postati u pravom smislu riječi primjenom ekoloških materijala i proizvoda. To se prije svega odnosi na odabir prirodnih materijala za izradu namještaja, vrata i prozora te primjenu boja i lakova na prirodnoj bazi. Ukupan ugođaj upotpunit će dekoracija prostora sobnim biljem različitih veličina i vrsta. Unošenjem biljaka u prostor, unosite dio prirode u radni ambijent  te ga činite ugodnijim za boravak i rad.

  • 0

Dodatnu komponentu ugode i zdrave radne atmosfere unijet će boje u interijeru kao i primjena određenih aromatičnih ulja, koja će svojim mirisom utjecati na opće raspoloženje. Ostali detalji, poput dragih predmeta ili obiteljskih slika na radnim stolovima, stvorit će mentalno zadovoljstvo svakom pojedincu, jer će biti u ugodnom i zdravom radnom okruženju, prilagođenom vlastitim potrebama i željama.

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se