interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Zaštitite se od sunca

Zaštitite se od sunca
Zaštita od sunca je jedna od važnih tema u ljetnim danima. Iako je boravak na suncu u određenim količinama zdrav i preporučjiv, izloženost prostora, u kome se radi ili boravi, jakoj insolaciji, izaziva nelagodu. Stoga već pri projetiranju objekata treba posvetiti pažnju elementima zaštite od sunca, koji utječu na kvalitetu prostora, ali i arhitektonsko oblikovanje.

15.07.2012.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Načini zaštite od sunca, kada se govori o unutarnjim prostorima, su različiti, a najkvalitetnija zaštita se postiže elementima koji su postavljeni uz pročelje. Na taj način se s vanjske strane spriječava prodor sunčevih zraka u interijer i smanjuje neugodna insolacija. Važno je napomenuti da je insolacija, tj. kvalitetno osunčanje prostora izuzetno važno i to pogotovo u spavaćim sobama. Upravo iz tog razloga je istok najbolja orijentacija za spavaće i dječje sobe.

  • 0

Kvalitetna zaštita od sunca na terasama i balkonima postiže se nadstešnicama. Osim što štite samu terasu ili balkon, efekti zasjenjenja se osjete i u interijeru. Uspješnost zaštite od sunca nadstrešnicom će uvelike ovisiti o vrsti nadstrešnice tj. materijalu pokrova. Ispod tankih pokrovnih površina poput lima ili plastike će se akumulirati toplina dok će pokrov crijepom puno bolje zaustaviti prodor topline.

  • 0

Ukoliko ne želite postaviti fiksnu nadstrešnicu, koja ima nedostatak jer u potpunosti onemogućava prodor sunčevih zraka u prostor, (pa niti onda kada vi to želite - u proljetnim ili jesenskim danima), postavite rolo tendu koju možete koristite prema potrebi. Rukovanje je vrlo jednostavno, ručno - mehaničko ili elektronsko - daljinskim upravljačem. Rolo tende su najčešće platnene, a boje i uzorke prilagodite fasadi objekta.

  • 0

Vanjske rolete pružaju efikasnu zaštitu od sunca. Njihova prednost je mogućnost reguliranja količine zasjenjenja prema potrebi, a pružaju i mogućnost potpunog zamračenja prostora. Uz rolete, vrlo dobra rješenja u pogledu zaštite od sunca su grilje, koje mogu biti zaokretne ili klizne s različitim mogućnostima postave i regulacije horizontalnih ili vertikalnih letvica. Izrađuju se kao drvene, plastificirane ili metalne,  a trebaju biti usklađene s vrstom vrata i prozora na fasadi.

  • 0

Unutarnje rolete imaju dvostruku ulogu - štite prostor od sunca i dekoriraju prozore. Iako je efekt vanjskih roleta u pogledu zaštite od sunca učinkovitiji, unutarnje rolete također daju značajan doprinos smanjenju insolacije. Rolete se najčešće izrađuju od platnenih materijala, u boji i uzorcima prema željama. Preporučuju se nježne i smirujuće boje poput bijele, bež, nježno žute, zelene ili plave, jer prodor sunčeve svjetlosti unosi odabranu boju u prostor. Osim toga, nježne boje bolje reagiraju na kontakt sa sunčevim zrakama, reflektiraju ih, dok ih tamne boje upijaju.

  • 0

Za sve one koji žele imati fleksibilan i mobilan način zaštite od sunca, preporučujemo suncobrane, koji mogu postati pravi ukras vaše terase ili balkona, a povoljnom postavom mogu sudjelovati u smanjenju insolacije unutarnjeg prostora. Suncobrani se izrađuju u različitim oblicima, veličinama i sistemima otvaranja. Najčešće su platneni. Preporučljive boje su svijetle, no ukoliko želite naglasiti kutak terase, odaberite onaj vedrih boja i motiva.

  • 0

Zaštita od sunca je vrlo važna u ljetnom periodu kako bi boravak na otvorenom ili u zatvorenom prostoru bio ugodan. Odabir elemenata zaštite od sunca ovisi o orjentaciji objekta, veličini prostora koji se štiti od sunca, količini staklenih stijena i prozora kao i željama korisnika prostora. Na količinu prolaska sunčeve svjetlosti značajno utječe i odabir vrste i boje stakla. Obzirom na sve navedeno, shvatite temu zaštite od sunca vrlo ozbiljno, posvetite joj se studiozno kako biste maksimalno uživali u interijeru i eksterijeru svog doma za vrijeme vrućih ljetnih dana.

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se