interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Žaluzine i rolete za kvalitetnu zaštitu od sunca

Žaluzine i rolete za kvalitetnu zaštitu od sunca
Žaluzine i rolete su najčešći načini zaštite od sunca i općenito zamračivanja prostora. Dok se rolete smatraju elementom stambene arhitektute, žaluzine se češće postavljaju u poslovnim prostorima, iako u praksi nema pravila.

17.07.2011.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Pri odabiru najboljeg elementa zaštite od sunca, svakako treba u obzir uzeti više faktora: cijenu, izgled te toplinske efekte koji nastaju korištenjem pojedinih elemenata. Rolete svojom postavom s vanjske strane prozora, osiguravaju zračni sloj i cirkulaciju zraka s vanjske strane - što znači da će biti ostvaren maksimalan efekt u smislu toplinske zaštite, pa će i unutrašnji prostor biti puno ugodniji za boravak.

  • 0

Osim toga, rolete osiguravaju i zvučnu izolaciju prostora u određenj količini. Prednost roleta je i u mogućnosti električnog daljinskog upravljanja, što značajno podiže standard, (ali i ulaganje), te mogućnost potpunog zamračenja prostora. Oblik kutija za roletu je različit, a prema vrsti ugradnje mogu biti unutarnje, vanjske i podžbukne. Danas se sve češće koriste podžbukne, jer nemaju veliki utjecaj na izgled fasade te izgledaju jednostavnije i modernije. Vanjske rolete se najčešće izrađuju od pvc-a ili aluminija, a u obje izvedbe su praktične za održavanje.

  • 0

Žaluzine mogu biti vanjske i unutarnje, a izrađuju se od aluminija. Prednost žaluzina je laka montaža i demontaža, jednostavno rukovanje, mogućnost kombiniranja velikog broja boja te relativno niska cijena. Ne mogu prostor potpuno zamračiti, niti pružiti zaštitu od zvuka. Vanjske žaluzine sve su češći element arhitekture, jer osim funkcionalne zaštite od sunca i dobrog prozračivanja, stvaraju i moderane minimalističke efekte na pročeljima objekata.

  • 0

Upotrebom unutarnjih žaluzina lako je regulirati količinu svjetla u prostoru, ali njihovo korištenje neće značajnije spriječiti toplinske utjecaje. Unutarnje žaluzine praktično je koristiti i za prizemne prostore, gdje se želi u određeno doba dana  stvoriti vizualna barijera prema vanjskom prostoru ili se u unutrašnjim prostorima žele stvarati takve barijere, a pri tome se ne želi koristiti zastor.

  • 0

Vrlo je važano uskladiti boje žaluzina i roleta s ostalim elementima u prostoru. Pri odabiru roleta treba voditi računa o vanjskom izgledu objekta, ali i unutrašnjosti. Upotreba tamnih boja može stvoriti predominantan izražaj na fasadi i time umanjiti vrijednost ostalih elemenata. I u unutrašnjem prostoru treba paziti na odabir tamnih roleta, jer će prostor, osim zasjenjenja postati dodatno mračan i time stvoriti neugodan efekt zatvorenosti.

  • 0

Svijetle boje su manje izražajne u prostoru, kako vanjskom, tako i unutarnjem, što je kvalitetnija opcija. Rolete trebaju biti element, koji se neće značajnije primjećivati u prostoru, jer je puno drugih elemenata koji trebaju preuzeti dominaciju. Odabir vanjskih žaluzina također je ovisan o fasadi, pa i tu treba birati umjerenije boje. Otporne su na vremenske utjecaje i jednostavna je regulacija zasjenjenja. Unutarnja žaluzina je isključivo ovisna o unutarnjem prostoru. Ipak, treba voditi računa da se ne odabire boja koja će se izrazito sukobljavati sa bojom fasade. Poželjno je i u ovoj situaciji birati svijetlije boje ili srebrnu, jer će biti nenametljive u prostoru. Značajnije naglašavanje bojom je dobro kada se radi o odnosima u unutarnjim prostorima, pa se mogu kombinirati i jače boje, koje imaju veze s uređenjem interijera.

  • 0

Pravilnim održavanjem i kvalitetnom montažom, žaluzine i rolete će ostvariti svoju primarnu funkciju, a konačni odabir će ovisiti o sklonostima pojedinaca i cijeni. Dobra zaštita od sunca kao i mogućnost kvalitetnog zamračenja prostora sastavni su dio suvremenog stanovanja, koje uključuje maksimalni komoditet i ugodnost doma u kome živite. Stoga, odaberite žaluzine ili rolete, koje će sigurno vaš dom približiti ostvarenju ovog cilja!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se