interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Kako odabrati vanjsku i unutarnju stolariju

Kako odabrati vanjsku i unutarnju stolariju
Stolariju dijelimo na vanjsku i unutarnju, a svaka od njih treba zadovoljiti niz funkcionalno-estetskih kriterija, kao što su zvučna izolacija, toplinska izolacija, stabilnost, ekonomičnost te estetsko uklapanje u elemente interijera.

11.07.2011.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

U područje vanjske stolarije ubrajamo vrata i balkonske prozore, a najčešće se kao materijal  koristi drvo, pvc, aluminij ili kombinacija drvo-aluminij. Drvena stolarija je ekološki najprihvatljivija, ali se zbog cijene i kompleksnijeg održavanja danas sve rjeđe koristi. Pvc stolarija našla je široku primjenu zbog povoljnije cijene u odnosu na drvo i aluminij te praktično održavanje i neosjetljivost na vanjske utjecaje. Aluminij je gotovo neizostavan na poslovnim objektima, a u stambenima je idealna kombinacija aluminija na fasadi i drveta sa unutrašnje strane, čime se ostvaruje puno ugodniji ambijent od primjene samog aluminija.

  • 0

Zvučna izolacija vanjske stolarije vrlo je važna karakteristika pri odabiru, a uvjetovana je vrstom objekta, kao i pozicijom objekta. Srednji nivo izloženosti buke prosječnog objekta je 65-80dcb, a dozvoljena razina u npr. stambenom objektu je 30dcb. Jednostruko staklo smanjuje razinu buke za 30dcb. Za kvalitetu zvučne izolacije važan je prozor sa svim svojim elementima, ali najkritičnije točke su spojevi prozor-zid, krilo-okvir i kutevi krila. Staklo je također važan element. Izolacijsko staklo 4/16/4 koje se standardno ugrađuje ima zvučnu izolaciju 33db, što znači da zadovoljava potrebe za zvučnom izolacijom. Za poboljšanje toplinske izolacije se umjesto zraka kao izolatora, prostor između stakala može ispuniti inertnim plinom argonom čime se povećava učinkovitost prozora. Vrlo je važan i low-e premaz na unutarnjoj strani unutarnjeg stakla koji sprječava gubitak topline reflektirajući je natrag u prostor. PVC okvir mora imati čelično ojačanje, aluminijski prekinuti toplinski most.

  • 0

Odabir vanjske stolarije u kontekstu kvalitetnog povezivanja sa elementima interijera vrlo je važan. Odabir drvene stolarie ili kombinacije drvo-aluminij kvalitetno je rješenje, ali je važno uskladiti parket i unutarnju stolariju sa vanjskom stolarijom. Ona moraju biti od iste vrste drva ili bajcani u istu boju, eventualno vrata mogu biti u drugoj boji ili materijalu (npr. lakirana u bijelo). Kod odabira pvc stolarije (najčešće bijela boja) treba povezati tematski unutarnju stolariju, što znači da  ona treba biti bijela. Odabir aluminija nužno traži povezivanje parketa i unutarnje stolarije, kako bi u prostoru bilo što manje različitih materijala, tj. što više sklada. Aluminij je vizualno hladan materijal ako se koristi u sivim tonovima pa ga treba izbjegavati za postizanje «tople kućne atmosfere».

  • 0

Odabir unutrašnje stolarije također zahtjeva zadovoljavanje niza funkcija, a prije svega izolacijsku. Okvir vrata radi se od masiva, lameliranog drveta, metala, a  ispune vrata su različite -kartonsko saće (nešto lošija zvučna izolacija), perforirana iverica, puno drvo, o čemu ovise i izolacijske vrijednosti, s obostranim oblaganjem šperanim drvetom, drvenim pločama, MDF-om.  Dovratnik može biti izrađen od hdf-a, mdf-a, masiva i sl. Svaki dovratnok treba imati ugrađenu brtvu, zbog toplinske i zvučne izolacije. Danas se podjednako često koriste i parvokutni i zaobljeni profili dovratnika, a na njihov izbor utjecat će i profil vanjske stolarije. Svi elementi trebaju biti ili pravokutni, ili zaobljeni, a spoj na dovratniku također usklađen-ravan ili pod 45 stupnjeva. Sve su ovo mali detalji koji mogu estetski narušiti prostor, ukoliko se ne obrati dovoljna pažnja na njih.

  • 0

Vidljivi panti koji su do sada bili uobičajeni, sve se češče zamjenjuju sa nevidljivima, što je etetski puno prihvatljivija, ali i skuplja verzija. Kvaka sa bravom je završni element koji treba biti elegantan i nenapadan.

Vrata mogu biti izvedena u kombinaciji drvo i staklo, čime se omogućuje veća propusnost svjetla, a odabir stakla u tom je slučaju vrlo važan. Takva vrata trebaju biti elegantna, ali ne preizražajna, osim ako se ne radi o minimalističkom prostoru gdje se najveći naglasak želi staviti upravo na staklo. Izbor dekorativnih stakala vrlo je velik i u tom slučaju vrata će postati glavni ukras prostora.

  • 0

Pravilnim odabirom vanjske i unutarnje stolarije moguće je ostvariti velike energetske uštede, dobru zvučnu izolaciju, a također stvoriti kvalitetnu osnovu za atraktivno uređenje svakog interijera.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se